ΕΝΦΙΑ: Κυβερνητικοί ελιγμοί για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων

Tweet

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά το χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία, γεγονός που γίνεται ολοφάνερο από τα κυβερνητικά μερεμέτια γύρω από τα «λάθη» και τις διαχειριστικές αστοχίες στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Οι χειρισμοί από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να διευκολύνονται και από την απάντηση που κοινοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με αυτή, ο ΕΝΦΙΑ

θα μπορούσε να εισπραχθεί σε περισσότερες δόσεις, μέχρι και το Μάρτη του 2015, χωρίς αυτό να δημιουργεί «ζήτημα» με τα κρατικά έσοδα που θα εμφανιστούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Με απλά λόγια, το συνολικό κονδύλι από το συγκεκριμένο αντιλαϊκό χαράτσι, ανεξάρτητα από την επιμήκυνση των δόσεων και για το επόμενο έτος, θα εμφανιστεί και αναγνωριστεί στα «πρωτογενή πλεονάσματα» του 2014, τα οποία αποτελούν πρόκριμα της συγκυβέρνησης στα παζάρια για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους και το γενικότερο μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί την επόμενη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός στόχος από τον ΕΝΦΙΑ ήταν και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ το ζητούμενο είναι ο βαθμός εισπραξιμότητάς του, ζήτημα που, κατά κύριο λόγο, απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ σχεδιάζεται και η επιμήκυνση των προβλεπόμενων δόσεων από 4 που ισχύουν σήμερα σε 7 μηνιαίες δόσεις, μέχρι και το Μάρτη του 2015.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο «τη μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές». Με την ίδια απόφαση καθορίζεται χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2016.

Παζάρια με την τρόικα

Στις 3 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται να ξεκινήσει, αυτή τη φορά από το Παρίσι, ο νέος κύκλος διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στη συνέχεια, στις 12 Σεπτέμβρη, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με ατζέντα και την «αξιολόγηση» του αντιλαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επανόδου των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα μέσα στο β' δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα. Η συγκυβέρνηση βάζει στο τραπέζι ένα συνδυασμό μέτρων που στοχεύουν στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες και άλλες παρεμβάσεις μείωσης του κόστους για την εργοδοσία. Παραπέρα, θα επιδιωχθεί η μείωση της φορολογίας σε παραγωγικούς συντελεστές, όπως στην Ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία και ακόμη στοχευμένες δράσεις «ελάφρυνσης» σε οικονομικές δραστηριότητες, όπως η «Ερευνα και η Καινοτομία». Παράλληλα, εξετάζονται η δυνατότητα «μείωσης» του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το χαράτσι «αλληλεγγύης», καθώς επίσης και η επιμήκυνση των δόσεων για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς την Εφορία, ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια - τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές - σχεδιάζεται η αποχώρηση του ΔΝΤ, με την ανάληψη των δόσεων που απομένουν (μέχρι την άνοιξη του 2016) από αντίστοιχο δάνειο που θα χορηγήσει η ΕΕ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

Tags: ΕΝΦΙΑαντιλαϊκά μέτρα Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα