Μπίζνες και με διαμάντια

Δώδεκα ινδικές εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαιο τριετούς διάρκειας για να εισάγουν διαμάντια απευθείας από τη ρωσική εξορυκτική εταιρεία «Alrosa». Η είδηση θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ακόμα από το σωρό όσων συνόδευσαν το ταξίδι Πούτιν στη Ρωσία. Ισως όμως και να έχει χωριστή αξία, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τα διαμάντια δεν αφορά κυρίως ... κολιέ και τα βραχιόλια.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 80% των εξορυσσόμενων διαμαντιών του

κόσμου χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, ότι η Ρωσία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) παραγωγός διαμαντιών στον πλανήτη αλλά και ότι η κοπή και λείανση των εννιά στα δέκα διαμαντιών γίνεται στην Ινδία, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ... «αδαμάντινη επισφράγιση» της συνεργασίας Ινδίας - Ρωσίας δεν είναι τυχαία.

Μόντι και Πούτιν «άνοιξαν» από κοινού τις εργασίες της (πρώτης) Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Διαμαντιών που έγινε στο Νέο Δελχί (11 - 12/12) υπό την αιγίδα του ινδικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ορυκτό αφορά απ' ό,τι φαίνεται τη στήριξη σημαντικών βιομηχανικών κλάδων, καθώς το διαμάντι ξεχωρίζει για τη σκληρότητά του, που μαζί με τη θερμική αγωγιμότητά του το κάνουν κατάλληλο για την κατασκευή μιας σειράς εργαλείων, χρήσιμο στην κοπή, λείανση, διάτρηση, στίλβωση σκληρών υλικών. Πρόκειται για επεξεργασίες που συναντιούνται ευρέως σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης διευρύνουν τις χρήσεις που θα μπορούσε να έχει το συγκεκριμένο ορυκτό. Πριν από δύο χρόνια, εντοπίστηκε στη Σιβηρία κοίτασμα με ιδιαίτερα σκληρά διαμάντια. Τότε, επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών είχαν ισχυριστεί ότι τα συγκεκριμένα κοιτάσματα «στη βιομηχανία εργαλείων, στην εξόρυξη πετρελαίου, στην επεξεργασία σκληρών υλικών, μπορεί να επιφέρουν κυριολεκτικά μια επανάσταση, επειδή είναι η σκληρότερη ουσία που βρίσκεται στη φύση... (επίσης) σε μια σειρά εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία. Στην ηλεκτρονική, στην οπτική και οπτο-ηλεκτρονική βιομηχανία, και στην κατασκευή όλων των ειδών φακών ακριβείας».

Η ρωσο-ινδική συμφωνία αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στους Ινδούς βιομήχανους που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, που κάθε χρόνο εξάγει εμπορεύματα αξίας 20 δισ. δολ. Ασφαλώς, τα πλούτη του κεφαλαίου θα αυξηθούν μέσα από την άγρια εκμετάλλευση των εργατών που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Μόνο στην περιοχή Σουράτ, όπου ορισμένοι εκτιμούν ότι πραγματοποιείται το 90% της παγκόσμιας κοπής και λείανσης διαμαντιών, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βγαίνει από ανήλικους εργάτες. Αστικά ΜΜΕ έγραφαν πριν από μερικά χρόνια ότι οι εργάτες εκεί πληρώνονται περίπου το 1% της αξίας του πλούτου που βγάζουν. Ισως, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο που το Σουράτ ανήκει στην πολιτεία Γκουτζάρατ, που έχει διακριθεί για την προσέλκυση επενδυτών και τους ρυθμούς ανάπτυξης, από την περίοδο που τοπικός κυβερνήτης ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός.

Α.Μ
Πηγή: Ριζοσπάστης

Tags: διαμάντιαΠούτινΡωσίαΙνδία
Keywords
Τυχαία Θέματα