Αξιολόγηση «ώρα να πάρουμε θέση όλοι μας», του Αλέξανδρου Αλεξάκη

Tweet

Αξιολόγηση «ώρα να πάρουμε θέση όλοι μας»

Αλεξάκης Αλέξανδρος

Σητεία 24-2-14

Αν/της Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

alexandro.alexak@gmail.com

Το υπουργείο παιδείας έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν αγώνα εκφοβισμού απέναντι σε όποιον του φέρνει αντίρρηση καθώς και σε δημιουργία πλασματικών κινήτρων και εντυπώσεων, για την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί. Πίσω όμως από τα

λεκτικά επιχρίσματα και τις προοδευτικές μεγαλοστομίες έρχεται η γκιλοτίνα για εκπαιδευτικούς, σχολεία και μαθητές.

Η αξιολόγηση αποτελεί σίγουρα ένα απαραίτητο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στην διαδικασία αυτή ο εκπαιδευτικός μπαίνει καθημερινά. Όταν αποτιμά την πρόοδο της δουλειάς του, εντοπίζει αδυναμίες ανατροφοδοτείται και προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν. Η αξιολόγηση όμως που έρχεται να επιβάλει ο ΟΟΣΑ δια του Υπουργείου παιδείας ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος καταλαβαίνει ότι σκοπό δεν έχει την βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας εκπαίδευσης, αλλά την δημιουργία μιας δεξαμενής εκπαιδευτικών έτοιμων για αποχώρηση. Η αυτοαξιολόγηση που έρχεται είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση σαν δύο κρίκοι της ίδιας αλυσίδας .

Αρκετοί συνάδελφοι επιθυμούν την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχτούν οι δυνατότητές τους και η εφαρμογή βελτίωσης δεικτών θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν το σχολείο τους. Άλλοι πιστεύουν ότι αν τα πάει καλά το σχολείο τους θα χρηματοδοτηθεί αδρά από το υπουργείο. Αλήθεια δεν διάβασαν στην έκθεση του ΟΟΣΑ και στο ΠΔ, ότι στόχος είναι η αυτονομία της σχολικής μονάδας πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε αυτοχρηματοδότηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από τους δήμους ( όλοι ξέρουμε την οικονομική τους κατάσταση) και τοπικούς παράγοντες, πράγμα το οποίο θα αποτελεί και αξιολογικό κριτήριο; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι πρόσχημα για να βάλουν λουκέτα σε όσο περισσότερα σχολεία μπορούν; Ας παραδειγματιστούν από την διεθνή εμπειρία. Στόχευση της αυτοαξιολόγησης είναι η δημοσιοποίηση των επιδόσεων και η σύγκριση μεταξύ των σχολείων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέγουν το σχολείο που θα στείλουν τα παιδιά τους, επομένως οδηγούμαστε σε κατηγοριοποίηση σχολείων, διαμόρφωση σχολείων ελίτ και σχολεία χαμηλών επιδόσεων. Το παράδειγμα της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι χαρακτηριστικό.

Άλλοι συνάδελφοι μη γνωρίζοντας τί ακριβώς έχει υπογράψει αυτή η κυβέρνηση και τι προβλέπει το ΠΔ 152/13 θεωρούν ότι, όταν επιτέλους γίνουν οι αξιολογικές κρίσεις, θα αποδεσμευτούν από το βαθμό τους και θα μεταβούν σε άλλο μισθολογικό κλιμάκιο παίρνοντας επιτέλους αυτά που τους αναλογούν. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε δυο πράγματα:

1ον Οι Ποσοστώσεις που προβλέπει ο 4024/11 και η σύνδεση βαθμολογικού κλιμάκιου με το μισθό θα καθηλώσει το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο, ενώ το 15% των εκπαιδευτικών θα πρέπει να κριθούν υποχρεωτικά ακατάλληλοι. Αλήθεια τι κλίμα θα υπάρχει στα σχολεία όταν μεταξύ των συναδέλφων όταν κάποιοι υποχρεωτικά πρέπει να κριθούν ανεπαρκείς; Με τι κριτήρια θεωρεί κάποιος ότι σε ένα σχολείο το 15% των συναδέλφων είναι ανεπαρκείς; Το αστείο, βέβαια, είναι ότι το παιδαγωγικό κλίμα του σχολείου αποτελεί αξιολογικό κριτήριο.

2ον Είναι μνημονιακή δέσμευση το πάγωμα οποιασδήποτε μισθολογικής εξέλιξης μέχρι τέλος του 2016. Με την αδρανοποίηση μιας παραγράφου του Ν 4024/11 που αναφέρει την καταβολή κινήτρων για την επίτευξη στόχων, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την οποιαδήποτε δημοσιονομική επιβάρυνση. Ακόμα σύμφωνα με οδηγία του ΟΟΣΑ δεν πραγματοποιείται καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις αν το ποσοστό της ανεργίας δεν πέσει κάτω από το 10% .

α) Οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται και, μάλιστα, με συντελεστή βαρύτητας 1,5 στο κριτήριο

«συμμετοχή στην αυτο-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας» (άρθρο 3, παρ. 10 του Π.Δτος

152/2013).

β) Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε περισσότερα του ενός κριτήρια σε μία εκ των κατηγοριών χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, ασχέτως συνολικής βαθμολογίας (άρθρο 16, παρ. 4του Π.Δτος 152/2013).

γ) Οι εκπαιδευτικοί που, σύμφωνα με την τελική τους βαθμολογία ή σύμφωνα με την παράγραφο 4 (σ.σ. βλέπε προηγούμενη περίπτωση), χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, με σχετική πράξη του Διευθυντή Διεύθυνσης, εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων (άρθρο 16, παρ. 5 του Π.Δτος 152/2013).

δ) Οι υπάλληλοι που περιλαμβάνονται σε πίνακα μη προακτέων στερούνται του δικαιώματος για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη (άρθρο 8, παρ. 4 του Ν. 4024/11).

ε) Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο

βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό (άρθρο 95 του Υπαλληλικού Κώδικα).

Είναι προφανές ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει καμία ανατροφοδότηση όταν όλες οι υποστηρικτικές δομές έχουν διαλυθεί. Το διδασκαλείο έχει κλείσει. Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι κλειστά ή πληρώνεις αδρά. Το κενό έρχεται να καλύψει η βιομηχανία μεταπτυχιακών από το εξωτερικό τα οποία πληρώνεις αδρά. Οι εκπαιδευτικές άδειες έχουν κοπεί ακόμα και σε υπότροφους του ΙΚΥ και τυχοδιώκτες επιμορφωτές για την αξιολόγηση φυτρώνουν από παντού για να πουλήσουν δήθεν κάρτες παραμονής στην εκπαίδευση.

Είναι καταφανές ότι η αξιολόγηση έχει στόχο να φορτώσει όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος στις πλάτες του εκπαιδευτικού και στη συνέχει θα του ζητήσει να τα βγάλει ένα μαγικό ραβδάκι και να ανταπεξέλθει σε ό, τι του ζητάει ο νέος επιθεωρητής, που μετά από 30 χρόνια επιστρέφει για να παίξει το ρόλο του Δερβέναγα στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο Παιδείας θέλει ακριβώς να χρεώσει τις επιδόσεις των μαθητών αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς για να μπορεί μετά, εξαγοράζοντας τη συναίνεση της κοινής γνώμης, να νομιμοποιήσει τον εξοστρακισμό τους.

Συνάδελφοι

Σε αυτές τις στιγμές πρέπει να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο πιο πολύ από ποτέ. Η συγκρότηση ομάδων δεν είναι υποχρεωτική ακόμα και είναι ευκαιρία να αποδείξει ο κλάδος ότι στέκεται σθεναρά απέναντι σε αυτήν την αξιολόγηση.

Το ζήτημα μας αφορά όλους!. Η δύναμή μας είναι η μαζικότητα, σήμερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία ήρθε η ώρα να τοποθετηθούμε ατομικά και να διαμορφώσουμε μια συλλογική και μαζική αντίδραση.

α) Κανένας συνάδελφος δεν συμμετέχει εθελοντικά στις ομάδες εργασίας, διότι η οποιαδήποτε συμμετοχή μας σε αυτές αποτελεί αποδοχή της επερχόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού με όλες τις συνέπειες για τα σχολεία μας και τους εκπαιδευτικούς.

β) Υπογράφουμε ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι το πρακτικό στο οποίο δηλώνουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του σωματείου μας και του κλάδου, δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας.

γ) Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ είναι απαραίτητο να συντονίσουν όλη την προσπάθεια ενημερώνοντας τα σχολεία και μαζεύοντας αντίγραφα των πρακτικών για να τα αξιοποιήσει η ΔΟΕ σαν μέτρο πίεσης. Το ένα μετά το άλλο σχολεία της Κρήτης με τον συντονισμό των Συλλόγων ΕΠΕ υπογράφουν το πρακτικό με το οποίο εκφράζουν την αντίθεση τους στην επιχειρούμενη διάλυση του σχολείου μας.

Όλοι μαζί θα νικήσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε!!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς Αλέξανδρος Αλεξάκης

Αναπληρωτής Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο: alexandro.alexak@gmail.com – Επίσης έχω σελίδα στο Facebook (το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες Αλεξάκης Αλέξανδρος), για άμεση καθημερινή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Tags: Αλέξανδρος Αλεξάκηςαυτοαξιολόγησηαξιολόγηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα