Εν μέσω αντιπαραθέσεων προχωρά η αναμόρφωσή του

Tweet

Ωδίνες προκαλεί η εξελισσόμενη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και η προσπάθεια των δυνάμεων της διαχείρισης που το συνθέτουν να ενισχύσουν τη σταθερότητά του, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη της αστικής τάξης για σταθερές κυβερνήσεις, με μεγαλύτερη ικανότητα χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις -για διαφορετικούς λόγους- στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

μετά την προχτεσινή εκδήλωση στην Κηφισιά της «πρωτοβουλίας των 58». Μερίδα του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στα όσα ειπώθηκαν απ' τον Α. Παπαδόπουλο εναντίον του Α. Παπανδρέου, ενώ η ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θ' αφήσει. Παρ' όλα αυτά, οΑ. Παπαδόπουλος, αναζωπυρώνοντας τη φημολογία ότι βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΔΗΜΑΡ, συμμετέχει στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την ερχόμενη Δευτέρα μιλά ξανά σε εκδήλωση των «58» στον Πειραιά.

Στους «58», αντιπαραθέσεις εκφράζονται για το ποιος θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου, ποιος θα φαίνεται ως διοργανωτής της συνδιάσκεψης του Φλεβάρη, ποιο θα είναι το όνομα του ψηφοδελτίου. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, με δυσαρέσκεια άκουσαν στο ΠΑΣΟΚ δηλώσεις της Α. Δρέττα, που παραμένει μέλος της ΚΠΕ, η οποία είπε πως οι «58» θα κατέβουν στις ευρωεκλογές ως «Δημοκρατική Παράταξη», ότι το όνομα «δεν είναι κλειδωμένο» και ότι οι «58» θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε κόμμα.

Στο μεταξύ, ο Φ. Κουβέλης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι προχωρά το ζήτημα της ένταξης των ευρωβουλευτών που τυχόν θα εκλέξει η ΔΗΜΑΡ στην ομάδα των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας πως στις 28 Φλεβάρη έχει προσκληθεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος απ' τους Σουλτς και Σβόμποντα. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο του σοσιαλισμού στην Ελλάδα».

Ο Σπ. Λυκούδης επανήλθε, χτες, με κριτική προς τις επιλογές της πλειοψηφίας. Μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα» υπερασπίστηκε μια «πολιτική μεγαλύτερων ανοιγμάτων και πρωτοβουλιών», ενώ για πρώτη φορά κράτησε αποστάσεις απ' τους «58», λέγοντας: «Και οι 58, τώρα πια, μετατοπίζονται από την αρχική τους στάση, που ήταν μια κίνηση διαλόγου και μετασχηματίζονται σε έναν πολιτικό σχηματισμό που θα συμμετάσχει στις εκλογές. Συνεπώς, γι' αυτό που θα ήθελα εγώ, δηλαδή ένας ανοικτός διάλογος για τη συνένωση των δυνάμεων, είναι μια εξέλιξη αρνητική».

Εκλογική συμπόρευση και με τη ΔΗΜΑΡ ζήτησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης και περιέγραψε τις διαδικασίες συγκρότησης ενιαίου «κεντροαριστερού» ευρωψηφοδελτίου, ως «τρίτου πόλου» απέναντι σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «9.84» είπε: «Το ΠΑΣΟΚ εξαρχής θεώρησε ότι το ζήτημα της κεντροαριστεράς αφορά και στη ΔΗΜΑΡ (...) θα ήταν γόνιμο, σε μια πορεία προς τις ευρωεκλογές, να υπήρχε ένας ειλικρινής προγραμματικός διάλογος των δύο κομμάτων και όλων των φορέων και των κινήσεων που υπήρχαν σ' αυτόν το χώρο, προκειμένου να υπάρχει μια τρίτη επιλογή». Σε ό,τι αφορά την πιθανή μετεξέλιξη των «58» και άλλων σε ενιαίο κόμμα, υπεραμύνθηκε μιας κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά χωρίς διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα ζήτησε η συνδιάσκεψη να διοργανωθεί απ' το ΕΣΚ και το ΠΑΣΟΚ που είναι εκφραστής του στην Ελλάδα και εκεί να αποφασιστούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου.

rizospastis.gr

Tags: ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡπολιτικό σύστημα Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα