Δέκα τμήματα ΤΕΙ ένα βήμα πριν από την κατάργησή τους

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Του Αποστολου Λακασα

Σε αργό θάνατο οδηγούνται δέκα Τμήματα ΤΕΙ. Το υπ. Παιδείας αποφάσισε τα Τμήματα αυτά να μη δεχθούν εισακτέους το 2012-13, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι θα διαγραφούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη το 2014. Γρεβενά, Λευκάδα, Δράμα,

Αμαλιάδα, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι «χάνουν» από ένα τμήμα ΤΕΙ, ενώ Λάρισα και Ηγουμενίτσα από δύο Τμήματα.

Πάντως, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας ζήτησε η ίδια να μη δεχθεί εισακτέους ένα Τμήμα στην Αμαλιάδα. «Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε την κοινωνία με τη λειτουργία μη χρήσιμων Τμημάτων», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Σωκράτης Καπλάνης.

Στον αντίποδα αποφασίστηκε τα 14 από τα συνολικά 24 Τμήματα που πέρυσι είχαν «κοπεί», να δεχθούν εισακτέους για το 2012-13, παίρνοντας μια ανάσα ζωής. Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που αρχίζουν την Δευτέρα 21 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπ. Παιδείας αναζητά τα ονόματα που θα συγκροτήσουν την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ενώ χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής των τετραδίων των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα.

Βασικά κριτήρια

Ειδικότερα, ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής για τα Τμήματα που δεν προκρίθηκαν τελικά στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών υποψηφίων ήταν εάν έως τώρα λειτουργούσαν μόνο με συμβασιούχους διδάσκοντες και δεν είχαν ούτε ένα μόνιμο καθηγητή - κάτι που διευκόλυνε τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, τρία Τμήματα -το Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας (έχει έδρα στα Γρεβενά), το Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (στη Λευκάδα) και Οινολογίας και το Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ Καβάλας (στη Δράμα)- «κόπηκαν» καθώς δεν έχουν ούτε ένα μόνιμο διδάσκοντα.

Επίσης, η αρχαιότητα έπαιξε ρόλο στην επιλογή του τμήματος Αλιείας που τελικά προκρίθηκε. Συγκεκριμένα, πέρυσι είχε αποφασιστεί ότι φέτος εισακτέους θα δεχθεί ένα μόνο Τμήμα με το σχετικό αντικείμενο και έτσι για το 2012-13 «πέρασε» το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που είναι το αρχαιότερο, ενώ «κόπηκαν» τα Τμήματα Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου (στην Ηγουμενίτσα) και Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών τους το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων ΤΕΙ Λάρισας (έδρα στα Τρίκαλα), το Τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων ΤΕΙ Μεσολογγίου καθώς και το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηπείρου (στην Ηγουμενίτσα). Παράλληλα και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Λάρισας δεν θα δεχθεί εισακτέους, καθώς θεωρείται ότι οι τουριστικές σπουδές χρήζουν αναβάθμισης αφού, παρότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, τα σχετικά Τμήματα ΤΕΙ είναι χαμηλής ζή

Keywords
Τυχαία Θέματα