Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας: Απέχουμε από τη διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε 4ο σκληρό μνημόνιο, που προαναγ-γέλλει νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, ειδικοτήτων, τομέων, επιφέροντας νέους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, νέους ταξικούς φραγμούς για τους μαθητές μας και νέα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, υψώνει μια δήθεν σημαία «δημοκρατικών αλλαγών» για την επιλογή διευθυντών, με την προσχηματική

συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, με αφορμή την απόφαση του ΣΤΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ν.4327/15 (Μπαλτά – Κουράκη), βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 – Αρβανιτόπουλου, Π.Δ. 152/13).

Βαδίζει σταθερά στις ράγες των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Είναι η πολιτική που καθορίζει τελικά τον χαρακτήρα του σχολείου, αλλάζοντας το DNA του και τον ρόλο των διευθυντών. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης είναι μέρος του 4ου Μνημονίου – τριετούς προγράμματος – πλάι στα ζητήματα της εξοικονόμησης πόρων, την προώθηση της μαθητείας στην Τεχνική Εκπαίδευση, την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας. Η διαδικασία εμπλοκής του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών είναι μέρος μιας γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προωθείται και στην εκπαίδευση και επιδιώκει να κάνει τους συλλόγους συνένοχους στην πολιτική αυτή.

Στην κοροϊδία του «συμμετέχω, συμμετέχεις, συμμετέχουμε…. και αποφασίζουν» δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποχή. Η διαδικασία αυτή είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 – Βερναδάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. Και ύστερα … από Σεπτέμβρη μπαίνει σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, με όρους ΟΟΣΑ, ΕΕ, αλλά και της ατομικής αξιολόγησης! Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ακόμα και σ’ αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο δημιουργείται μια άλλη «κατηγορία εκπαιδευτικών», αυτή των συναδέλφων αναπληρωτών (που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν το 20% του κλάδου). Αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί 2ης κατηγορίας, αναλώσιμοι, με μειωμένα δικαιώματα. Από μόνη της αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση αποτελεί λόγο αποχής, γιατί προδικάζει – πλην των συναδέλφων αναπληρωτών – και το μέλλον των υπολοίπων!!!

Συνάδελφοι,

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και το νέο μνημόνιο για την Παιδεία.

Αντιστεκόμαστε σθεναρά στην αξιολόγηση που ξεκινάει και στόχο έχει να προσαρμόσει το σχολείο στις ανάγκες της αγοράς, να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, να διαλύσει τις εργασιαακές σχέσεις και να καταλήξει στις απολύσεις και τις κατηγοριοποιήσεις σχολικών μονάδων. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό που τόσα χρόνια εμποδίσαμε με τους αγώνες μας να περάσει!!!

Συνάδελφοι, η αξιολόγηση είναι εδώ!!!

Το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας καλεί:

Τους συλλόγους διδασκόντων, κάθε συνάδελφο, να μην συντάξουν πρακτικά, να μην συμπληρώσουν τις περίφημες «φόρμες αποτίμησης», στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82).

Την ΟΛΜΕ να πάρει άμεσα, έστω και την ύστατη ώρα, αποφάσεις «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης».

Τους αιρετούς του κλάδου να μη γίνουν αξιολογητές, να μην συμμετάσχουν με την βαθμολογία τους στις αξιολογικές κρίσεις των υποψηφίων διευθυντών

Κάθε συνάδελφος και κάθε σύλλογος διδασκόντων να είναι σε άμεση επαφή με το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ για οποιαδήποτε αντιδημοκρατική συμπεριφορά ή περαιτέρω οδηγίες αντιμετώπισης

Τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση στις 15/6 στις 12:30 (7ο ΓΕΛ Ιλίου).

Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήναςεπιλογή διευθυντώναξιολόγηση διευθυντών
Keywords
Τυχαία Θέματα