Επιστήμονες ανακάλυψαν τα αρχαιότερα κομμάτια πάγου

Πυρήνες πάγου που έχουν ηλικία-ρεκόρ, περίπου 2,7 εκατομμυρίων ετών ανέσυραν, στην επιφάνεια της Ανταρκτικής από το υπέδαφός της, οι επιστήμονες.

Οι νέοι πυρήνες πάγου ανασύρθηκαν από μια ανεμοδαρμένη περιοχή της ανατολικής Ανταρκτικής, τους λόφους Άλαν, περίπου 200 χιλιόμετρα από τη βάση Μακ.

Οι επιστήμονες – με επικεφαλής τον γεωχημικό Μάικλ Μπέντερ του πανεπιστημίου Πρίνστον, κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη, καθώς έχουν πλέον στα χέρια τους το αρχαιότερο δείγμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας (ένας νεότερος πυρήνας πάγου, ηλικίας 800.000

ετών, είχε ανασυρθεί το 2004).

Οι γεωτρήσεις στην Ανταρκτική και στην εξίσου παγωμένη Γροιλανδία έχουν σκοπό να φέρουν στο φως αρχαίους πάγους, που περιέχουν εγκλωβισμένες φυσαλίδες αέρα από την πανάρχαια ατμόσφαιρα της Γης.

Από την ανάλυση αυτών των δειγμάτων προκύπτουν πληροφορίες για το αρχαίο κλίμα και για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και της θερμοκρασίας, καθώς και άλλα δεδομένα για το περιβάλλον του παρελθόντος μας.

Οι πρώτες αναλύσεις του πυρήνα πάγου δείχνουν πως τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα πριν 2,7 εκατ. χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 300 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ήταν δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, που είναι λίγο πάνω από τα 400 ppm.

Τα επίπεδα διοξειδίου με βάση την ανάλυση των πάγων είναι χαμηλότερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι οποίες είχαν βασισθεί σε απολιθώματα ζώων που ζούσαν σε ρηχές θάλασσες. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι επιστήμονες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις, έως τώρα, εκτιμήσεις τους.

Επόμενος πιο ρεαλιστικός στόχος των επιστημόνων είναι να ανασυρθούν πάγοι, ηλικίας έως πέντε εκατ. ετών, μια εποχή που πιστεύεται ότι οι θερμοκρασίες έμοιαζαν με αυτές προς τις οποίες κατευθύνεται σήμερα η Γη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η εκτίμηση των ειδικών πάντως είναι ότι, η Ανταρκτική μπορεί να κρύβει πάγους ηλικίας έως 30 εκατομμυρίων ετών. Όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο αυτοί να έρθουν στην επιφάνεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

πάγοςπεριβάλλονΕπιστήμηΑνταρκτική Tweet Stickers: Επιστήμη
Keywords
Τυχαία Θέματα