Γαβρόγλου: Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της Ανώτατης Εκπαίδευσης

«Το σχέδιο μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά από εξαντλητικές διαβουλεύσεις και με εντυπωσιακή συναίνεση των ιδρυμάτων, είναι ένα σχέδιο για την διαμόρφωση μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την επόμενη δεκαετία. Οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ουσιαστικά αλλαγές επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας των Ιδρυμάτων, της ταυτότητας των μελών τους και του χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Υπουργείου

για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Επινοώντας το Μέλλον».

«Η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να αφορά και τα δύο σκέλη της και για αυτό ξεδιπλώνουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο πολύπλευρων συνεργειών ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της ανώτατης εκπαίδευσης. Για δεκαετίες σε βάρος τους παίχθηκε ένα απαράδεκτο πολιτικό παιχνίδι. Υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας στα ΤΕΙ και θέματα ακαδημαϊκότητας, το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε πολλές από τις παθογένειές μας και να δούμε την επόμενη μέρα», σημείωσε.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στα Ιωάννινα και την Άρτα ο κ. Γαβρόγλου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την εκπαιδευτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, συζητώντας εκτενώς το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και τα σημεία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου καθώς τη Δευτέρα 14 Μαΐου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση η οποία ξεκίνησε στις 3 Μαΐου.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα Ιωάννινα, σε αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη και των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά και Γιάννη Στέφου, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για την συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου σημειώνοντας ότι στηρίζεται κατά 75% στο ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής των ακαδημαϊκών των δύο Ιδρυμάτων, αλλά και σε προτάσεις επιστημονικών φορέων και ότι πριν την κατάθεσή του στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη τα σχόλια που έχουν γίνει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης τόσο από τις συγκλήτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου όσο και από επιστημονικούς φορείς και πολίτες. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε σημεία του σχεδίου νόμου.

«Άλλες κυβερνήσεις θα έκαναν την επιλογή να προχωρήσουν με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, με το υπουργείο να αποφασίζει χωρίς διαβούλευση, χωρίς τις γνώμες των Συγκλήτων, χωρίς τη συζήτηση στη Βουλή. Επιλέγοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία δώσαμε τη δυνατότητα στη διαβούλευση να εμπλακούν οι πολίτες, οι διδάσκοντες, οι φοιτητές, οι Σύγκλητοι, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και τέλος να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Είναι η δύσκολη και όχι η βολική οδός αυτή που επιλέξαμε. Είναι η δημοκρατική οδός μακριά από τους αυταρχισμούς του πρόσφατου παρελθόντος» είπε ο κ. Γαβρόγλου υπογραμμίζοντας ότι το Σχέδιο Νόμου αποτελεί μία εμβληματική στιγμή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Ερωτηθείς σχετικά με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα περιστατικά βίας, ο κ. Γαβρόγλου είπε «θα περίμενα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να αξιολογήσει και ποιοτικά τα αποτελέσματα» σημειώνοντας ότι η έρευνα αναφέρει μόνο αριθμητικά στοιχεία χωρίς να διερευνά τους λόγους ή τις αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών. Αναφέρθηκε και στις καταγγελίες περί αντιγραφών από φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λέγοντας: «Παραβατικότητα είναι και αυτό». Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Παρασκευόπουλο. «Σε αυτήν την επιτροπή δεν είναι μόνο εκπρόσωποι της Αστυνομίας ή της Εισαγγελίας, αλλά και καθηγητές αντιεγκληματικής πολιτικής, άτομα που ασχολούνται με τις δομές, όπως ο ΟΚΑΝΑ και 18ΑΝΩ. Γίνεται μία προσπάθεια να κωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του προβλήματος που είναι εξαιρετικά σύνθετο».

Ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε και με φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου αλλά και του ΤΕΙ και συζήτησε επί μακρόν και διεξοδικά μαζί τους μια σειρά από θέματα σχετικά με τη συνένωση των δύο Ιδρυμάτων και δήλωσε διατεθειμένος να συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους ζητώντας από τις αντιπροσωπείες των φοιτητών από το Τμήμα Εικαστικών και το Τμήμα Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης να τον επισκεφθούν στο γραφείο του.

«Έχουμε μία Σχολή Καλών Τεχνών και δεν είναι καθόλου παράλογο να περιλαμβάνει το Τμήμα Μουσικής. Το ένα τμήμα δεν θα επηρεάζει το άλλο, ούτε προς τα προγράμματα, ούτε και προς τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία σύγκρουση. Όμως δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα με το ζόρι», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός και έκανε σαφές ότι βούληση του Υπουργείου είναι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών να παραμείνει στην Ήπειρο καθώς συνάδει με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην οργάνωση διετών προγραμμάτων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα είναι συνυφασμένα με την τοπική οικονομία και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις και χώροι του δεύτερου.

Κώστας ΓαβρόγλουΠανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΤΕΙ ΗπείρουΤΕΙΑΕΙτριτοβάθμια εκπαίδευση
Keywords
Τυχαία Θέματα