Δες την πραγματικότητα καθαρά

Να βάλουμε μια άνω τελεία και να μπορέσουμε να ζήσουμε με έναν τρόπο που να μας ταιριάζει, να μας γεμίζει. Όπως θα θέλαμε να ζούμε!

Όμως, πώς μπορούμε να είμαστε ενήμεροι της δικής μας πορείας και πώς μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας πραγματικά και όχι μέσα από τις πληγές του παρελθόντος ή τις προσδοκίες του μέλλοντος;

1. Είμαι σε επαφή με την πραγματική μου ζωή: Κάνω ένα βήμα πίσω και κοιτάω τη ζωή μου από μια μικρή απόσταση. Αξιολογώ τι πραγματικά μου συμβαίνει, ποιες είναι οι επιλογές μου, η συμπεριφορά μου ή οι προοπτικές μου.

2. Ζω τη ζωή μου, δεν την υπεραναλύω: Πολλές φορές

έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε υπεραναλυτικά και συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι αυθόρμητος, να ‘’αναπνεύσει’’, να είναι παρόν στην κάθε στιγμή. Βιώνω την κάθε στιγμή μου, είμαι παρόν εκεί, με το μυαλό μου, την καρδιά μου, το σώμα μου και την ενέργειά μου. Είμαι σε αυτό που ζω!

3. Επικεντρώνομαι σε αυτό που κάνω κάθε φορά: Αν την ώρα που κάνω κάτι, σκέφτομαι κάτι άλλο, δεν δίνω την προσοχή μου και την ενέργειά μου συνειδητά και πολύ συχνά καταλήγω να μην είμαι σε τίποτα πραγματικά.

4. Απολαμβάνω αυτό που κάνω. Ακόμα και αν είναι δύσκολο ή κουραστικό ή απαιτητικό, φροντίζω να ψάχνω μέσα μου το τι μου αρέσει εκεί, τι με ευχαριστεί, τι χρειάζομαι… Αν χρειάζεται π.χ. να απλώσω τα ρούχα και είναι και τα παιδιά μου εκεί, σκαρφίζομαι ένα παιχνίδι και παίζω μαζί τους με αφορμή το άπλωμα των ρούχων: μοιράζομαι μαζί τους μια φανταστική ιστορία ή τραγουδάμε μαζί ή συνεργαζόμαστε για την δουλειά και το παιδί μου γίνεται ο ‘’Υπεύθυνος για τα μανταλάκια’’. Χαίρομαι αυτό που συμβαίνει και το κάνω αφορμή για συνάντηση, παιχνίδι και επικοινωνία.

5. Προσέχω την παγίδα των υψηλών προσδοκιών: Σε όλα τα Μέσα επικοινωνίας, εμφανίζονται εικόνες σπιτιών μόνιμα στην εν τέλεια. Κρεβάτια στρωμένα, σκόνη πουθενά, όλα τακτοποιημένα και πεντακάθαρα, άνθρωποι γελαστοί, όμορφοι, ερωτικοί… Οι σχέσεις τέλειες. Αγκαλιές, φιλιά, ταξίδια, γιορτές… Και τότε είναι που εσύ (και εγώ και όλοι), μέσα σου σιωπηλά, αναρωτιέσαι…

Το δικό σου σπίτι δεν είναι αυτό της ‘’διαφημισοχώρας’’, εσύ δεν είσαι η αψεγάδιαστη πριγκίπισσα, η σχέση σου δεν είναι η ιδανική - ονειρική, τα παιδιά σου δεν είναι άγγελοι. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα! Τι θα κάνεις με την ‘’σκόνη’’, με τις ατέλειες, με τα λάθη; Φταις εσύ, κάτι δεν κάνεις σωστά;

Αντί να μπαίνω σε συγκρίσεις και να αναλώνομαι σε τύψεις και ενοχές, επικεντρώνομαι στην εξίσωση της δικής μου ζωής και διερευνώ το πώς εγώ στο σήμερα μπορώ να βελτιώσω ή να πετύχω αυτό που μου είναι πραγματικά σημαντικό.

6. Εστιάζω σε ότι μπορώ να επηρεάσω. Δεν ξοδεύομαι σε πράγματα που έχουν ήδη συμβεί, που δεν είναι εφικτά ή που στην παρούσα φάση δεν μπορώ να αλλάξω.

7. Σέβομαι αυτό που νιώθω: Τα συναισθήματά μας είναι σας το καντράν του αυτοκινήτου: Μας δίνουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα μας. Αν η ένδειξη της βενζίνης μου δείχνει ότι το ρεζερβουάρ μου αδειάζει και εγώ το αγνοήσω… απλά θα ξεμείνω από βενζίνη.

8. Φέρομαι στον εαυτό μου με σεβασμό και κατανόηση: Δεν βοηθάει σε τίποτα το να με κρίνω συνεχώς και να μου απαριθμώ τα λάθη του παρελθόντος. Για να μπορέσω να αλλάξω χρειάζεται να με κατανοώ, να με αποδέχομαι, να μου φέρομαι με τρυφερότητα και σεβασμό. Έτσι, θα μπορέσω να πάρω προσωπική ευθύνη και να βρω τη δύναμη να αλλάξω ότι δεν θέλω.

9. Επικοινωνώ με τους άλλους μέσα σε αληθινές διαπροσωπικές σχέσεις: Χωρίς προσωπεία – μάσκες, υποκρισία ή επιφανειακότητα μοιράζομαι με τους ανθρώπους που θέλω να έχω στη ζωή μου το πώς νιώθω και μαθαίνω να τους ακούω με ενδιαφέρον και προσοχή. Δεν με αφήνω να βιώνω μοναξιά ακόμα και όταν έχω δίπλα μου τους ανθρώπους που αγαπώ, αλλά δουλεύω για τις σχέσεις μου. Κλείνω τις οθόνες (τα κινητά, τα tablet, τα pc, την τηλεόραση) και μπαίνω στην ζωή!

10. Θυμάμαι ότι κάθε μέρα είναι μια καινούργια σελίδα στο έργο της ζωής μου. Αποφασίζω το τι θέλω να γράφει, αλλιώς δεν θα πρέπει να ξαφνιαστώ ή να απορήσω αν η ιστορία μου δεν μου αρέσει. Παίρνω τη ζωή μου στα χέρια μου!

Με λίγα λόγια… Βλέπω τη ζωή μου καθαρά!!

Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Κλινική Εκφραστική Θεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργός, Επόπτρια θεραπευτών μέσω Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, Μ.Sc. Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική

Πηγή: destizoikathara.gr

ζωή
Keywords
Τυχαία Θέματα