Απουσιάζει η Κρήτη από το νέο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ τάξης Δημοτικού…, του Ζαχαρία Καψαλάκη

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Απουσιάζει η Κρήτη από το νέο βιβλίο

της Ιστορίας της ΣΤ  τάξης Δημοτικού…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξέχασαν να συμπεριλάβουν την Κρήτη στα βιβλία της Ιστορίας που διδάσκονται στο Δημοτικό σχολείο… Έτσι δε μας παραξένεψε το γεγονός ότι και στο νέο βιβλίο

της Ιστορίας που δόθηκε φέτος στα σχολεία για να διδαχθεί στην ΣΤ΄ Δημοτικού, υπάρχουν ελάχιστες αναφορές και λιγοστές κουβέντες για την ιστορία της Κρήτης.

            Διαβάζοντας λοιπόν το παραπάνω εγχειρίδιο και χωρίς να κάνω κριτική στον τρόπο παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων, σημειώνω τις αναφορές που εντοπίσαμε:

*          ΕΝΟΤΗΤΑ Β «Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και λατινική κυριαρχία (1453-1821)» Κεφάλαιο 9 «Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα» σελ. 63, υπάρχουν δυο αναφορές. Η πρώτη «Τον 16ο πολλοί Κερκυραίοι, Κρητικοί και ιδίως οι πάντα ανυπότακτοι Μανιάτες πολέμησαν τους Οθωμανούς Τούρκους είτε στο πλευρό των Βενετών και των Ισπανών είτε μόνοι τους, με επιχειρήσεις στην ξηρά και στη θάλασσα». Και η δεύτερη: «Το 1770 οι αδελφοί Ορλώφ έφτασαν στη Μάνη με Ρώσους και Έλληνες στρατιώτες, ενώ παράλληλα ο πρόκριτος Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης ξεσήκωσε τα Σφακιά της Κρήτης».

*          ΕΝΟΤΗΤΑ Δ «Η Ελλάδα τον 19ο αιώνα» Κεφάλαιο 3 «Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη» σελ. 159, υπάρχει μια αναφορά:  « Παρακινημένη από την προσάρτηση των Επτανήσων στο ελληνικό κράτος, επαναστάτησε το 1866 η Κρήτη ζητώντας να ενωθεί με την Ελλάδα. Η Κρητική Επανάσταση κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι. Στη μονή Αρκαδίου, κοντά στο Ρέθυμνο, κλείστηκαν επαναστάτες για να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Εκεί κατέφυγαν και γυναικόπαιδα για να προστατευθούν. Οι πολιορκημένοι για να μην αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους, αναταχθήκαν το Νοέμβριο του ιδίου χρόνου». Στη σελ. 161 του ιδίου κεφαλαίου υπάρχει μια εικόνα 8Χ5 με λεζάντα: «Απεικόνιση της ανατίναξης της μονής Αρκαδίου (1866)».

*          ΕΝΟΤΗΤΑ Ε «Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα» Κεφάλαιο 1 «Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα» σελ. 179 υπάρχει μια αναφορά: «Τον Μάρτιο του 1905 ξέσπασε στο χωριό Θέρισο της Κρήτης ένοπλη εξέγερση, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο και κύριο αίτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Τελικά η ένωση της Κρήτης με το ελληνικό κράτος δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η εξέγερση τερματίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις. Τρία χρόνια αργότερα η Κρήτη, εκμεταλλευόμενη την αναστάτωση που επικρατούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επαναστάτησε και πάλι κηρύσσοντας την ένωση με την Ελλάδα. Η ελληνική Κυβέρνηση, από φόβο μήπως επαναληφθούν τα γεγονότα του 1897, δεν αναγνώρισε επίσημα την ένωση, προκαλώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια». Στη σελ. 181 υπάρχει μια εικόνα 5Χ7  με λεζάντα: «Λαϊκή εικόνα από τους επαναστάτες του Θερίσου, Αθήνα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Keywords
Τυχαία Θέματα