Χημική απειλή, κρητικός ξεσηκωμός

Tweet

Ξεσηκωμό στην Κρήτη αλλά και στις Βρυξέλλες προκαλεί το θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την άφιξη του «Cape Ray» στη Μεσόγειο για να ξεκινήσει η πειραματική διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω.

Χθες το βράδυ κάτοικοι και φορείς της Κρήτης διοργάνωσαν συλλαλητήριο στο Ηράκλειο καθώς εκφράζουν φόβους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με την καταστροφή των χημικών.

Την ίδια ώρα πολλά είναι τα ερωτηματικά που άφησε η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα αυτό. Με αφορμή την παρέμβαση της επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιας για Θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη για την περιβαλλοντική ασφάλεια στη Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «πολλές εγγυήσεις, θεσμικές και επιστημονικές, πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον».

Και πρόσθεσε: «Αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην έγκαιρη ολοκλήρωση της μεγάλης επιχείρησης καταστροφής του χημικού εργοστασίου της Συρίας και σεβόμαστε απολύτως τις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σεβόμαστε απολύτως τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες για την τεχνογνωσία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων».

Για να συμπληρώσει όμως ότι «βεβαίως για εμάς όσο σημαντικό είναι να απομακρυνθεί το χημικό οπλοστάσιο από τη Συρία, εξίσου σημαντικό είναι η επιχείρηση να γίνει με απόλυτη διασφάλιση, απόλυτη κατά κυριολεξία και χωρίς καμία εξαίρεση ή απόκλιση, της περιβαλλοντικής ασφάλειας στη Μεσόγειο».

Στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Συρία» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης τόνισε ότι παρά την έλλειψη κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχη η Ευρωπαϊκή Ενωση σε μια επιχείρηση με τόσο ρίσκο που αφορά άμεσα την υγεία και ασφάλεια των πολιτών της αλλά και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της οικονομίας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το θέμα τίθεται προφορικά, έπειτα και από τις γραπτές ερωτήσεις που έχουν προηγηθεί.

Στο πόδι η Κρήτη

Ισχυρή είναι η αντίδραση των φορέων της Κρήτης σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς με κοινή επιστολή εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εν λόγω επιχείρηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη και ζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα διεξαχθεί. Την επιστολή υπογράφουν συνολικά 34 φορείς.

Στα Χανιά χθες την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ζήτησε με επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, προκειμένου να αποτραπεί η απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το ίδιο θέμα προκαλεί τριγμούς και εντός της κυβέρνησης. Κοινή ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Κρήτης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων, Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, βουλευτής Ηρακλείου προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη, αναφορικά με την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου, εν πλω, σε διεθνή ύδατα, στην περιοχή της Μεσογείου. Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις, διευκρινίσεις και θέτουν ζήτημα επίβλεψης της διαδικασίας από κλιμάκιο Ελλήνων επιστημόνων.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό μετασκευασμένο σκάφος «Cape Ray», πάνω στο οποίο θα γίνει η επιχείρηση καταστροφής, αναμένεται να φτάσει στη Μεσόγειο στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο βουλευτής Χανίων Μ. Βολουδάκης έδωσε χθες στη δημοσιότητα την απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, με την οποία βεβαιώνει «με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι κανενός είδους κατάλοιπο της διαδικασίας δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο ή στο έδαφος» και ότι «τα κατάλοιπα θα αποτεθούν μακριά από τη Μεσόγειο, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος».

Ο υπεύθυνος πολιτικής οικολογίας της ΔΗΜΑΡ Θράσος Φωτεινός τόνισε ότι τη Δευτέρα το κόμμα θα θέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. «Δεν θα επιτρέψουμε από το έλλειμμα της διεθνούς νομοθεσίας να γίνει η Μεσόγειος χωματερή χημικών», τόνισε στην «Ε».

Πηγή: enet.gr

Tags: ΚρήτηχημικάΣυρία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα