«Ενα λιοκούκουτσο του 7000 π.Χ. είναι εξίσου σημαντικό μ’ ένα χρυσό στεφάνι»
Η κόρη του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη (1917-1985), που αφιερώθηκε στις ανασκαφές της Αμφίπολης, περπάτησε σπιθαμή σπιθαμή τον χώρο και έκανε το 1964 την πρώτη τομή στον τύμβο Καστά αποκαλύπτοντας 41 μέτρα της ταφικής περιβόλου, γράφει ένα θερμό και οργισμένο άρθρο. Ενοχλείται από την εθνικιστική παράκρουση, τον όψιμο ζήλο και την αμετροέπεια της ηγεσίας του ΥΠΠΟ,
Κανείς δεν γνώριζε την Αμφίπολη, μέχρι, μεσούντος του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε, αυτή τη φορά σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς. Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο δύσκολα βρίσκεις, καθώς η ταμπέλα στην Εγνατία γράφει προς Πρώτη Σερρών, πατρίδα του εθνάρχη, άρα σημαντικότερη.
Ο πατέρας μου Δημήτρης Λαζαρίδης, κλασικός αρχαιολόγος, εγκαταστάθηκε, μετά τον πόλεμο και τις σπουδές του στη Σαλονίκη, στην Καβάλα. Το πεδίο έρευνάς του ήταν εξαιρετικά ευρύ και περιελάμβανε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Σαν παιδί τον ακολουθούσα στις ανασκαφές της Θάσου και της Σαμοθράκης, κάνοντας επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα, τα πρώτα χρόνια με γρι-γρι.
Εστησε το νέο Μουσείο Καβάλας, Θάσου, Αμφίπολης. Εκανε ανασκαφές στα Αβδηρα και τη Μαρώνεια, όπου στο μουσείο υπάρχει αίθουσα «Δημήτρη Λαζαρίδη». Αναστήλωσε τα αρχαία Θέατρα Θάσου και Φιλίππων κ.λπ.
Η χούντα τον απομάκρυνε για 7 χρόνια. Οταν επέστρεψε αφιερώθηκε στις ανασκαφές της Αμφίπολης, σημαντικής αποικίας των Αθηναίων, λόγω του χρυσοφόρου Παγγαίου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στις ανασκαφές του χρησιμοποιούσε σαν πολύτιμο οδηγό τον ιστορικό Θουκυδίδη, εξόριστο τότε στη σκαπτή ύλη Παγγαίου.
Το ενδιαφέρον του για την Αμφίπολη είχε αρχίσει απ’ το 50. Εσκαψε τούμπες με μακεδονικούς τάφους και σημαντικά ευρήματα. Οι πολιτικοί τότε δεν ενδιαφέρονταν για τις ανασκαφές. Με μία εξαίρεση. Το ’54 η Φρειδερίκη κι ο Παύλος Γλίξμπουργκ επισκέφθηκαν το Μουσείο Θάσου. Ο πατέρας μου είχε βρει ένα αγαλματάκι με ένα δελφινάκι, την Αφροδίτη στην πλάτη του και τον Ερωτα να παίζει στην ουρά του. Η Φρειδερίκη το ’θελε για την προσωπική της συλλογή. Ο πατέρας μου, επιστρατεύοντας τη διπλωματικότητά του, της είπε ένα έμμεσο μεν, πλην σαφέστατο «όχι». Το «όχι» αυτό και καταγράφηκε και πληρώθηκε το ακριβό του τίμημα.
Ως φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής απ’ το ’70-’75, τον βοήθησα με αποτυπώσεις στο τείχος της πόλης, μήκους 7 χλμ., της αρχαίας πασσαλόπηχτης γέφυρας στον Στρυμώνα, απ’ όπου και το όνομα Αμφι-πολη, ελληνιστικά σπίτια, τον κατασκευασμένο τύμβο Καστά, όπου η πρώτη του ανασκαφική τομή ήταν πάνω στον εν λόγω τάφο, αλλά δεν είχε λεφτά να συνεχίσει. Βρήκε ωστόσο ένα νεκροταφείο της γεωμετρικής εποχής.
Ανάμεσα στις πολλές βοηθούς του που πέρασαν, ήταν και η μαθήτριά του Καίτη Περιστέρη. Ο πατέρας μου ήταν γενναιόδωρος άνθρωπος και γενικά μοίραζε τομείς στις βοηθούς του, υπό την αδιάκοπη γκρίνια της μάνας μου, στην οποία απαντούσε στερεότυπα ότι δεν του φτάνουν 10 ζωές για να δημοσιεύσει τα ευρήματά του. Ισως διαισθανόταν πως θα πεθάνει νέος. Ισως, εκ των υστέρων η μάνα μου να ’χε δίκιο.
Τμήμα του βόρειου τείχους στην αρχαία Αμφίπολη, από την έκδοση του ΥΠΠΟ, 1993
Τμήμα του βόρειου τείχους στην αρχαία Αμφίπολη, από την έκδοση του ΥΠΠΟ, 1993
Φέτος το καλοκαίρι, εκτός των άλλων, ζήσαμε την εθνικιστική παράκρουση της Αμφίπολης. Με φρίκη έβλεπα τον πρωθυπουργό, τους κ.κ. Τασούλα και Μενδώνη και τα ΜΜΕ να επιβλέπουν την ανασκαφή. Γιατί τόσος όψιμος ζήλος; Κι από πού κι ώς πού, κι αυτό αποτελεί ύβριν, της οποίας επέρχεται τιμωρία, το επιστημονικό έργο συντελείται σε καθεστώς άγρυπνης παρακολούθησης από άσχετους προς το επάγγελμα; Ο καταβασανισμένος λαός μας χρειάζεται μια μεγαλειώδη αφήγηση, μιας μεγαλειώδους ιστορίας, που εξικνείται ώς τον Σαγγάριο, όπου πνίγηκε μεθυσμένος ο Μεγαλέξανδρος, την Αίγυπτο, τη Σαμαρκάνδη, τη Βακτριανή κ.λπ.;
Εύχομαι ο τάφος να μην είναι συλημένος και να προκύψει κάτι στην αρχαιολογική έρευνα. Εδώ θέλω να θυμίσω έναν άλλο μεγάλο αρχαιολόγο, τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, προϊστορικό αρχαιολόγο, ο οποίος δημιούργησε μια σχολή αρχαιολόγων για τους οποίους ένα λιοκούκουτσο του 7000 π.Χ. είναι εξίσου σημαντικό από αρχαιολογική σκοπιά μ’ ένα χρυσό στεφάνι.
