Αποστολή ΕΚΠΑ στη Χαβάη: Σε εκρηκτική φάση το Ηφαίστειο Kilauea

Σε διεθνή επιστημονική αποστολή στο νησί Hilo του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό συμμετέχει το ΕΚΠΑ, όπου η δραστηριότητα του ηφαιστείου Kilauea

βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με εκρηκτικού τύπου διαδικασίες.

Σύμφωνα με το USGS (United States Geological Survey) η δραστηριότητα στο ηφαίστειο έχει εισέλθει σε «κόκκινο» επιπεδο επαγρύπνησης, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εισέλθει σε βίαιη εκρηκτική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό η γύρω περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί από κατοίκους, ενώ μελετούνται σχέδια για την πλήρη εκκένωση του νησιού Hilo. Σε ύψιστη ετοιμότητα είναι οι αρχές, ο αμερικάνικος στρατός και η πολιτοφυλακή στη Χαβάη για το ηφαίστειο, το οποίο ήδη έχει καταστρέψει 600 περίπου κατοικίες ενώ πάνω από 4.000 κάτοικοι αναγκαστικά έχουν εκκενώσει τις περιοχές, στις οποίες δεν εισέρχονται παρά μόνο επιστήμονες και στελέχη των επιχειρησιακών μονάδων διαχείρισης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, το ηφαίστειο που συνεχίζει με εκρηκτικού τύπου δραστηριότητα, ακολούθησε μια γραμμική πορεία ανόδου του μαγματικού υλικού κατά μήκος ρηγμάτων που δημιουργούνται στην περιοχή διείσδυσης του μάγματος. Τόσο οι εκρήξεις, όσο και τα αέρια που εκλύονται είναι ορατά από δεκάδες χιλιόμετρα, ενώ έχει επιβληθεί περιορισμός στην κυκλοφορία των αεροσκαφών από και προς τo αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Χαβάης. Οι ροές λαβών έφτασαν με μεγάλη ταχύτητα στη θάλασσα και η επαφή της με το θαλάσσιο νερό δημιούργησε ένα υπερθέαμα με τεράστιες στήλες ατμού.

Βεβαίως παρά αυτό το εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο, η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται και ανησυχεί, δεδομένου ότι δεν είναι προσδιορίσιμος ο χρόνος και το μέγεθος μιας μεγάλης έκρηξης, παρά το γεγονός ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η γεωδυναμική, η σεισμολογία, ηφαιστειολογία, η δορυφορική τεχνολογία και ο όγκος των δεδομένων είναι τεράστιος.

Η συσχέτιση των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα του ελληνικού χώρου και κυρίως με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου θα συμβάλλει στη διαμόρφωση και των ελληνικών επιχειρησιακών σχεδίων από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμο–Ηφαιστειακού Κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν και Επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα ένα μείζονος φύσεως θέμα είναι η διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας και των επιχειρησιακών φορέων, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία αποτελεσματική ολιστική διαχείριση με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Δείτε παρακάτω πρωτογενές υλικό

Ευθύμης ΛέκκαςηφαίστειοΕΚΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα