ΕΛΜΕ Χανίων: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ 22/1

Υλοποιώντας την απόφαση της Γ. Συνέλευσης(10/1/18) της ΕΛΜΕ Χανίων σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ, πραγματοποιήσαμε συσκέψεις με τους συλλόγους διδασκόντων του Γυμνασίου, ΕΠΑΛ, Δημοτικού και Νηπιαγωγίου Καντάνου, τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, τη Δημοτική Αρχή Καντάνου – Σέλινου. Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν με τους συλλόγους διδασκόντων του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Βουκολιών και του ΕΠΑΛ

Βρυσών, ενώ έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά οι σύλλογοι διδασκόντων στο ΕΠΑΛ Κισάμου και στα σχολεία του Βάμου. Από την 1η σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ τη Δευτέρα 22/1 στις 13.00 για να μην περάσει η πρόταση του ΥΠΕΠΘ σχετικά με την αναμοριοδότηση των σχολείων και να υλοποιηθεί η σχετική εισήγηση ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ.

Όπως είναι γνωστό ο αριθμός των μαθητών για να συγκροτηθεί τμήμα στα ΕΠΑ.Λ (τομείς και ειδικότητες) καθώς και στα Γενικά Λύκεια (Ομάδες Προσανατολισμού – Κατευθύνσεις) συναρτάται (κακώς) με τον χαρακτηρισμό του σχολείου καθώς και τα μόρια (συνθηκών διαβίωσης) που αυτό δίνει στους εκπαιδευτικούς.

Πρόκειται δηλαδή για έμμεση προσπάθεια κατάργησης τμημάτων και σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα στα μικρά περιφερειακά σχολεία, με αποκλειστική στόχευση την περιστολή του εργασιακού κόστους.

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΥΠΕΠΘ τα σχολεία (Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας) της Καντάνου αποχαρακτηρίζονται(!) από δυσπρόσιτα παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούν μαθητές που προέρχονται από μια ευρεία και δύσβατη ορεινή περιοχή του νομού Χανίων. Τα σχολεία αυτά θεωρούνταν εδώ και δεκαετίες δυσπρόσιτα και αυτό τους έδινε τη δυνατότητα της λειτουργίας με ολιγομελή τμήματα αλλά και αποτελούσε αναγνώριση των ειδικών συνθηκών αυτών των σχολείων. Με τη «νέα τάξη πραγμάτων», αυτή η αναγνώριση χάνεται και κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη η επιβίωση των σχολείων αυτών, καθώς αυτά τα σχολεία λειτουργούν με αναλογικά μεγάλο αριθμό αναπληρωτών και κατά συνέπεια η μη πριμοδότηση τους θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να επιλέξουν αυτά τα σχολεία, αφετέρου, ο αριθμός των μαθητών που θα μπορούν αυτά να συγκεντρώσουν, πιθανότατα δε θα είναι αρκετός για τη δημιουργία τμημάτων (μια και θα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κανονικών σχολείων). Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι τα σχολεία της Καντάνου (όπως και άλλα που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση), δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν για περισσότερο από ένα ή δυο χρόνια. Και είναι ακριβώς αυτά τα σχολεία που θέλει το Υπουργείο Παιδείας να «ξεφορτωθεί» μια και έχουν υψηλό κόστος ανά μαθητή και η ρύθμιση αυτή προσφέρει το αναγκαίο «άλλοθι».

Τα σχολεία (Γυμνάσιο και ΓΕΛ) σε Βουκολιές και Βάμο υποβιβάζονται από τα 5 μόρια που παίρνουν μέχρι σήμερα, σε 4 μόρια ενώ η πρόταση της ΕΛΜΕ ήταν να αναβαθμιστούν σε 6 μόρια.

Τα ΕΠΑΛ σε Κίσσαμο και Βρύσες παραμένουν στα 5 μόρια ενώ η πρόταση της ΕΛΜΕ ζητούσε 8 μόρια για να εκλείψουν τα προβλήματα με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων που αντιμετωπίζουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα για τα Γυμνάσια των περιοχών αυτών είχαμε ζητήσει την μοριοδότησή τους με 7 μόρια.

Ταυτόχρονα με το άρθρο 246 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τη Δευτέρα 15/1, αφαιρείται οποιαδήποτε αρμοδιότητα από τη Δημοτική επιτροπή παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο των δήμων σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις σχολείων. Η διαδικασία μετατρέπεται σε Fast track με τον περιφερειακό διευθυντή να εισηγείται και τον υπουργό να αποφασίζει το κλείσιμο –«συγχώνευση» των σχολείων

Απαιτούμε το υπουργείο να κάνει δεκτή την πρόταση (από 16/2/2017) ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ για μοριοδότηση και να αποκτήσουν ξανά λόγο και φωνή οι δήμοι για το αν χρειάζεται ένα σχολείο στην περιοχή τους.

-- Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΧανίωνΕΛΜΕ Χανίωνπαράσταση διαμαρτυρίας
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΛΜΕ Χανίων, Κάλεσμα, ΔΔΕ 221,elme chanion, kalesma, dde 221