Επιβεβαίωση της θεωρίας του χάους - Η αλήθεια για το εσπερινό ΓΕΛ Αρτας, του Ευάγγελου Ζάμπα

Tweet

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ- Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ ΑΡΤΑΣ.

Στις 8 Ιανουαρίου, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, πηγαίνοντας στο σχολείο μας (Εσπερινό Γενικό Λύκειο Άρτας), μας περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Το σχολείο μας δεν θα λειτουργούσε. Ο λόγος! τα γνωστά γεγονότα που προβάλανε πανελληνίως τα μέσα ενημέρωσης. Άγνωστοι έριξαν μείγμα διαφόρων οργανικών ενώσεων, που δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες.

Αμέσως, εκτός του χώρου του σχολείου μας , καθηγητές και μαθητές προσπαθούσαμε να βρούμε λύση

, ώστε να μην χάνουμε τα μαθήματά μας. Ξέρετε οι πιο πολλοί από τούς μαθητές μας εργάζονται και έχουνε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του σχολείου στην σημερινή εποχή του ανταγωνισμού και των γνώσεων. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου μας ετοιμάζονται για πανελλήνιες εξετάσεις. Δεν έχουνε την δυνατότητα , ούτε τον χρόνο να πηγαίνουν σε φροντιστήρια και η μόνη τους προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις , είναι αυτή που γίνεται στο σχολείο μας. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας έχει επιδείξει επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις και σε ανταγωνιστικές σχολές.

Ευτυχώς η λύση βρέθηκε και προσωρινά κάναμε τα μαθήματά μας στο 3ο Γυμνάσιο Άρτας. Κάνοντας τα μαθήματά μας εκεί, παρατηρήσαμε ότι, οι συνθήκες διδασκαλίας είναι πολύ καλύτερες από αυτές που είχαμε στο κτήριο των ΕΠΑΛ που μας φιλοξενούσε πριν! Ίσως αυτό να ήταν και το μέγα αμάρτημα!

Συγκεκριμένα:

1. Αν και δεν είχαμε θέρμανση!, το σχολείο ήταν περισσότερο ζεστό σε σχέση με το δικό μας με αναμμένη την θέρμανση! Στο κτήριο των ΕΠΑΛ με αναμμένη την θέρμανση οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας γίνονται τους κρύους μήνες εξαιρετικά αντίξοες για τα μαθήματά μας.

2. Οι μαθητές του σχολείου μας δεν χρειαζότανε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε έξω από την πόλη στα καθημερινά βραδινά μας μαθήματα!! Όσοι μαθητές μας ( και καθηγητές μας) χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο ,πλέον ερχότανε πεζοί (Περιβαλλοντικό όφελος, οικονομικό όφελος και όφελος χρόνου!). Έτσι πολλοί γονείς δεν χρειαζότανε να μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους να πηγαίνουν και να παίρνουν τα παιδιά τους από το σκοτεινό και απόμακρο σχολικό περιβάλλον!

3. Όσοι από τους μαθητές έχουν δικές τους οικογένειες και παρουσιαζότανε οικογενειακές ανάγκες στο σπίτι ( άρρωστα μέλη οικογένειας, επιτήρηση ηλικιωμένων και μικρών παιδιών κ.α. )μπορούσανε με μία μονόωρη απουσία να τις διεκπεραιώσουν !

4. Είχαμε απαλλαγεί από την ενοχλητική κιμωλία (Οι πίνακες ήταν με μαρκαδόρο).

5. Δεν είχαμε τον φόβο, να εισβάλουν ομάδες ατόμων σε ώρες μαθήματος (έχουν συμβεί μερικά τέτοια γεγονότα σε ώρα μαθήματος, λόγω της απουσίας των σχολικών φυλάκων –διαθεσιμότητα- και λόγω της απόμακρης θέσης του σχολείου μας -κτηρίου των ΕΠΑΛ-).Τέτοια γεγονότα λόγω της ψυχραιμίας των καθηγητών και των ώριμων μαθητών μας, είχαν αίσιο τέλος μέχρι στιγμής!

Έτσι λοιπόν καταλάβαμε ότι το κτήριο των ΕΠΑΛ (λόγω απομακρυσμένης-απόμακρης θέσης, συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ασφάλειας στην βραδινή μετακίνηση των μαθητών, ασφάλειας κατά την διεξαγωγή των μαθημάτων και λειτουργικότητας για τις καθημερινές εσπερινές μαθητικές μας ανάγκες ) μας κατανάλωνε το κουράγιο πού είχαμε για την σχολική μας επίδοση. Βλέποντας ότι υπάρχουν κενά σχολικά κτήρια μέσα στην πόλη τις απογευματινές ώρες, κάναμε το μέγα λάθος! να ζητήσουμε την μετακίνηση του σχολείου μας σε οποιοδήποτε άλλο κεντρικό σχολικό κτήριο. Άλλωστε όλα τα Εσπερινά σχολεία της χώρας μας είναι σε κεντρικά κτήρια και δεν ζητήσαμε τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο!

Φιλοξενηθήκαμε για 8 εβδομάδες στο 3ο Γυμνάσιο Άρτας. Πέρασε ο χειμώνας, έφυγε το κρύο με τις ισχυρές βροχοπτώσεις και την Δευτέρα 31 Μαρτίου ( όταν αλλάζει η ώρα) επιστρέψαμε πάλι στο παλαιό μας σχολείο. Έτσι λύνονται πολλά προβλήματα ( δεν χρειάζεται οι καθηγητές να έρχονται πρωινές ώρες για δουλειές γραφείου, κ.ά.). Περάσαμε ευχάριστα σε πιο πολιτισμένο περιβάλλον, όσο καιρό είχαμε την φιλοξενία στο κεντρικό σχολείο της πόλης και επειδή περιμέναμε να φύγουν τα κρύα και τολμήσαμε να ζητήσουμε καλύτερες συνθήκες σχολικού περιβάλλοντος απ’ αυτές που είχαμε, κάποιοι μας κατηγόρησαν για κατάληψη στο σχολείο τους! Δυστυχώς ακόμη λένε και άλλοι, σε άλλα σχολεία, ότι κάναμε κατάληψη! Ο Διευθυντής του σχολείου μας, Γιώργος Κατσαρός, «το έπαιξε πονηρά» να φωλιάσουμε σε άλλο σχολείο!

Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε εσκεμμένα! Όλα έγιναν αυθόρμητα, καθώς το ένα γεγονός διαδεχότανε το άλλο! Η επιβεβαίωση της θεωρίας του Χάους!

Τι ακριβώς είναι το Χάος και η Θεωρία του Χάους, στοιχείο της οποίας αποτελεί και το ”Φαινόμενο της Πεταλούδας”; Είναι πιθανό να υπάρχουν αόρατες συστημικές σχέσεις μεταξύ φαινομενικά ασυσχέτιστων πραγμάτων;

Το ”Φαινόμενο της Πεταλούδας” περικλείει την άποψη ότι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές( άγνωστοι έριξαν μείγμα διαφόρων οργανικών ενώσεων, που δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες στο χώρο του σχολείου μας ) μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες αποκλίσεις στην εξέλιξη των πραγμάτων (βρεθήκαμε να κάνουμε τα μαθήματά μας σε κεντρικό κτήριο της πόλης), δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα ( κατηγορηθήκαμε για κατάληψη και προκαλέσαμε την αντίδραση συμπολιτών μας), όπως ακριβώς μια πεταλούδα που χτυπάει τα φτερά της στην Ασία μπορεί να δημιουργήσει έναν τυφώνα στη Βόρεια Αμερική.

Το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας παράγει σήμερα μια μικροσκοπική (σχεδόν μη παρατηρήσιμη) αλλαγή στην κατάσταση της ατμόσφαιρας. Στη διάρκεια ενός μήνα από σήμερα, το τι κάνει η ατμόσφαιρα, ως απόρροια της απειροελάχιστης μεταβολής που προκαλούν οι κινήσεις των φτερών της πεταλούδας, αποκλίνει πραγματικά από αυτό που θα είχε κάνει, με αποτέλεσμα ένας ανεμοστρόβιλος που θα είχε καταστρέψει την ινδονησιακή ακτή να μη δημιουργείται ή ίσως ένας που δεν επρόκειτο να υπάρξει ποτέ, τελικά εκδηλώνεται χιλιάδες μίλια μακριά.

Έτσι φτάσαμε εδώ πού φτάσαμε! Ο χρόνος θα δείξει ποιοι φέρθηκαν λάθος, ποιοι συμπάθησαν τα λάθη τους και έγιναν οπαδοί τους!

Ευάγγελος Ζάμπας

Καθηγητής Εσπερινού Γ.Ε.Λ. Άρτας

Tags: εσπερινό ΓΕΛ ΑρταςΕυάγγελος Ζάμπας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα