Απάντηση του υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή»

Tweet

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
--------
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-----
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr

Μαρούσι, 27/11/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου

σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή»

Η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» επέλεξε τη σημερινή κρίσιμη ημέρα (27 Νοεμβρίου), που προσέρχονται σε διάλογο αντιπροσωπείες διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α. και του Ε.Μ.Π., για να παραποιήσει τις δημοσιοποιημένες και γραπτές προτάσεις, που κατέθεσα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Η αλήθεια, ωστόσο, έχει ως εξής:

Α. Η υλοποίηση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (Κ.Σ.Μ) για τη διαθεσιμότητα 1.165 Διοικητικών Υπαλλήλων των οχτώ Πανεπιστημίων διήρκεσε τρεισήμισι μήνες – με εξαντλητικό διάλογο - και ολοκληρώθηκε εγκαίρως, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Β. Ο διάλογος, μετά το πέρας της διαθεσιμότητας, που διεξάγεται με πρωτοβουλία μου, αφορά στη διοικητική αναδιάρθρωση των οχτώ Πανεπιστημίων και στην άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο διάλογος αφορά επίσης και στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Κ.Σ.Μ. μέτρου της δια-ιδρυματικής κινητικότητας. Και φυσικά, ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται στη βάση κατατεθειμένων και δημοσιοποιημένων προτάσεων μου και όχι πάνω σε ακριτομυθίες και μυθεύματα που υιοθετεί η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Γ. Η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσα προς ψήφιση δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις ήδη υπάρχουσες εξεταστικές του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποφοίτησή τους περιορίζοντας το κόστος σπουδών που καταβάλει η ελληνική οικογένεια. Αυτονόητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις εξετάσεις κάθε φοιτητής είναι η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών 13 εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Δ. Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400, καθώς και στην ενίσχυση του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Ε. Καμία αλλαγή δεν γίνεται στο Νόμο-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπενθυμίζω, άλλωστε ότι ο νόμος 4009 κατέστη εφαρμόσιμος με τις αλλαγές που φέραμε με το νόμο 4076 για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών και την εισαγωγή της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Δυστυχώς για την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με το εκτενές δημοσίευμά της.

Δυστυχώς για την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δεν επέλεξα τη συνταγή του μεταμφιεσμένου αυταρχισμού σε εκσυγχρονισμό και δεν προχώρησα σε επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων, όπως είχε προαναγγείλει στο πρωτοσέλιδο της 14ης Νοεμβρίου.

Δυστυχώς για κάποιους τα δύο ιστορικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Ε.Κ.Π.Α. και το Ε.Μ.Π., δεν προσέφεραν την ευκαιρία να εφαρμοστεί σε αυτά η πολιτική του «δημιουργικού χάους», που θα οδηγούσε σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ευτυχώς, ο χώρος της Παιδείας δεν θα γίνει πεδίο μάχης και τυφλής σύγκρουσης, εις βάρος της Νέας Γενιάς, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά και του Έλληνα φορολογουμένου, ανάμεσα σε «επαναστάτες» και «εκσυγχρονιστές», όσο και αν το προσπαθούν τους τελευταίους 16 μήνες.

Tags: Υπουργείο ΠαιδείαςΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΚαθημερινή Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα