Για τον οικονομικό εγγραματισμό

Την Παρασκευή 4 Μαΐου η Ένωση Οικονομολόγων Καθηγητών Πελοποννήσου (Ε.Ο.Ε.Δ.Ε.) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την σημασία του οικονομικού εγγραμματισμού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών. Η ημερίδα αποτέλεσε παράλληλη εκδήλωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομίας και Ανάπτυξης https://www.icodecon.com το οποίο συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία στην Καλαμάτα

το ΤΕΙ Καλαμάτας, το ΤΕΙ Κοζάνης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, το Πανεπιστήμιο του Ιασίου και η ένωσή μας.

Η ημερίδα ανέδειξε την κοινή διαπίστωση πως η σημερινή εικόνα της οικονομικής παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι απογοητευτική. Ο σημερινός μαθητής, αλλά και πολίτης, τελειώνει το λύκειο τυπικά και ουσιαστικά οικονομικά αναλφάβητος. Βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να κατανοεί όσα συμβαίνουν στην οικονομική ζωή, να παρακολουθεί οικονομικές ειδήσεις, να ερμηνεύει, να κρίνει, να διαμορφώνει άποψη, να συμμετέχει σε συζητήσεις. Δεν μπορεί να αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα και τις αλλαγές των οικονομικών συνθηκών, να υπολογίζει το όφελος και το κόστος των εναλλακτικών επιλογών και να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις με πλήρη επίγνωση του ρίσκου και των συνεπειών τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η οικονομική πραγματικότητα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο που της αναλογούσε ποτέ στον κοινωνικό διάλογο, που η ανάγκη για συμμετοχή και παρέμβαση του ενεργού πολίτη στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το μέλλον του είναι εντονότερη από ποτέ, που η ανεξέλεγκτη διάδοση ανυπόστατων πληροφοριών και ειδήσεων παραπληροφορεί έναν τεράστιο αριθμό πολιτών, που η ικανότητα λήψης οικονομικών ορθολογικών αποφάσεων έχει μετατραπεί σε προϋπόθεση επιβίωσης και που η ψήφος στην ηλικία των 17 ετών αποτελεί μια μάλλον ρεαλιστική προοπτική.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό οι σχεδιασμοί του υπουργείου, τουλάχιστον όπως αυτοί διαρρέουν, όχι μόνο δεν επιλύουν, αλλά μάλλον επιτείνουν το πρόβλημα. Η ανάγκη για αυτονομία της οικονομικής επιστήμης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την διδασκαλία ξεχωριστών, διακριτών, αντικειμένων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η ανάγκη για σχεδιασμό και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση παραγωγής οικονομικά ενημερωμένων, ορθολογικών και ενεργών πολιτών - εκτός των άλλων - χαρακτηρίζει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που πέρα από ένα σύστημα που αφουγκράζεται σωστά την κοινωνική πραγματικότητα είναι και ένα σύστημα που δεν παράγει ελλείμματα δημοκρατίας και συμμετοχής.

Χρήστος Τερζόπουλος
Καθηγητής οικονομολόγος, 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου, Πρόεδρος οικονομολόγων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου.

ΕΟΕΔΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα