Δικαίωμα η είσοδος στα ΑΕΙ, του Χρήστου Πιλάλη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Δικαίωμα η είσοδος στα ΑΕΙ

Να ανοίξουμε την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Χρήστος Πιλάλης μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού

Και οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις με τα μεγάλα προβλήματα τους επιβεβαίωσαν

ότι το σύστημα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμιο είναι αρνητικό και επικίνδυνο από όλες τις απόψεις.

Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που διαρκούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις εκτυλίσσεται ένα δράμα για κάθε μαθητή και μαθήτρια, ενώ εκδηλώνονται όλα τα παθολογικά φαινόμενα της εκπαίδευσης, οι ταξικές διακρίσεις και τα μεγάλα ποσοστά μαθησιακής αποτυχίας ή ανεπάρκειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια ασκεί έντονη κριτική στο σύστημα εξετάσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση γιατί η είσοδος στο δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δικαίωμα για όλους.

Γι΄αυτό είναι αναγκαίο να καταργηθεί σταδιακά ο περιορισμός του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο, καθώς και το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Στόχος μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, όπου όλοι ανεξαίρετα οι απόφοιτοι/ες του ελληνικού Λυκείου να έχουν το δικαίωμα από τον αμέσως επόμενο χρόνο σε δωρεάν φοίτηση σε ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να δίνεται η δυνατότητα σε όλους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε ο τρόπος επιλογής των σπουδών τους θα έχει σχέση με την εργασιακή τους πορεία και γενικά με τη δημιουργική τους δραστηριότητα Στις ενστάσεις ότι οι σημερινές πανελλαδικές εξετάσεις τουλάχιστον εξασφαλίζουν το «αδιάβλητο» υπάρχει απάντηση.

Ναι, στις σημερινές εξετάσεις υπάρχει αδιάβλητο. Ένα αδιάβλητο όμως με τίμημα την στείρα και τυποποιημένη γνώση, που διέπεται από σκληρότατες ταξικές και άλλες διακρίσεις.

Με διακρίσεις υπέρ εκείνου που έχει τη δυνατότητα για καλό φροντιστήριο σε βάρος εκείνου που προέρχεται από οικογένεια με μειωμένο εισόδημα.

Με διακρίσεις υπέρ της μεγάλης πόλης σε βάρος της περιφέρειας.

Με διακρίσεις υπέρ του συμβατικού σε βάρος του επαναστατικού πνεύματος.

Με την ελεύθερη πρόσβαση αμβλύνονται δραστικά όλες οι διακρίσεις.

Η οικογενειακή και μαζική «υστερία» σχετικά με τα θέματα και την βαθμολογία των πανελλαδικών, μοναδικό σχεδόν φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη, θα αποφορτιστεί.

Η επιλογή Σχολής, δεν θα είναι αποτέλεσμα μιας «στιγμιαίας» επίδοσης, αλλά θα αποτελεί μια διαδικασία που θα διαχέεται σε όλα τα έτη του Λυκείου και τα πρώτα του Πανεπιστημίου.

Το πρώτο πανεπιστημιακό έτος <

Keywords
Τυχαία Θέματα