Ένα φωτεινό αστέρι ξεπροβάλλει στο Φαληρικό Δέλτα!

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ακμάζει…

Και ενώ όλα γύρω μας ή σχεδόν όλα παρακμάζουν και ξεθωριάζει η ακτινοβολία τους και η δυναμική τους, ξεπετάγονται νησίδες δημιουργικότητας για να βρούμε τους τόπους του μέλλοντός μας, ανατέλλουν γαλαξίες φωτεινοί που βγήκαν ψηλά στο στερέωμα για να ρίξουν φως στους σκοτεινούς δρόμους και να καθοδηγήσουν, για να σπάσουν τον κύκλο της συλλογικής εσωστρέφειας και της παρατεταμένης κατάθλιψης.

Ναι, η Εθνική Βιβλιοθήκη γίνεται πράγματι εθνική. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σ’ όλη τη χώρα και αναπτύσσει πολλαπλά

προγράμματα καλλιέργειας της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας. Απεκδύεται του παλιού σχήματος, του να είναι ένα κτήριο που έχει διαθέσιμα βιβλία και περιμένει τους αναγνώστες. Τώρα το πνεύμα της και οι άνθρωποί της βγαίνουν έξω από το κτήριο και απλώνονται σ’ όλη την επικράτεια της χώρας. Ενεργοποιούν με προτάσεις και ιδέες τις άλλες Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες, τις συνδέουν με τις νέες αντιλήψεις και πρακτικές που καρποφορούν πολύ εύκολα στους καιρούς του διαδικτύου και της έκρηξης της γνώσης και της πληροφορίας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη γίνεται η ναυαρχίδα για να ανατρέψει τον παθητικό ρόλο των βιβλιοθηκών, να βγουν συγκροτημένα στην κοινωνία, να συναντήσουν τους Έλληνες και να τους καλέσουν στο πανηγύρι της πνευματικής καλλιέργειας και της αισθητικής απόλαυσης.

Και δεν είναι μόνο η δυναμική του νέου βήματος που έκανε η Εθνική Βιβλιοθήκη, η διαμόρφωση ενός κτηρίου - καλλιτεχνήματος, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, που είναι μια εισαγωγή της Ελλάδας στις νέες εποχές της μάθησης και του ψηφιόκοσμου ούτε και η διαθεσιμότητα των πολλών χώρων για την ανάπτυξη δομών υποστήριξης της άρτιας λειτουργίας της και για την προαγωγή δημιουργικών και καινοτομικών πρωτοβουλιών. Είναι το οργανωμένο σχέδιό της και η βούληση των ανθρώπων της να επανασχεδιάσουν τη συνολική παρουσία της στο σύγχρονο κόσμο. Ξέρουν το βαρύ πολιτισμικό φορτίο που έχουν και την ξεχωριστή εθνική ευθύνη. Η διαχείριση και κυρίως η προαγωγή του εθνικού μας θησαυρού είναι καθήκοντα ύψιστα, και ως εκ τούτου και φοβερά προκλητικά και συνάμα γοητευτικά. Η ίδια η Διοίκησή της έχει προσδιορίσει με σαφή τρόπο το στόχο της.

«Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. Η ενεργητική προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διάδοσή της στο παρόν και το μέλλον, η διαφύλαξη της «εθνικής μνήμης» και η προστασία του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία, αποτελούν τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Πρώτιστο μέλημα της νέας διοίκησης είναι η διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό και η ευρεία προσβασιμότητα στο υλικό των συλλογών. Σταθερή επιδίωξη αποτελεί η αύξηση και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα από στέρεες γέφυρες επικοινωνίας. Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ως πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, καλείται να παίξει ένα νέο, ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο μέσα στην κοινωνία, να κάνει τους Έλληνες να νιώθουν τη Βιβλιοθήκη ως μια υποστηρικτική κοινωνική δύναμη, ως ένα δυναμικό φορέα αξιών, επιστήμης και γνώσης».

Το όλο εγχείρημα αποτελεί οδηγητικό μίτο το πώς ο μετασχηματισμός ενός θεσμού μπορεί όχι μόνο να αλλάξει το όλο σύμπαν του και να το καταστήσει πιο αποτελεσματικό για την ευόδωση της κοινωνικής του αποστολής αλλά και να αποτελέσει καθοδηγητή και για άλλους ομόλογους θεσμούς, με τον εκσυγχρονισμό των δομών και των λειτουργιών και πρωτίστως με την ανάπτυξη μιας ανοικτής κουλτούρας που θα εγκολπώνει τα νέα σημάδια των καιρών και θα δίνει τη δική του πρόταση για τον αυριανό κόσμο. Ήδη η ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Δέλτα μεταμορφώνεται. Μια ξεχωριστή μορφή πνευματικού τουρισμού αναπτύσσεται. Μαζί με την Όπερα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και με το Μέγαρο Μουσικής αποτελούν τις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης πνευματικής Ελλάδας. Οι αιτήσεις για επισκέψεις και ξεναγήσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ένα διαρκώς αυξανόμενο μέρος των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας το θέτει στην ατζέντα γνωριμίας του. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια οργανώνουν συγκροτημένες επισκέψεις. Οι επενδύσεις με κέντρο τις δράσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Να αγκαλιάσουμε τον εθνικό μας θησαυρό, να τον κάνουμε ενεργό για να μπολιάσει το σύγχρονο πολιτισμό μας. Όλοι αναζητούμε σημάδια υπέρβασης της κρίσης. Να λοιπόν μια μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για να βγούμε από τη γκρίζα ιστορική συγκυρία μας αλλά και για να φωτίσουμε τους αυριανούς μας δρόμους, για να δημιουργήσουμε το δικό μας εθνικό, συλλογικό και προσωπικό μέλλον. Γίνετε φίλοι, επισκεφτείτε και απολαύστε, συνδεθείτε μόνιμα και οργανικά με τις λειτουργίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ένα φωτεινό αστέρι ξεπροβάλλει εκεί στο Φαληρικό Δέλτα. Γιατί να μην είμαστε μαζί του;

Νίκος ΤσούλιαςΕθνική Βιβλιοθήκη
Keywords
Τυχαία Θέματα