Η ανθρωπότητα αποχαιρετά το Cassini - Σήμερα η τελευταία βουτιά στον Κρόνο!

Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. Το διαστημικό σκάφος Cassini "βουτά" στον Κρόνο, μετά από μία αποστολή 20 χρόνων, σε μέρη που δεν πήγε ποτέ κάτι ανθρώπινο.

Το Cassini βοήθησε σημαντικά στην εξερεύνηση του συστήματος του Κρόνου, του "αέριου γίγαντα" καθεαυτώ, των δακτυλίων του και των φεγγαριών του.

Το σκάφος στα κοντινά του περάσματα συνέλεξε χρήσιμες πληροφορίες για τους επιστήμονες, από βίντεο και εικόνες, μέχρι μετρήσεις. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν δεδομένα για την ατμόσφαιρα στις κορυφές των νεφών, θερμοκρασίας,

εικόνες υψηλής ευκρίνειας για τα δαχτυλίδια του Κρόνου και λεπτομερείς παρατηρήσεις των δονήσεων και της χημικής σύνθεσης του πλανήτη.

#Cassini spacecraft completes ‘goodbye kiss’ & turns to face its fiery death (VIDEOS) https://t.co/9ugcJvwh1R pic.twitter.com/9cLnJXtzAb

— RT (@RT_com) 13 Σεπτεμβρίου 2017

Στο πλαίσιο της 20ετούς αποστολής του, το Cassini έχει περάσει συνολικά 13 χρόνια στον Κρόνο, εκτελώντας 127 κοντινές υπερπτήσεις από τον Τιτάνα.

Το Cassini ανίχνευσε υδρογόνο από υδροθερμικούς αεραγωγούς πάνω σε λόφους του Εγκέλαδου, ενός από τα φεγγάρια του Κρόνου, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή.

Παράλληλα το σκάφος πραγματοποίησε έρευνες και στον Τιτάνα, ένα άλλο φεγγάρι του πλανήτη, για να καταδείξει ότι είναι ένας γήινος κόσμος γεμάτος λίμνες και θάλασσες, ενώ, βαθιά κάτω από την επιφάνεια του, υπάρχει και ένας μεγάλος εσωτερικός ωκεανός!

Το Cassini ξεκίνησε το Γκραν Φινάλε του τον περασμένο Απρίλιο, με μια σειρά 22 "καταδύσεων" μεταξύ του Κρόνου και των δαχτυλιδιών του. Οι "καταδύσεις" έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει ότι το ίδιο το κενό ανάμεσα στις δύο ζώνες (Επιφάνεια Κρόνου και Δαχτυλίδια) είναι σχεδόν άδειο!

Η τελευταία εξερεύνηση του Cassini θα ξεκινήσει με την τελευταία του κάθοδο σήμερα στη σκοτεινή καρδιά του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Το Cassini θα βουτήξει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και θα στέλνει πληροφορίες στη Γη μέχρι τη στιγμή που θα καεί στην ατμόσφαιρα σαν μετεωρίτης.

Το Cassini κατασκευάστηκε το 1997 και για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν η NASA, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και η αντίστοιχη της Ιταλίας. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004!

αστρονομίαNASACassiniΚρόνοςΗλιακό σύστημαδιάστημαεξερεύνηση του διαστήματος Tweet Stickers: Διάστημα
Keywords
Τυχαία Θέματα