Ερευνώντας τη σχέση εγκεφάλου και νου - Το διάβασμα της σκέψης
ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την πληθώρα ερεθισμάτων που μπαίνουν κάθε δεδομένη χρονική στιγμή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι πληροφορίας γίνεται συνειδητό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Πριν από περίπου 50 χρόνια, έγινε ο πρώτος νευροεπιστήμονας που κατάφερε να απομονώσει τις δομές εκείνες στον εγκέφαλο που κάνουν δυνατή την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός για τις απόψεις του γύρω από τη σχέση νου και εγκεφάλου. Εχει λάβει δεκάδες διεθνή επιστημονικά βραβεία,
– Τι είναι συνείδηση;
– Η «συνείδηση» είναι μια ασαφής λέξη, που έχει πολλές διαφορετικές έννοιες. Η χρήση της ως αφηρημένης έννοιας, για παράδειγμα «όταν είμαι ξύπνιος έχω συνείδηση», αναφέρεται στην κατάσταση που συνήθως ονομάζεται αφύπνιση ή εγρήγορση και υπόκειται σε πολλές διαβαθμίσεις, από την κωματώδη κατάσταση, για παράδειγμα, μέχρι τον βαθύ ύπνο ή την πλήρη εγρήγορση. Η χρήση της λέξης με τη συγκεκριμένη έννοιά της, για παράδειγμα «δεν είχε συνείδηση ότι φοράει μπλε γραβάτα», αναφέρεται στη συνειδητή επεξεργασία μιας συγκεκριμένης πληροφορίας. Από την πληθώρα ερεθισμάτων που μπαίνουν κάθε δεδομένη χρονική στον εγκέφαλό μας, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι πληροφορίας γίνεται συνειδητό.
– Νους και εγκέφαλος. Πότε ταυτίζονται και πότε διαφοροποιούνται;
– Εγώ βλέπω τον νου σαν μία λειτουργία του εγκεφάλου, σαν μέρος της φυσιολογίας του. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, κατά την άποψή μου, ότι αποκλίνουν οποιαδήποτε στιγμή. Για παράδειγμα, η διαδικασία η οποία οδηγεί στην οπτική αντίληψη ξεκινάει με την ενεργοποίηση των οπτικών υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή από ακτίνες φωτός. Αυτή η ενεργοποίηση οδηγεί σε αλλαγές που δίνουν ένα νευρικό ερέθισμα, το οποίο ταξιδεύει μετά σαν ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο και αποκτά πρόσβαση στη συνείδηση. Ο εγκέφαλος, όμως, διακατέχεται επίσης και από αυθόρμητες δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν επίσης στη γένεση συνειδητών απεικονίσεων.
– Στην ομιλία σας στην Αθήνα θα μιλήσετε για την πρόσβαση στη συνείδηση. Πρόσβαση στη συνείδηση σημαίνει και πρόσβαση στις σκέψεις;
– Ακριβώς, η σκέψη είναι μία συνειδητή διαδικασία. Οταν γεγονότα που συμβαίνουν στον έξω κόσμο γίνονται αντιληπτά, αμέσως αυτά γίνονται διαθέσιμα στη διαδικασία της σκέψης.
Διάβασμα της σκέψης
– Μπορούν οι επιστήμονες σήμερα να διαβάσουν τις σκέψεις;
– Σήμερα κανείς δεν μπορεί να διαβάσει πλήρως τις σκέψεις. Παρ’ όλα αυτά, νέες τεχνικές ιατρικής απεικόνισης δίνουν ήδη καταγραφές σε σημεία του εγκεφάλου που μπορούν να συσχετιστούν με το είδος της εικόνας που πέφτει στην αντίληψη του θεατή, όπως για παράδειγμα εάν βλέπει ένα πρόσωπο ανθρώπου, ένα πουλί ή ένα αεροπλάνο. Στο προσεχές μέλλον, όμως, αναμένεται μεγάλη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα.
– Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε ποια πληροφορία εισέρχεται τελικά στη συνείδηση και ποια περνάει «απαρατήρητη»;
– Εχουν γίνει πολλά πειράματα με σκοπό να καταγραφεί η πρόσβαση στη συνείδηση. Ενα από αυτά ονομάζεται συγκάλυψη (masking). Για παράδειγμα, μία λέξη που αναβοσβήνει αστραπιαία, για δέκατα του χιλιοστού του δευτερολέπτου είναι αισθητή με την όραση, δηλαδή συνειδητή, όταν παρουσιάζεται μεμονωμένα. Αντίθετα, γίνεται υποκειμενικά αόρατη, δηλαδή μη συνειδητή, όταν την διαδέχεται ένα δεύτερο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία λειτουργούν σαν «μάσκα». Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία, μαγνητική δηλαδή τομογραφία που καταγράφει, εκτός από τη μορφολογία και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών φανερώνουν πολύ πιο έντονη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου στην περιπτωση που αυτός επεξεργάζεται μία συνειδητή πληροφορία, σε σύγκριση με μία μη συνειδητή.
Το μέλλον
– Πώς οι εξελίξεις στις νευροεπιστήμες θα αλλάξουν το μέλλον της ανθρωπότητας;
– Δεν μου είναι δυνατό να κάνω προβλέψεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, με διακατέχει μεγάλη ανησυχία όσον αφορά σε ζητήματα ηθικής που εγείρονται γενικά από την πρόοδο των νευροεπιστημών, αλλά και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανθρώπινος Εγκέφαλος (Human Brain Project).
– Εδώ και πολλά χρόνια έχετε τονίσει ότι ο εγκέφαλος συνεχώς αλλάζει. Πώς θα είναι ο εγκέφαλος του ανθρώπου του μέλλοντος;
– Το 1973, μαζί με τους Philippe Courrège and Antoine Danchin, προτείναμε μία θεωρία που έλεγε ότι το φυσικό, το κοινωνικό και το πολιτισμικό περιβάλλον μπορεί να αφήνει ίχνη στην οργάνωση του δικτύου του εγκεφάλου, σταθεροποιώντας ή/και καταργώντας συνάψεις, δηλαδή ενώσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Η επιλεκτική σταθεροποίηση των συνάψεων είναι σαν μάθηση μέσω δοκιμής και λάθους και στην ουσία μοιάζει με την εξελικτική διαδικασία. Οπως αναφέρω στο βιβλίο μου «Ο νευρωνικός άνθρωπος», «το να μαθαίνεις σημαίνει να σβήνεις».
Για τον άνθρωπο του μέλλοντος, προτεραιότητα έχει η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου του παιδιού και το προετοιμάζει, όπως και πολλούς από εμάς, για ένα μη προβλέψιμο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την επιστημονική εκπαίδευση ο άνθρωπος ανακαλύπτει αντικειμενικά τον κόσμο, ενώ μέσα από την ηθική αλλά και «κοσμική» εκπαίδευση, βιώνει τι σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζει μία καλή, αν όχι καλύτερη, ζωή στο μέλλον, κάνοντας προσπάθειες ώστε να μειωθούν οι διαμάχες που μαστίζουν σήμερα τον πλανήτη μας.
Ο καθηγητής Jean-Pierre Changeux θα μιλήσει για τις «Πειραματικές και θεωρητικές προσεγγίσεις της πρόσβασης στη συνείδηση» την Πέμπτη 22 Μαΐου στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσει επιστημονικό σεμινάριο στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Αναδημοσίευση από kathimerini.gr
Tags: εγκέφαλοςνουςσκέψηJean-Pierre Changeux TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- SOK: Διάσημος Έλληνας ηθοποιός έχει AIDS
- Άδοξο τέλος για το «Κάτω Παρτάλι»!
- Εκτάκτως σήμερα η βάφτιση των διδύμων της Καλομοίρας!
- Μοιχεία και Διαζύγιο: Τι προβλέπει ο νόμος
- Τα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών
- Αποτελέσματα Εκλογών 2014: Τα πρώτα μηνύματα της κάλπης στο Star
- Τους... "rangers" και τους... "κενταύρους" επιστρατεύει ο Μιχαλολιάκος
- «Το μεγαλύτερο δώρο που έκανε ο Σαμαράς στον γιο μου»
- Άνοιξαν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας: Απαντήσεις …σε απορίες που διατυπώθηκαν σε ημερίδα
- Παρεμβάσεις ΠΕ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξοντώνει τη δημόσια δωρεάν παιδεία
- Μάθε που ψηφίζεις - Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον α' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών
- Νεκρή η 31χρονη Ολυμπιονίκης της Ρυθμικής Άννα Πολλάτου σε τροχαίο
- Σύλλογος ΠΕ "ο Περικλής": Συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων
- Ο Κώστας Βάρναλης για τις σημερινές εκλογές
- Κάλυψαν τετραόροφες πολυκατοικίες τα νερά από τις πρωτοφανείς πλημμύρες
- 550.000 νέες θέσεις δουλείας έως το 2018
- Σύλλογος αναπληρωτών ΠΕ06: Επιπλέον διεκδικήσεις
- Σύλλογοι ΠΕ "Γ. Σεφέρης" και "ο Σωκράτης": Συγχωνεύσεις - καταργήσεις - υποβιβασμοί σχολείων... νέο έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού!
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Ερευνώντας τη σχέση εγκεφάλου και νου - Το διάβασμα της σκέψης
- Σύλλογος ΠΕ "ο Περικλής": Συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων
- ΑΡΜΕ: Άμεση λύση στο θέμα του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων
- Δημιουργία συλλόγου αναπληρωτών ΠΕ60.50 και ΠΕ70.50 ΣΜΕΑΕ με μεταπτυχιακές σπουδές
- Σύλλογος αναπληρωτών ΠΕ06: Επιπλέον διεκδικήσεις
- Ο Κώστας Βάρναλης για τις σημερινές εκλογές
- 550.000 νέες θέσεις δουλείας έως το 2018
- Παρεμβάσεις ΠΕ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξοντώνει τη δημόσια δωρεάν παιδεία
- Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών: Όχι στη συγχώνευση- κατάργηση του σχολείου μας
- Ενωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων: Σχετικά με την έλλειψη σχολικής στέγης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Κόπηκε η μηχανή του... στα δύο!
- Σαν σήμερα
- Περισσότεροι από 3.000 Κινέζοι έχουν απομακρυνθεί από το Βιετνάμ
- Telegraf Σκοπίων:«Οι Έλληνες πάνε σε παραλίες και όχι σε διαμαρτυρίες»
- Ψήφισε η Αλέκα Παπαρήγα
- Βιετνάμ: Βίαιες αντικινεζικές ταραχές με νεκρούς και τραυματίες
- Λιβύη: Στους 79 οι νεκροί από τις ταραχές στη χώρα
- Τι ισχύει για όσους είναι εφορευτική επιτροπή στις εκλογές και δεν παρουσιαστούν
- Τα ζώδια της Κυριακής 18 Μαΐου
- Εν μέσω χειροκροτημάτων και ενθουσιασμού πήγε να ψηφίσει νωρίς νωρίς ο Καραμανλής