Δημοτικά σχολεία: Μείωση μαθημάτων, έλευση προγραμμάτων

Οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου - που έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) - για τις επερχόμενες αναδιαρθρώσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, επιβεβαιώνουν ότι και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - όπως και όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες - αποτελεί πεδίο επιτάχυνσης της προσαρμογής της στις κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας προπαγανδίζοντας τη χαρά των αγορών

στο πλαίσιο μιας «δημόσιας εκπαίδευσης που θα προσφέρει στον μαθητή τις ικανότητες - κλειδιά του 21ου αιώνα - δημιουργικότητα, συνεργατικότητα, εξεύρεση λύσεων, σύνθεση πληροφοριών, παραγωγή καινοτομιών», ανακοίνωσε τη «δυνατότητα διαμόρφωσης μέρους του ωρολογίου προγράμματος από τη σχολική μονάδα (ποσοστό περίπου 10%) με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της». Βασικό στοιχείο των αναδιαρθρώσεων στο Δημοτικό δεν θα είναι η εύηχη διακήρυξη περί μείωσης της ύλης, αλλά η μείωση των ωρών διδασκαλίας υποχρεωτικών μαθημάτων του σχολείου σε όφελος διαφόρων προγραμμάτων που θα διαφοροποιούνται από σχολείο σε σχολείο. Θα υποχωρούν τα μαθήματα και το χώρο τους θα καταλαμβάνουν τα προγράμματα.

Είπε σχετικά στην εισήγησή του ο υπουργός: «Για παράδειγμα, η μία από τις τέσσερις ώρες μαθήματος της Φυσικής Αγωγής (Α' - Δ' τάξη) μπορεί να διατεθεί για τις βασικές δράσεις του προγράμματος "Κοινωνικό Σχολείο" (π.χ. διατροφή, κανόνες υγιεινής, προστασία από μολυσματικές ασθένειες, αντιμετώπιση ξενοφοβίας και ρατσισμού). Επίσης, στην ώρα του μαθήματος "Μελέτη Περιβάλλοντος" (Α' - Δ' τάξη) ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει μία από τις δράσεις του "Κοινωνικού Σχολείου", π.χ. "Προαγωγή της υγείας και πρόληψη μολυσματικών ασθενειών"».

Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση - το οποίο αποτελεί σταθερά στόχο των ευρωενωσιακών ντιρεκτίβων - είναι η διαφοροποίηση του προγράμματος ενός σχολείου, θέτοντας διαφορετικούς μορφωτικούς στόχους, χαμηλώνοντας σκόπιμα τον πήχη γνώσης στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας σχολεία πολλών ταχυτήτων, οδηγώντας στην ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε σε μια προοπτική:

Πιστοποίηση της Αγγλικής (επίπεδο Α2) στην τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου, μέσω του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας και της χρήσης Η/Υ μέσω του κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου.Αξιολόγηση ανά τακτά διαστήματα σε κάθε σχολική μονάδα.Εφαρμογή προγραμμάτων εγγραμματισμού των μαθητών που υστερούν.Ενότητα όμορων σχολικών μονάδων για την εφαρμογή προγραμμάτων διασχολικής επιμόρφωσης, τη δημιουργία Ομίλων και Κοινωνικού Φροντιστηρίου, την οργανική τοποθέτηση σ' ένα σχολείο των εκπαιδευτικών ειδικότητας που τοποθετήθηκαν στα Δημοτικά Σχολεία.Ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας. Οργανική σύνδεση νηπιαγωγείου - δημοτικού.Για την «τράπεζα θεμάτων»

Στάχτη στα μάτια μαθητών και γονιών επιχειρεί να ρίξει προεκλογικά η κυβέρνηση με παρεμβάσεις στην «τράπεζα θεμάτων». Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες τη διακοπή τροφοδότησης της «Τράπεζας Θεμάτων» για το τρέχον σχολικό έτος από 21 Γενάρη και τον περιορισμό του αριθμού των θεμάτων ανά μάθημα, για την Α' και Β' Λυκείου.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν απαντούν βέβαια στην ανάγκη κατάργησης της «τράπεζας θεμάτων» και διεξαγωγής ενδοσχολικών εξετάσεων με ευθύνη του σχολείου, το οποίο είναι και το αίτημα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών, αλλά ο υπουργός το θεωρεί «καταστροφικό» για την εκπαιδευτική διαδικασία. Με στόχο λοιπόν να παραμείνει με λιγότερες αντιδράσεις το μέτρο που - μαζί με άλλες ρυθμίσεις του «νέου» λυκείου - έστειλε μετεξεταστέους χιλιάδες μαθητές, το υπουργείο εξαγγέλλει μείωση των αναρτημένων θεμάτων στην «τράπεζα».

rizospastis.gr

Tags: Δημοτικά σχολείατράπεζα θεμάτων
Keywords
Τυχαία Θέματα