Φάρμακο κατά της φαλάκρας;

Tweet Ειρήνη Βενιού

Νέα Υόρκη

Τρεις ασθενείς που έπασχαν από γυροειδή αλωπεκία χαίρονται και πάλι την πυκνή τους... χαίτη, κατόπιν πεντάμηνης λήψης ενός φαρμάκου κατά των διαταραχών του μυελού των οστών. Η μελέτη ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Το φάρμακο με την δραστική ουσία ρουξολιτινίβη, το οποίο χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν από μυελοΐνωση - μια εξαιρετικά σοβαρή

βλάβη του μυελού των οστών, που οδηγεί στην παραγωγή δυσλειτουργικών αιμοσφαιρίων, στη δημιουργία αλλοιώσεων στον μυελό των οστών, στη διόγκωση του σπλήνα και σε άλλες σοβαρές επιπλοκές -, κατάφερε να αναστρέψει πλήρως την κατάσταση των ασθενών με αλωπεκία που έλαβαν μέρος στις δοκιμές.

Η γυροειδής αλωπεκία, οφείλεται στην «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να συνοδεύεται από κατά τόπους απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Οι τρίχες γύρω από τα σημεία της αραίωσης παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα, η οποία αυξάνεται όσο εκείνες μακραίνουν, θυμίζοντας θαυμαστικό. Η απώλεια των μαλλιών, κατά τους ειδικούς, μπορεί να είναι ξαφνική ή να πραγματοποιείται σταδιακά, ενώ πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Περίπου το 25% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν πολλές φορές και ανοσολογικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες, όπως π.χ. το αυξημένο στρες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας από την αρχή μέχρι και τον τέταρτο μήνα των δοκιμών

Τα εντυπωσιακά ευρήματα

Από δοκιμές σε ποντίκια, οι αμερικανοί επιστήμονες είχαν εντοπίσει ανοσοκύτταρα τα οποία είχαν συνδέσει με την καταστροφή των τριχών. Χορηγώντας στα πειραματόζωα το φάρμακο ρουξολιτινίβης οι ειδικοί είδαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σε επόμενη φάση προχώρησαν σε δοκιμές σε τρεις ασθενείς με ήπια προς σοβαρή γυροειδή αλωπεκία, χορηγώντας τους δυο δόσεις του εν λόγω φαρμάκου ημερησίως για ένα διάστημα πέντε μηνών.

Στην αρχή των δοκιμών, και οι τρεις ασθενείς εμφάνιζαν απώλεια που άγγιζε σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μαλλιών της κεφαλής τους. Πέντε μήνες αργότερα, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς οι κενές περιοχές είχαν γεμίσει και πάλι από υγιείς τρίχες.

«Πρόκειται για πολύ πρώιμα αποτελέσματα, ωστόσο αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ασθενείς με αλωπεκία και να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή τους» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρΡάφαελ Κλάινς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφάλεια της θεραπείας, με σκοπό την ευρεία διάθεσή της.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Tags: φαλάκραφάρμακο Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα