Εκθέσεις ΔΝΤ: Ασθενής η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Παραμένει η κρίση στην Ευρωζώνη, αναπροσαρμογή των προβλέψεων για τις «αναδυόμενες» καπιταλιστικές χώρες

Ολοένα και πιο ζόρικη γίνεται για τους αστούς η διαχείριση της βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης

Associated Press

Βαρέλι δίχως πάτο είναι τα μέτρα που απεργάζονται κυβέρνηση - πλουτοκρατία και τρόικα για τον ελληνικό λαό, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται και
οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, είτε τους έχουν δέσει με μνημόνια, είτε όχι.

Σύμφωνα με τρεις εκθέσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, στην Ελλάδα προβλέπονται δημοσιονομικές αποκλίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, που θα χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι για νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει τα 4 δισ. ευρώ, αντί για 2 δισ. ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου.

Με τον όρο «μεταρρυθμιστική κόπωση» που διαπιστώνει για την Ελλάδα, το ΔΝΤ δίνει το σύνθημα για επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα. Επίσης, διαπιστώνει ότι στην περιφέρεια της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα «η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ, και αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος».

Στο διά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις για τη διετία 2012-2013, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη παρουσιάζει «νέα σημάδια αδυναμίας», κυρίως στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας για ακόμα βαθύτερη κρίση. Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (αντί για 3,6% τον Απρίλη) και κατά 3,9% (αντί για 4,1%) το 2013.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, επίσης, ότι η παραγωγική ικανότητα ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, μπορεί τελικά να αποδειχθεί μικρότερη του αναμενόμενου. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί στο 8% φέτος (από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) και στο 8,5% το 2013 (από 8,8%). Στην Ινδία προβλέπεται αύξηση 6,1% το 2012 και μόνο 6,5% το 2013, από 7,3% που προβλεπόταν αρχικά. Οσον αφορά στις ΗΠΑ, το Ταμείο περιόρισε επίσης τις προσδοκίες τους (2% ανάπτυξη το 2012 και 2,3% το 2013).

Ειδικά για την Ισπανία, το ΔΝΤ προβλέπει κρίση και για το 2013 και αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του, κάνοντας λόγο για μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,6%. Προς τα κάτω αναθεωρεί για το 2012 και το 2013 και την ανάπτυξη στη Γαλλία. Στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, τονίζεται πως η ισπανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,5% το 2012 (έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο).

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Ιταλία, όπου το δημόσιο έλλειμμα έφθασε σε νέο ιστορικό υψη

Keywords
Τυχαία Θέματα