Εκπαιδευτικός: δάσκαλος ή διοικητικός προϊστάμενος; στρεβλώσεις και παραδοχές
Δύο ρόλοι που φαίνονται να κινούνται σε παράλληλες, μη τεμνόμενες πορείες. Συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους αλλά με διακριτή πορεία ο κάθε ένας. Έλκουν την προέλευσή τους από την ίδια δεξαμενή όμοιων προσοντούχων εκπαιδευτικών σχολών και στην πορεία οι μεν παραμένουν στις αίθουσες διδασκαλίας, οι δε αρχίζουν την πορεία «στελέχους», ψάχνοντας εναγωνίως θέση διευθυντή, ξεχνώντας πολλές φορές τις βασικές τους σπουδές και αποφεύγοντας την επαναφορά τους στην «τάξη» των δασκάλων, εκτός ελαχίστων φυσικά.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τίτλους που να αποδεικνύουν
Γιατί όμως συμβαίνουν αυτά; Είναι κακό οι εκπαιδευτικοί να εξελίσσονται σε διευθυντές; Εύλογη απορία. Το σωστό όμως ερώτημα είναι άλλο: με ποιον τρόπο επιλέγονται αυτοί οι επικεφαλής; Χρειαζόμαστε έναν τέτοιον τρόπο επιλογής και διοίκησης όπως ο σημερινός; Υπάρχει άλλος; Η υπερτιμημένη εκτίμηση στον διοικητικό διεκπεραιωτή, είναι κατά τη γνώμη μας, μια ακόμα στρέβλωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Η διοίκηση των σχολείων δεν χαράσσει πολιτική. Συντονίζει μια σχολική μονάδα και την εκπροσωπεί προς τα έξω. Το σχολείο δεν είναι επιχείρηση και δεν πουλάει εμπόρευμα. Χρειάζεται απλά, σεβασμό, δημοκρατικότητα, συναντίληψη, ευαισθησία, έμπνευση, για να το κάνει να λειτουργεί συλλογικά και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Οι εξειδικευμένοι τίτλοι ας είναι πρόκριμα για κάποιον για να γίνει μέλος μιας επιτροπής επεξεργασίας ενός συγκεκριμένου θέματος. Άλλωστε και σε μια κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν είναι ο περισπούδαστος καθηγητής πανεπιστημίου. Αυτός ίσως είναι επικεφαλής μιας εξειδικευμένης ομάδας. Ο επικεφαλής, ο κάθε επικεφαλής, πρέπει να διακρίνεται από άλλα χαρίσματα, τα οποία όμως δεν μοριοδοτούνται με την συμβατική έννοια. Απλά διακρίνονται και αναγνωρίζονται. Ακόμα περισσότερο, επειδή οι χαρισματικοί ηγέτες λείπουν στις μέρες μας, τα καλά αποτελέσματα έρχονται κυρίως από συλλογικές αποφάσεις.
Όμως κάθε φορά που η επικαιρότητα το καλεί, λόγω της προκήρυξης θέσεων ευθύνης για την εκπαίδευση (διευθυντές σχολείων μέχρι περιφερειακούς διευθυντές), ξεκινάνε και οι παράλληλες συζητήσεις για το ποιοι είναι οι πιο «κατάλληλοι» για αυτές. Ατέρμονες συζητήσεις για το ποια προσόντα και με πόσες μονάδες θα πρέπει να υπολογιστούν. Κάθε φορά, πριν την νέα προκήρυξη και όχι από την αρχή της θητείας και εις βάθος χρόνου, αλλάζουν τα κριτήρια τόσο όσο χρειάζεται, έτσι ώστε οι νέες αλλαγές να φτιάχνουν και ένα νέο προφίλ για το ποιοι προκρίνονται για τις θέσεις «στελεχών» όπως λέμε. Ο κάθε νέος νόμος κεφαλαιοποιεί τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν, προσθέτει και νέες φυσικά, και καλούνται τα «αρμόδια συμβούλια» να υλοποιήσουν από «μηδενική βάση» και να φερθούνε «δίκαια» και «αντικειμενικά» στους υποψηφίους. Μια «δικαιοσύνη» και μια «αντικειμενικότητα» που έχουν όμως απ’ την αρχή καταστρατηγηθεί. Άρα το μόνο ουσιώδες που μπορεί να κάνει ένα τέτοιο συμβούλιο είναι να υπηρετήσει απλώς την διαφάνεια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα αντιστάθμισης των ενσωματωμένων στρεβλώσεων. Εκτός αν μιλάμε για «παιχνίδια». Βαθμολογώ τόσο όσο χρειάζεται ο δείνα για να υπερσκελίσει τον ανταγωνιστή του. Σας φαίνεται λογικός αυτός ο τρόπος επιλογής; Είναι πράγματι οι πιο άξιοι επικεφαλής; Έχει καμιά σχέση αυτός που τελείωσε παιδαγωγικό ή αυτός που ονειρεύτηκε να προσληφθεί για να διδάσκει, με αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω; Αφήστε το οξύμωρο, υπάλληλοι ισότιμοι (πολλές φορές νεότεροι και χαμηλότερων προσόντων) να μπαίνουν κριτές, τουλάχιστον, των ομοίων τους. Χωρίς κανένα εχέγγυο ούτε για τις γνώσεις τους, ούτε για την επάρκειά τους, ούτε για την αντικειμενικότητά τους!!!
Πόσο πιο όμορφα και πιο δίκαια θα ήταν τα πράγματα, αν πρώτα η κοινωνία, απέδιδε τον οφειλόμενο σεβασμό και την ανάλογη τιμή στον μαχόμενο εκπαιδευτικό της τάξης; Σ’ αυτόν που οι όποιες εκπαιδευτικές ακαδημαϊκές βελτιώσεις απέκτησε, τον κάνανε καλύτερο ΔΑΣΚΑΛΟ και αυτό το πρόσφερε ανταποδοτικά στους μαθητές του και στους συναδέλφους του, λειτουργώντας ως παράδειγμα. Παρατηρήστε τους πίνακες διευθυντών πανελλαδικά. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν άνθρωποι με καθαρά εκπαιδευτικά – διδακτικά προσόντα οι οποίοι μάλλον δεν θα ξαναμπούνε στην τάξη. Οι σπουδές, που υποτίθεται σε κάνουν καλύτερο δάσκαλο, σε οδηγούν μια ώρα αρχύτερα να αφήσεις την διδασκαλία και να ασχοληθείς με αλλότρια. Γιατί, ακόμα κι αν μπούνε κάποιοι απ’ αυτούς στην αίθουσα, όταν και όσο μπούνε (όλοι ξέρουμε τι γίνεται), δεν μιλάμε πλέον για δασκάλους. Αποτελούν άλλη «τάξη». Άλλωστε έχουμε και τις «εμψυχώσεις» των προϊσταμένων των διευθυντών που τους προτρέπουν και τους υπενθυμίζουν «πως δεν χρειάζονται φιλικές σχέσεις με τους «από κάτω», εσείς είστε διευθυντές»…
Ο άλλος τρόπος διοίκησης είναι απλός. Τα σχολεία θα διοικούνται συλλογικά, με κορυφαίο τον σύλλογο διδασκόντων. Όλοι μας, ίσοι μεταξύ μας, της ίδιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ονειρευτήκαμε την διδασκαλία. Θα επιλέγουμε τον συντονιστή μας για ένα διάστημα (θητεία) που θα εκπροσωπεί το σχολείο στους φορείς και την κοινωνία. Μετά θα επανέρχεται στα διδακτικά του καθήκοντα. Θα κάνει το «αγροτικό του» και θα επανέρχεται στην τάξη. Εκεί θα αναδεικνύεται και θα καταξιώνεται. Οι προτάσεις και το όραμα καθενός μας θα συμβάλλουν, μ’ αυτό τον συλλογικό τρόπο, στη βελτίωση του δημόσιου σχολείου. Χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς ίντριγγες, χωρίς μοιράσματα θέσεων από άλλους, χωρίς επιδόματα, χωρίς ψεύτικους διαχωρισμούς. Στο καμίνι της τάξης η τιμή και η αναγνώριση.
Επιπλέον, όχι λιγότερο σημαντικό εδώ που φτάσαμε, ίσως είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί η «βαριά βιομηχανία» αγορασμένων προσόντων, αναντίστοιχων τις περισσότερες φορές με την ουσία.
Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής
Γιώργος Τσιτσιμπήςhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/special_edition_image/public/pb-110817-duckandcover-rs_photoblog900_6.jpg?itok=gDBnt6bbhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/medium/public/12963781_1095347337183983_5016160467509709723_n.jpg?itok=0uRTjp06ΕκπαίδευσηΆρθραΕτικέτες: Γιώργος ΤσιτσιμπήςΟ άλλος τρόπος διοίκησης είναι απλός. Τα σχολεία θα διοικούνται συλλογικά, με κορυφαίο τον σύλλογο διδασκόντων.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτός είναι ο νέος τρόπος που μπαίνουν στα σπίτια σας...
- Σκοτώθηκαν η αδερφή και οι γονείς της, την ώρα που πήγαιναν στο γάμο της
- Ο απόγονος των οπλαρχηγών του 1821 που έγινε σπουδαίος ηθοποιός
- Αλλάζουν οι κανονισμοί θέρμανσης στις πολυκατοικίες
- Eurobasket 2017: Βόμβα Αντετοκούνμπο για την Εθνική! - Του απάντησε ο Παπαπέτρου - Εικόνα διάλυσης στην ομάδα [video]
- Συγκλονίζει ο θάνατος του 3χρονου Νίκου που έπεσε σε βόθρο
- Μέσα σε 30 ημέρες η δήλωση για ακίνητα στο Ε9
- Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα: Οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο ζευγάρι στη σειρά
- Γιατί ο Μητσοτάκης έκοψε από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον γιο του Γιάννη Τραγάκη
- Η μέρα και η ώρα που απατούν οι περισσότεροι άνδρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Προσλήψεις 3.489 αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής στην ΠΕ (ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Προσλήψεις 2.094 αναπληρωτών Β/θμιας στην ΕΑΕ (ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Προσλήψεις 6.313 αναπληρωτών Γενικής στην ΠΕ (Όλα τα ονόματα)
- Προσλήψεις 954 αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης στην ΔΕ (ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Οδηγός για την εκτύπωση των ενσήμων
- Εκπαιδευτικός: δάσκαλος ή διοικητικός προϊστάμενος; στρεβλώσεις και παραδοχές
- Σχέδιο πρακτικού για την κατανομή τμημάτων και εφημεριών και ορισμός Νηπιαγωγών που διδάσκουν στα τμήματα
- Τι ισχύει για τις εγγραφές των ΕΠΑΛ το Σεπτέμβριο - Θα γίνεται κλήρωση μαθητών
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Εκπαιδευτικός: δάσκαλος ή διοικητικός προϊστάμενος; στρεβλώσεις και παραδοχές
- Τι ισχύει για τις εγγραφές των ΕΠΑΛ το Σεπτέμβριο - Θα γίνεται κλήρωση μαθητών
- Σχέδιο πρακτικού για την κατανομή τμημάτων και εφημεριών και ορισμός Νηπιαγωγών που διδάσκουν στα τμήματα
- Οδηγός για την εκτύπωση των ενσήμων
- Προσλήψεις 6.313 αναπληρωτών Γενικής στην ΠΕ (Όλα τα ονόματα)
- Προσλήψεις 3.489 αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής στην ΠΕ (ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Προσλήψεις 954 αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης στην ΔΕ (ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Προσλήψεις 2.094 αναπληρωτών Β/θμιας στην ΕΑΕ (ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής Π.Ε. και Δ.Ε. (ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Νέα Ενημέρωση: Στον ΟΠΣΥΔ βγήκε η Ειδική Αγωγή ΠΕ. Μένει η Γενική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε εξέλιξη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη
- Επενδύσεις και «καθρεφτάκια»
- Η σχέση του Ανδρέα με την Αριστερά
- Η Β. Κορέα στο επίκεντρο της συνάντησης των προέδρων της Ρωσίας και της Ν. Κορέας
- Σε εξέλιξη φωτιά στην Πυλαία Αλεξανδρούπολης
- Σε εξέλιξη φωτιά στην Πυλαία Αλεξανδρούπολης
- Δολοφόνησαν Ινδή δημοσιογράφο μπροστά στο σπίτι της - Είχε επικριτική στάση απέναντι στην άκρα δεξιά
- Απαιτήσεις και έλεγχοι για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
- Ζελέ κεράσι με βύσσινα
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης