Επιστολές... να 'χαμε να λέγαμε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Με μια επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, στην οποία επαναλαμβάνει τις θέσεις της για τα Εργασιακά, επιχειρεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις για τη στάση και το ρόλο της τόσο στη φάση που κυβέρνηση και κουαρτέτο προετοίμαζαν το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, όσο και σήμερα που τα νέα αντεργατικά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.

Κάνοντας λόγο γενικώς και αορίστως για «απαιτήσεις νέων απορρυθμιστικών παρεμβάσεων

στην εθνική εργατική νομοθεσία», στην επιστολή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ περισσεύουν οι διαπιστώσεις αλλά είναι εμφανής η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε οτιδήποτε θα μπορούσε να πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, απ' αυτήν την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι στη θέση της για τον κατώτερο μισθό διατυπώνει μεν το αίτημα αυτός να καθορίζεται με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) σε διαπραγμάτευση με τις οργανώσεις των εργοδοτών, αλλά δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, δηλαδή εκεί που ήταν το 2012, όταν με τη γνωστή ΠΥΣ καταργήθηκε η τότε ΕΓΣΣΕ. Γι' αυτό, άλλωστε, τη Δευτέρα προσέρχεται σε συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπου, με πρόσχημα τη διατήρηση του επιδόματος γάμου στη σημερινή ΕΓΣΣΕ, θα υπογράψει την ανανέωσή της, νομιμοποιώντας και με τη δική της υπογραφή και διαιωνίζοντας στο διηνεκές το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ και των 511 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους, που επιβλήθηκε από το αστικό κράτος μονομερώς υπέρ του κεφαλαίου με την ΠΥΣ του 2012.

Αντίστοιχα, για τις ομαδικές απολύσεις, αντί για την απαγόρευσή τους, αυτό που ζητάει είναι «η ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ως γνωμοδοτικού οργάνου σε σχέση με την απόφαση του εργοδότη για ομαδικές απολύσεις». Ο,τι δηλαδή συζητά με το κουαρτέτο και η κυβέρνηση. Μάλιστα, για το ίδιο θέμα η υποστήριξη της μη κατάργησης της διοικητικής έγκρισης γίνεται με επιχειρήματα του τύπου ότι στη χώρα μας «απουσιάζει το κοινωνικό σχέδιο προστασίας των απολυμένων». Δηλαδή, στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο «κοινωνικό σχέδιο» («social plan» αποκαλείται στην ευρωενωσιακή ορολογία), η ΓΣΕΕ δεν έχει αντίρρηση να γίνονται σωρηδόν απολύσεις;

Οπως και όταν παρουσιάζει στους εργαζόμενους ως διέξοδο την αναζήτηση λύσεων «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους» και τις «κοινές δηλώσεις» με τους φορείς του κεφαλαίου, τις συναντήσεις με το ΔΝΤ και την Κρ. Λαγκάρντ κ.ο.κ., έτσι και τώρα, η επιστολή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ουσιαστικά σκοπό έχει να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, να περιμένουν ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη διαπραγμάτευση, την ώρα που δεν πρέπει να χάνεται ούτε λεπτό για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αγωνιστικής απάντησης στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

ΓΣΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα