Απεχθάνεστε τα μαθηματικά; Ισως φταίνε (και) τα γονίδιά σας
Τσώλη Θεοδώρα
Απεχθάνεστε τα μαθηματικά; Ισως φταίνε (και) τα γονίδιά σας
Η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με το περιβάλλον φαίνεται να προκαλεί άγχος συγκεκριμένα για τα μαθηματικά, σύμφωνα με νέα μελέτη
Γιατί κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν να λύνουν μαθηματικά προβλήματα ενώ κάποιοι άλλοι αγχώνονται μπροστά ακόμη και σε μια απλή πρόσθεση; Ισως η απάντηση να είναι (και) γενετική, αναφέρουν ερευνητές από το Πολιτειακό
Με βάση αυτή τη νέα γνώση οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Στίβεν Πέτριλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν ή αντιθέτως να μειώσουν τον κίνδυνο των κακών επιδόσεων στα μαθηματικά σε συνεργασία με το περιβάλλον του παιδιού. Αν ένα παιδί έχει γενετικούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για άγχος στα μαθηματικά και συγχρόνως έχει αρνητικές εμπειρίες στην τάξη, τότε η εκμάθηση μπορεί να γίνει πολύ δυσκολότερη. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από εκείνους που σχεδιάζουν παρεμβάσεις για τα παιδιά που έχουν ανάγκη βοήθειας στα μαθηματικά».
Μελέτη σε διδύμους
Οι ειδικοί εξέτασαν διδύμους προκειμένου να ανακαλύψουν πώς αυτοί διαφέρουν σε ό,τι αφορά το άγχος απέναντι στα μαθηματικά. Συγκεκριμένα στη μελέτη περιελήφθησαν 216 ταυτόσημα δίδυμα καθώς και 298 ετεροζυγωτικά δίδυμα του ιδίου φύλου τα οποία συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη, μακροχρόνια μελέτη στο Οχάιο (Western Reserve Reading and Maths Project). Τα παιδιά εισάγονταν στη μελέτη όταν ήταν στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη τάξη του δημοτικού και οι ερευνητές συνέχιζαν να παρακολουθούν την πορεία τους μέσω οκτώ διαδοχικών επισκέψεων στο σπίτι τους σε διαφορετικές ηλικίες. Η τελευταία μελέτη των ειδικών από το Οχάιο περιέλαβε στοιχεία από τις δύο τελευταίες επισκέψεις των ειδικών όταν οι δίδυμοι ήταν σε ηλικία εννέα και 15 ετών.
Ολοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σχετικά με το άγχος που είχαν για τα μαθηματικά, το γενικότερο άγχος τους, την ικανότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων καθώς και την κατανόηση κειμένων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά εργαλεία προκειμένου να ανακαλύψουν πώς σχετίζονταν μεταξύ τους οι διαφορετικές μετρήσεις του άγχους, της επίδοσης στα μαθηματικά και στην ανάγνωση τόσο στα ομοζυγωτικά δίδυμα όσο και στα ετεροζυγωτικά δίδυμα. Με την ανάλυση αυτή έριξαν φως και στους γενετικούς παράγοντες που κρύβονται πίσω από τη σύνδεση καθώς και στον ρόλο που παίζει το περιβάλλον στην... απέχθεια για τα μαθηματικά.
Γενικευμένο άγχος (και) με συνέπειες
Με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Child Psychology and Psychiatry» οι ερευνητές σημειώνουν: «Eίναι σημαντικό να μελετήσουμε το άγχος σε ό,τι αφορά τη σύνδεσή του με την εκμάθηση των μαθηματικών. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης "μαθηματικά" κάποιοι άνθρωποι τρέμουν. Δεν είναι όπως μαθαίνει κάποιος ανάγνωση - σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες γενικευμένο άγχος, εκτός και αν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία. Το άγχος για τα μαθηματικά συνδέεται τόσο με τη γνωσιακή πλευρά όσο και με τη συναισθηματική πλευρά του γενικευμένου άγχους». Ο καθηγητής Πέτριλ εξήγησε «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πτωτική ελικοειδή πορεία στην οποία οι γενετικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά το άγχος και η κακή επίδοση στα μαθηματικά συνεργούν με περιβαλλοντικούς παράγοντες οδηγώντας σε άγχος συγκεκριμένα για τα μαθηματικά. Η διαδικασία οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα στις επιδόσεις στα μαθηματικά, τα οποία με τη σειρά τους επιτείνουν τα συμπτώματα άγχους του ατόμου».
Σύμφωνα με τον δρα Πέτριλ αν οι ειδικοί καταφέρουν να καταλήξουν στο τι προκαλεί την αγχώδη απόκριση, τότε θα μπορέσουν να αναπτύξουν καλύτερες παρεμβάσεις για τα άτομα με άγχος για τα μαθηματικά. «Πριν από αυτή τη μελέτη οι ερευνητές δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο γενετικός παράγοντας σε ό,τι αφορά το άγχος για τα μαθηματικά στα παιδιά. Τελικά αυτό το άγχος προκύπτει από έλλειψη δεξιοτήτων των παιδιών ή οφείλεται στην προδιάθεσή τους για γενικότερο στρες;».
Τα κορίτσια παίρνουν τα σκήπτρα
Στην αιώνια μάχη των δύο φύλων (από μικρή ακόμη ηλικία) τα αγόρια εθεωρείτο επί μακρόν ότι υπερτερούν σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά και οι θετικές επιστήμες. Ωστόσο πρόσφατη ανασκόπηση 308 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο παιδιά και κάλυπταν περίπου 100 χρόνια (1914-2011) έδειξε ότι τα στερεότυπα υπάρχουν για να καταρρίπτονται. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νιου Μπρούνσγουικ στον Καναδά, τα κορίτσια έχουν διαχρονικά καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια σε όλα τα μαθήματα από το νηπιαγωγείο ως και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες στα θεωρητικά μαθήματα, όπως η γλώσσα, και μικρότερες στα μαθηματικά, ωστόσο ακόμη και στην περίπτωση των μαθηματικών οι βαθμοί των κοριτσιών ήταν ανώτεροι από εκείνους των αγοριών κατά μέσο όρο.
tovima.gr
Tags: μαθηματικάDNA Tweet
View the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τους έδεσαν και τους αποκεφάλισαν με δρεπάνια!
- Mουντιάλ 2014: Η μεγάλη γκάφα του προπονητή της Κόστα Ρίκα με την Ελλάδα
- Η βίλα Ραγκούση, το ενοίκιο των 2.000 ευρώ και οι καταγγελίες
- Βάσεις 2014: Δείτε πού πέφτουν και πού ανεβαίνουνν
- «Τράπεζες και δημόσιο θα αποκτήσουν το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων»
- Κατρούγκαλος: Δεν ήξερε. Δεν ρώταγε; (Video)
- ΗΠΑ: Επίτηδες άφησε το παιδί του να πεθάνει στο αυτοκίνητο ο πατέρας;
- Από ασφυξία πέθαναν οι επιβάτες του μοιραίου Boeing
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Απεχθάνεστε τα μαθηματικά; Ισως φταίνε (και) τα γονίδιά σας
- Αναρτήθηκε η σελίδα για τις Αμοιβαίες Μεταθέσεις - Δείτε πως γίνεται
- Στις 2/7 η συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για τις μεταθέσεις - Έως 11/ η ανακοίνωσή τους, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη
- Να ανακληθεί το έγγραφο του προϊσταμένου της ΔΔΕ Ν. Χανίων για την πλήρωση κενούμενης θέσης διευθυντή στο ΕΠΑΛ Βρυσών!
- Απολογισμός της λειτουργίας και της δράσης μου, ως αιρετός του ΚΥΣΠΕ, τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-14, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη
- "Έφοδος" διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών στην εκδήλωση για τα 50χρονα του Παν. Πατρών
- Απίστευτο! Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καθαρίσετε πατάτες!!!
- Πώς έγραψε σε όλα «20» η Α΄ Λυκείου μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας
- ΕΡΑ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Ειδική Εκπαίδευση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ από τον ιρακινό στρατό
- Γιαννάκου: Δεν νομίζω ο Καραμανλής να θέλει να γίνει Πρόεδρος!
- Ρεχάγκελ:"Δεν είναι καλύτερη η Κόστα Ρίκα από την Ελλάδα"
- ΣΕΝΑΡΙΑ... ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!
- «Θέλουμε τον Μήτρογλου»
- Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κάρυστο
- Ντινόπουλος: Δεν προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση
- Θέλει βελτίωση ο Λεβ
- Σουφλί: Γέμισαν οι δρόμοι και τα βουνά με άρματα - Οι εθνοφύλακες στα όπλα (φωτό)
- Πέθανε ο θρύλος της soul, Bobby Womack (Eικόνες-Βίντεο)