Δασκαλάκης: Δύσκολα θα γυρίσουν στην Ελλάδα οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό

«Δεν το βλέπω. Για να υπάρξει κάποια βελτίωση, δεν μπορεί να γίνει εκ θαύματος», δήλωσε ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό διεθνές βραβείο μαθηματικών Nevanlinna, ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει αναστροφή του φαινομένου του brain drain.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, 37χρονος καθηγητής επεσήμανε ότι από την αρχή της κρίσης και μετά, έχει σίγουρα ενταθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων. «Το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της χώρας δεν μπορεί να απασχοληθεί μέσα στη χώρα» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι

η κρίση είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι πήγε στραβά και πώς αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε.

«Αρχικά είχε διαφανεί ότι υπήρχε μια ανάγκη από τους νέους να αλλάξουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν εταιρείες start ups κλπ. Υπάρχει μια start up ‘σκηνή' στην Αθήνα, παρόλα αυτά βλέπω ότι πολλοί που άρχισαν τις start ups, πιο πρόσφατα, λόγω του μακρού μήκους αυτής της κρίσης, έχουν απογοητευθεί και έχουν φύγει στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να τον δελεάσουν για να επιστρέψει, είπε πως «προς το παρόν, δεν βλέπω να επιστρέφω 100%. Ωστόσο εγώ, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες που είμαστε στο εξωτερικό, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες δομές. Επιτυχημένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες που βρίσκονται στο εξωτερικό και -συζητώντας μαζί τους- θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τη χώρα, θα γυρνούσαν, αρκεί να μην γινόταν δύσκολη η ζωή τους, κάνοντάς το αυτό».

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, επεσήμανε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία, που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους. Μιλώντας για την εστίαση του δικού του έργου στο ΜΙΤ, εξήγησε την πρακτική χρησιμότητα των αλγόριθμων, προκειμένου να υπάρξει μια πιο «έξυπνη» οικονομία, με online διασυνδεμένες αγορές που θα εξυπηρετούν καλύτερα τους καταναλωτές, αναφέροντας ενδεικτικά τον τρόπο που η Uber ή Beat τείνουν να μεταμορφώσουν τα ταξί.

Στόχος του, όπως επεσήμανε, είναι το καλύτερο «πάντρεμα» της ζήτησης και της προσφοράς με τη βοήθεια της «έξυπνης» τεχνολογίας, κάτι που δεν αφορά μόνο τις αγορές χρήματος, αλλά και άλλες κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες, όπως π.χ. οι πλατφόρμες ανταλλαγής νεφρών, έτσι ώστε δότες και λήπτες να ταιριάζουν πιο αποτελεσματικά, ή οι online υπηρεσίες εύρεσης ταιριαστού συντρόφου.

Για το ποίημα «Σατραπεία» του Καβάφη, με το οποίο υποδέχεται τους χρήστες στην ιστοσελίδα του στο ΜΙΤ, επεσήμανε ότι παίζει τον ρόλοτης «ηθικής πυξίδας». Παράλληλα, συμβουλεύει τους νέους να σπουδάσουν μαθηματικά εφόσον έχουν πάθος γι' αυτά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

brain drainΚωνσταντίνος Δασκαλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα