ΕΡΕΥΝΑ: Η καινοτομία στην Ελλάδα
Βελτίωση των επιμέρους δεικτών για την καινοτομία και τις διασυνδέσεις των επιχειρήσεων
Μια διαρκώς βελτιούμενη πορεία των επιδόσεων καινοτομίας εμφανίζει η Ελλάδα, με βάση τα πιο πρόσφατα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2018 (European Innovation Scoreboard, EIS) αναφορικά με τον συνθετικό δείκτη καινοτομίας από το 2014 μέχρι σήμερα. Αντίστοιχη βελτίωση καταγράφεται και σε επιμέρους διαστάσεις της καινοτομίας
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του EIS που αφορούν την Ελλάδα, την οποία πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (ΕIS) του 2018, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τις σχετικές επιδόσεις των κρατών μελών για το έτος 2017, λαμβάνοντας υπόψη 27 διαφορετικούς δείκτες. Μέσω της ετήσιας δημοσίευσης του EIS από το 2000 μέχρι σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα συγκριτικής αποτίμησης των ερευνητικών και καινοτομικών επιδόσεων των ευρωπαϊκών κρατών μελών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του 2018, η συνολική ευρωπαϊκή επίδοση στην καινοτομία συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ ο ρυθμός αυτής της βελτίωσης έχει επιταχυνθεί τα τελευταία έτη. Αποτέλεσμα είναι, αναφέρει το ΕΚΤ, ότι η ΕΕ μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από βασικούς ανταγωνιστές, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Απαιτούνται όμως περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Στο επίπεδο των κρατών μελών, η Σουηδία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, που εντάσσεται φέτος στην ομάδα των κορυφαίων στην καινοτομία.
Η θέση της Ελλάδας
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κράτη μέλη κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες και κατατάσσονται σύμφωνα με έναν συνθετικό δείκτη καινοτομίας (Summary Innovation Index), η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των χωρών με «Μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία» με βάση τη συνολική της επίδοση σε όλο το φάσμα των δεικτών έρευνας, καινοτομίας, ανθρώπινου δυναμικού, δομής της οικονομίας, επιχειρηματικότητας του EIS, καταλαμβάνοντας την 22η θέση. Σημειώνεται ότι σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται διαχρονικά η χώρα.
Σύμφωνα με το ΕΚΤ, συνολικά και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2010: 100), η Ελλάδα εμφανίζει μία διαρκώς βελτιούμενη πορεία που ξεκινά από το 2014 έως το πιο πρόσφατο έτος (2017), με τον συνθετικό δείκτη καινοτομίας να αυξάνεται από 62 σε 69 μονάδες βάσης.
Οι διαστάσεις του συνθετικού δείκτη καινοτομίας στις οποίες η χώρα παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις είναι τα «ελκυστικά ερευνητικά συστήματα», οι «καινοτόμοι» και οι «διασυνδέσεις». Στην περίπτωση των «καινοτόμων», μάλιστα, η χώρα ξεπερνά κατά 17,7 μονάδες βάσης τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ελλάδα: 117,7 - ΕΕ 2017: 100). Στην περίπτωση των «ελκυστικών ερευνητικών συστημάτων» και των «διασυνδέσεων», οι επιδόσεις της χώρας υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ μόνο κατά 10 μονάδες βάσεις (Ελλάδα: 90,0 και 90,2 - ΕΕ 2017: 100). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δείκτη «πληθυσμός με τριτοβάθμια εκπαίδευση», δείκτης που συνυπολογίζεται στη διάσταση «ανθρώπινοι πόροι», η επίδοση της χώρας, επίσης, ξεπερνά τον μ.ο. της ΕΕ κατά 23 μονάδες βάσης.
Οι διαστάσεις στις οποίες η χώρα υπολείπεται σημαντικά ως προς τον μ.ο. της ΕΕ είναι η «χρηματοδότηση και υποστήριξη» και τα «περιουσιακά στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας». Εδώ, η χώρα υπολείπεται κατά 61,3 και 64,9 μονάδες βάσης, αντίστοιχα (Ελλάδα: 38,7 και 35,1– ΕΕ 2017: 100). Επίσης, υστέρηση σε σχέση με τον μ.ο. της ΕΕ καταγράφεται στις διαστάσεις «περιβάλλον φιλικό προς την καινοτομία» (40,3), «αντίκτυπος στις πωλήσεις» (45,6) και «επιχειρηματικές επενδύσεις» (54,7).
Εστιάζοντας στην Καινοτομία
Η πολύ υψηλή επίδοση της χώρας στη διάσταση της καινοτομίας (διάσταση «καινοτόμοι») αντιστοιχεί σε εξίσου υψηλές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες που την απαρτίζουν. Αναλυτικότερα, στον δείκτη που αφορά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που καινοτομούν σε προϊόντα ή/και διαδικασίες, στον δείκτη που αφορά τις ΜμΕ που καινοτομούν στο μάρκετινγκ ή/και στην οργανωσιακή καινοτομία, καθώς και σε όσες ΜμΕ καινοτομούν εντός της επιχείρησης, οι επιδόσεις υπερβαίνουν τον μ.ο. της ΕΕ κατά 19,5, 21,5 και 12,8 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Μάλιστα, στον δείκτη που αφορά τις καινοτόμες ΜμΕ επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τρίτους (και ο οποίος συνυπολογίζεται στη διαμόρφωση της διάστασης «διασυνδέσεις»), η επίδοση της χώρας ξεπερνά κατά 35,3 μονάδες βάσης τον μ.ο. της ΕΕ. Η μόνη περίπτωση όπου οι εγχώριες καινοτομικές επιδόσεις υστερούν της ΕΕ είναι οι «πωλήσεις καινοτομιών που είναι νέες ως προς την αγορά ή την επιχείρηση», δείκτης ο οποίος συνυπολογίζεται για τη διάσταση «αντίκτυπος στις πωλήσεις». Ωστόσο, η υστέρηση είναι μόνο 6,1 μονάδες βάσης.
Πανευρωπαϊκή έρευνα για την Καινοτομία
Πέρα από τη σύγκριση με τον μ.ο. της ΕΕ, αξία έχει να καταγραφεί η διαχρονική πορεία των σχετικών καινοτομικών επιδόσεων της χώρας. Ειδικότερα, η σύγκριση πρέπει να αφορά τις παρούσες επιδόσεις ως προς τις επιδόσεις που είχαν καταγραφεί στον προηγούμενο κύκλο της πανευρωπαϊκής έρευνας για την Καινοτομία (Community Innovation Survey), έρευνα από την οποία αντλούνται οι σχετικοί δείκτες για να ενταχθούν στην έκδοση του EIS.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι παρούσες καινοτομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί και στους έξι επιμέρους δείκτες συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2014. Ενδεικτικά, η αύξηση στον δείκτη «καινοτόμες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τρίτους» είναι της τάξης των 53 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχα, στο δείκτη «ΜμΕ που καινοτομούν σε προϊόντα ή διαδικασίες» είναι της τάξης των 28 μονάδων βάσης.
Εστιάζοντας στη χρηματοδότηση της Έρευνας & Ανάπτυξης
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης από τον δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκδοση του EIS. Παραθέτοντας τα διαχρονικά στοιχεία (από το 2011 μέχρι σήμερα) και για τις δύο περιπτώσεις καταγράφεται μία συνεχής αύξηση προς την κατεύθυνση της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μία μικρή εξαίρεση για τις δαπάνες του δημόσιου τομέα μεταξύ των ετών 2016-2017 σε σύγκριση με τον μ.ο. της ΕΕ για το έτος 2017.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγένθυνση
Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (ΕIS) 2018, όπως αναλύθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας
καινοτομίαέρευναΕπισυνάψεις: 19879937.jpg- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανάβει φωτιές στους βουλευτές Αττικής της ΝΔ η τραγωδία στο Μάτι
- Σπαρακτικό: 15χρονη αποχαιρετά με μία αγκαλιά το αγόρι της λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή
- Η προφητεία του Νίκου Τόσκα
- Paris Hilton: Το σούργελο της γκλαμουριάς πήγε στα κατεχόμενα για να εγκαινιάσει ξενοδοχείο – παγκόσμια κατακραυγή στο Twitter
- Δηλητηριασμένο φαγητό σε κηδεία «έστειλε» 10 άτομα στον άλλο κόσμο
- Είναι αυτή η πιο χαζή παίκτρια σε τηλεπαιχνίδι; Τη ρώτησαν πού είναι το Σινικό Τείχος και αυτή...
- Συκοφάντης: Τι σημαίνει η λέξη
- Τι κάνουν οι Αυστραλοί και βγάζουν έως και 4.000 δολάρια σε μερικές εβδομάδες (φωτό)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita

- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- ΕΡΕΥΝΑ: Η καινοτομία στην Ελλάδα
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη
- Ζεστός καιρός με ανέμους
- Ξάνθη: Μαφιόζικη εκτέλεση ασφαλιστή μέσα στο γραφείο του
- Ο ΣΕΠΕ Αιγάλεω για τα αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ
- Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 17χρονος που έπεσε σε βράχια από μεγάλο ύψος
- Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Ρίκα Βαγιάνη
- Το δεύτερο "δώρο" από το ξεπούλημα του Ελληνικού: Κλείνει παιδικός σταθμός
- ΣΥΚΑΠΣ: Για τη διαδικασία τοποθέτησης– διάθεσης- απόσπασης εκπαιδευτικών ΠΕ 86 ανηκόντων στο ΠΥΣΠΕ Σερρών
- Μεγαλύτερος ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες - Έμφυλη η λειτουργία της αγοράς εργασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περισσότεροι από 450 μετανάστες διασώθηκαν από την ισπανική ακτοφυλακή
- Έκθετος ο Σταθάκης: Υπέγραψε εγκύκλιο για την αποπεράτωση αυθαίρετων
- Περισσότεροι από 450 μετανάστες διασώθηκαν από την ισπανική ακτοφυλακή
- Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός, τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά
- Χυδαιότητα, θράσος, υποκρισία
- Εγκρίθηκαν έργα για τον ηλεκτροφωτισμό στην Πέλλα
- ΟΑΕΔ: Απλήρωτες από τον Μάιο, 478 καθαρίστριες με την προκήρυξη ΣΟΧ του ΑΣΕΠ
- Φωτιά στην Νέα Μάκρη
- Αγνώριστο τον Σεπτέμβριο το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)
- Σαλάτα κινόα με dressing γιαουρτιού και μουστάρδα