ΕΛΜΕ Κ-Ι: Σχετικά με σχόλιο της ιστοσελίδας alfavita για τη θέση της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη ΓΣ της ΟΛΜΕ

Ανακοινώσεις

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

e-mail: elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με σχόλιο της ιστοσελίδας alfavita για τη θέση της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη ΓΣ της ΟΛΜΕ:

Να δοθεί όλη η εικόνα, για να μη δημιουργούνται συγχύσεις σχετικά με τη στάση της Ένωσής μας

Στην ιστοσελίδα alfavita δημοσιεύθηκε

το παρακάτω δημοσιογραφικό κείμενο ως σχόλιο – είδηση:

«Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς που ελέγχεται από το ΚΚΕ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΟΛΜΕ, δηλώνει παρών στις προϋποθέσεις».

Το σχόλιο αφορούσε τη συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ, στην οποία αναστάλθηκε η απόφαση του κλάδου για την απεργία που είχε προτείνει η ΟΛΜΕ. Πρόταση η οποία είχε εγκριθεί από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ. Το σχόλιο της alfavita αναπαράχθηκε και από άλλα μέσα ενημέρωσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ξεκαθαρίζει τα εξής:

1. Δεν αποδεχόμαστε τη διατύπωση ότι η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς «ελέγχεται από το ΚΚΕ». Άλλωστε, για καμία άλλη ΕΛΜΕ της χώρας δεν αναφέρει η εν λόγω ιστοσελίδα ότι ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Μ-Λ ΚΚΕ κλπ. Υπάρχουν ψηφοδέλτια που στηρίζονται από τα πολιτικά κόμματα και πλειοψηφούν σχετικά ή απόλυτα σε κάθε ΔΣ. Στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης έχει απόλυτη πλειοψηφία το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ (4 έδρες), ενώ 3 έδρες διαθέτει το ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ που πρόσκειται στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Η δημοσιογραφική ομάδα της alfavita γνωρίζει καλά ότι και στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και σε κάθε άλλη ΕΛΜΕ της χώρας ανώτατο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της.

2. Η ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε μαζική συμμετοχή (100 άτομα στα 170 μέλη). Στη ΓΣ μπήκε καθαρά, από όλες τις δυνάμεις, ότι όποιος ψηφίσει απεργία μέσα σε καθεστώς επιστράτευσης εννοεί απεργία και όχι οτιδήποτε άλλο (π.χ. στήριξη της ΟΛΜΕ, συμβολική ψήφος, απεργία με περιβραχιόνιο και κονκάρδα κλπ). Αντίθετα, όπως αποδείχθηκε στη ΓΣ των Προέδρων, δεν έγινε το ίδιο σε όλες τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά. Τα πολιτικά πλαίσια που κατατέθηκαν και στην Κεφαλονιά ήταν διαφορετικά (ΟΛΜΕ: όχι στο μνημόνιο και επιβεβαίωση των αιτημάτων του προηγούμενου συνεδρίου – ΠΑΜΕ: πανεργατικός – πανδημοσιοϋπαλληλικός αγώνας ενάντια στη πολιτική και εξουσία των μονοπωλίων και μετατροπή της παιδείας σε λαϊκή υπόθεση). Διαφορετικά ήταν και τα προγράμματα δράσης που κατατέθηκαν (α. ΟΛΜΕ: 24ωρη 17/5 + πενθήμερη, μέσα στις εξετάσεις, β. ΠΑΜΕ: 48ωρη 16-17 Μάη, με ΓΣ τη δεύτερη μέρα και νέα ΓΣ Προέδρων το Σάββατο 18 Μάη για εκτίμηση).

Με αυτά τα δεδομένα οι προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία (ενιαία: πολιτικά πλαίσια, αιτήματα και πρόγραμμα δράσης) έλαβαν:

ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση: 18 ψήφους

Πρόταση ΠΑΜΕ: 16 ψήφους

Πρόταση ΟΛΜΕ: 14 ψήφους

Λευκή Απεργία: 4 ψήφους

(Λευκά: 8 ψήφους - Οι υπόλοιποι συνάδελφοι που παραβρίσκονταν δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία).

Στη συνέχεια οι δύο πλειοψηφούσες προτάσεις (ΚΑΤΑ και ΠΑΜΕ) τέθηκαν σε νέα ψηφοφορία, ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο για απόφαση της ΕΛΜΕ 50% + 1 και έλαβαν:

Πρόταση ΠΑΜΕ: 25 ψήφους

Πρόταση ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση: 19 ψήφους.

Οι εκπαιδευτικοί της Κεφαλονιάς εξέφρασαν τη θέλησή τους μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση. Είχαν δικαίωμα να πουν υπέρ η κατά στην απεργία. Επέλεξαν άλλη απεργιακή μορφή από αυτήν της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η τελική τους επιλογή (πρόταση ΠΑΜΕ) να ταυτίζεται με το ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση άλλων ΕΛΜΕ. Ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος ΕΛΜΕ οφείλει να μεταφέρει την απόφαση των μελών του σωματείου του και όχι τις αυθαίρετες προσωπικές του θέσεις. Βεβαίως, όταν μια ΕΛΜΕ έρχεται με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου (λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης Συνέλευσής της) σε ΓΣ της ΟΛΜΕ τότε η παραταξιακή ευθύνη είναι άλλης βαρύτητας. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, σε αυτή τη ΓΣ Προέδρων, με καμία ΕΛΜΕ πανελλαδικά.

3. Τα παραπάνω έγιναν σαφή από την τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην Αθήνα. Η απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, η οποία είχε αναρτηθεί και στην alfavita, κατατέθηκε στο Προεδρείο της ΟΛΜΕ για να τεθεί σε ψηφοφορία, παρότι δεν υπήρχε άλλη ΕΛΜΕ με αντίστοιχη. Αυτά όφειλε να τα παρακολουθεί, και να τα παρουσιάζει ανάλογα, όποια δημοσιογραφική ομάδα κάλυπτε με ρεπορτάζ τη ΓΣ Προέδρων.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ ήταν σε επαφή με τα στελέχη των παρατάξεων στην ΕΛΜΕ του, προκειμένου, με τη στάση και τους χειρισμούς του, να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σε όλες τις ψηφοφορίες. Η ιστοσελίδα alfavita δεν αναφέρει, όπως θα όφειλε να κάνει, ότι επανειλημμένα έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις, τόσο πριν την ψηφοφορία όσο και κατά τη διάρκειά της.

Κατέθεσε για τα πρακτικά το εξής κείμενο:

«Η ΕΛΜΕ-ΚΙ ψήφισε και κατέθεσε στη ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ συγκεκριμένη απεργιακή πρόταση για το σπάσιμο της επιστράτευσης, με συγκεκριμένα βήματα και όρους. Σε αυτήν εμμένουμε. Δε μπαίνουμε στη διαδικασία ψηφοφορίας για την ερμηνεία της απόφασης άλλων ΕΛΜΕ [που πλειοψήφησε η εισήγηση ΟΛΜΕ] και στη διαδικασία αυτή δηλώνουμε παρών».

Στα πρακτικά της ΓΣ των Προέδρων φαίνεται καθαρά ότι η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς ψηφίζει βάσει δήλωσης. Στην πρώτη ψηφοφορία, λοιπόν, η ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγράφηκε από το Προεδρείο ως ΚΑΤΑ στην απεργιακή πρόταση της ΟΛΜΕ, διότι ο Πρόεδρος ψήφισε την ψηφισμένη από τη συνέλευση των μελών της ΕΛΜΕ-ΚΙ απεργιακή πρόταση.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ δεν είχε να ξεκαθαρίσει αν θεωρούσε ότι υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για την 24ωρη + πενθήμερη της ΟΛΜΕ. Δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα στη ΓΣ και δεν υπήρχε τέτοια εντολή. Υπήρχε καθαρή θέση ΝΑΙ για απεργιακό σπάσιμο της επιστράτευσης με 48ωρη. Δε μπορεί να εξισώνεται η στάση της ΕΛΜΕ-ΚΙ (το παρών καταγράφεται από το Προεδρείο σαν ΛΕΥΚΟ), με τη στάση άλλων ΕΛΜΕ που έφεραν απόφαση με αστερίσκο ή που καλύφθηκαν πίσω από το λευκό για να πουν ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακό αγώνα.

Το ΔΣ εγκρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη ΓΣ της ΟΛΜΕ στην Αθήνα και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί όλη η εικόνα, για να μη δημιουργούνται συγχύσεις σχετικά με τη στάση της Ένωσής μας.

Αργοστόλι 18/5/2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας Γεωργόπουλος Διονύσης Μαντζουράτος Δημήτρης

Tags: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα