Έφυγε ο ηγέτης της Λατινικής Αμερικής Ούγκο Τσάβες

Πολιτική

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά τις πιο δύσκολες ώρες του μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κούβα.

ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαντούρο χρέωσε σε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο του Ούγκο Τσάβες,

ενώ δυο διπλωμάτες των ΗΠΑ απελάθηκαν από τη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας και της συνωμοσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Πρόκειται για δύο διπλωματικούς ακόλουθους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στους οποίους δόθηκε διορία 24ωρών να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα. Παράλληλα ο Μαντούρο σε διάγγελμά του κατηγόρησε τους εχθρούς του Τσάβες για τον καρκίνο που έχει εμφανίσει. «Πίσω από όλα είναι εχθροί της πατρίδας» είπε, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως ο Τσάβες βρίσκεται σε «πολύ κρίσιμη κατάσταση». Όπως ανέφερε ο Μαντούρο ο Τσάβες βιώνει τις «πιο δύσκολες ώρες». Υπενθυμίζεται πως ο Τσάβες τον Δεκέμβριο του 2011 είχε αναφέρει πως «ίσως οι ΗΠΑ να μπορούν να μολύνουν με καρκίνο τους ηγέτες των αντίπαλων χωρών» μετά και από τη διάγνωση καρκίνου στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. «Δεν θέλω να κάνω ανυπόστατες κατηγορίες», είχε πει ο Τσάβες σημειώνοντας όμως πως «συμβαίνουν πολύ παράξενα πράγματα». «Θα ήταν παράξενο οι ΗΠΑ να έχουν αναπτύξει τέτοια τεχνολογία για να προκαλούν καρκίνο και να μην το γνωρίζει κανείς;» είχε διερωτηθεί. Ο Τσάβες τον Δεκέμβριο μετέβη εκ νέου στην Κούβα για αφαίρεση του καρκινικού όγκου, ωστόσο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις σημειώθηκαν επιπλοκές μετεγχειρητικά με αποτέλεσμα να εμφανίσει αναπνευστική ανεπάρκεια. Ένα μήνα αργότερα επέστρεψε στη Βενεζουέλα για να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία του με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναφέρουν πως πλέον βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση πως κρύβει την αλήθεια. Ο Τσάβες που τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση λόγω της κατάστασης της υγείας του επανεξελέγη πανηγυρικά τον Οκτώβριο για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του στρατού, χωρίς ωστόσο να δοθούν πληροφορίες για την ατζέντα της συνάντησης.Tags: Τσάβες
Keywords
Τυχαία Θέματα