Οι λόγοι που με τσίγκλισαν να γράψω τα παραπάνω είναι:
• Φόρος τιμής στη μνήμη του πατέρα μου.
• Οργή και αγανάκτηση για το υπερθέαμα και την αμετροέπεια ανθρώπων, που λόγω βεληνεκούς όφειλαν να ‘ναι πιο συγκρατημένοι.
• Θυμός, γιατί πολιτικοί που απαξιώνουν τον πολιτισμό και ξεπουλούν αρχαιολογικές περιοχές (Ναός Ζωσιμαίου Απόλλωνα στον Αστέρα Βουλιαγμένης, Αμνισός, Ισσός, κ.λπ.), που απολύουν έμπειρους μαρμαροτεχνίτες, σχεδιαστές, συντηρητές, εργάτες ανασκαφών κ.λπ. και αγνοούν τη λεπτή και προσεκτική ανασκαφική διαδικασία, που γίνεται με πενιχρά οικονομικά και αγάπη για τη δουλειά, λησμονιούνται.
* Aρχιτέκτων
Πηγή: Εφημερίδα Των Συντακτών
TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΟΚ στους θαυμαστές της: Tραγική εμφάνιση της Παπαρίζου... [video]
- ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ: Για ποίο λόγο η τράπεζα της Ελλάδας εκτυπώνει test note σε δραχμές; [photos]
- Τέσσερις τρόποι για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος
- Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Οι Έλληνες πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά
- Αυτή δροσίζεται κι εμείς καιγόμαστε
- O Ευαγγελάτος στη... ΝΕΡΙΤ
- Ένα χωριό με 600 απομονωμένες γυναίκες ζητάει επειγόντως άντρες από κάθε σημείο της γης (φωτό)
- Θεσσαλονίκη: Πολιτικός όρκος και αποχώρηση από τη θρησκευτική ορκωμοσία
- Το «λουλούδι του δράκου» θα σας κάνει να ανατριχιάσετε καθώς θυμίζει… κρανίο! (photos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Έλληνες πολεμούν στο πλευρό των ανταρτων της Ανατολικής Ουκρανίας
- Θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων στην Pepsico-ΗΒΗ
- Εννιάχρονη σκότωσε με Ούζι τον εκπαιδευτή όπλων της (ΒΙΝΤΕΟ)
- Στοιχεία σοκ για τις σπουδές και τις προοπτικές απασχόλησης των πτυχιούχων στην Ελλάδα - ...να δεις τι σου ’χω για μετά!
- 2 προσλήψεις στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών
- Χορήγηση αδειών χωρίς αποδοχές, σχολ. έτους 2014-2015, σε εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης
- Υπό δικαστική έρευνα η Κριστίν Λαγκάρντ για υπόθεση πολτικής απάτης
- Τι είπαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι των κομμάτων για τους διορισμούς εκπαιδευτικών, το ΑΣΕΠ και την προυπηρεσία των αναπληρωτών
- Τα πιο "βρώμικα" φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- «Ενα λιοκούκουτσο του 7000 π.Χ. είναι εξίσου σημαντικό μ’ ένα χρυσό στεφάνι»
- Εννιάχρονη σκότωσε με Ούζι τον εκπαιδευτή όπλων της (ΒΙΝΤΕΟ)
- Έλληνες πολεμούν στο πλευρό των ανταρτων της Ανατολικής Ουκρανίας
- Χορήγηση αδειών χωρίς αποδοχές, σχολ. έτους 2014-2015, σε εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης
- Θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων στην Pepsico-ΗΒΗ
- 2 προσλήψεις στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών
- Τι είπαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι των κομμάτων για τους διορισμούς εκπαιδευτικών, το ΑΣΕΠ και την προυπηρεσία των αναπληρωτών
- 8 προσλήψεις στην Αλυκή Θάσου
- Χορήγηση αδειών χωρίς αποδοχές, σχολ. έτους 2014-2015, σε εκπαιδευτικούς αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεγάλη πυρκαγιά στην Κυνουρία
- Σαμαράς - Βενιζέλος: Η ατζέντα τους για το ταξίδι στο Παρίσι
- Στο τραπέζι έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
- Ουκρανία: Νέα εισβολή Ρώσων στρατιωτών καταγγέλλει το Κίεβο
- Σε ηλικία 44 ετών πέθανε ο ψηλότερος άνδρας στον κόσμο (φωτο)
- Πόσα χρήματα δίνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην Παρί για τον Σαντόμ
- Επιδημιολόγος του ΠΟΥ νοσηλεύεται στη Γερμανία με Έμπολα
- Μένει στην Football League o Άρης!
- «Μικροδιορθώσεις δεν αίρουν τις κραυγαλέες αδικίες του ΕΝΦΙΑ»