Η διδασκαλία της Ιστορίας της Φιλοσοφίας

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η διδασκαλία της Ιστορίας της Φιλοσοφίας

          Το αντικείμενο της φιλοσοφίας

περιέχει ένα ευρύ πεδίο γνώσεων που εκφράζεται με φιλοσοφικές θεωρίες,  σχολές και ερωτήματα. Οι φιλόσοφοι και ιστορικοί της φιλοσοφίας δεν συμφωνούν ότι μπορεί να συγκροτηθούν ενιαία επιστημονικά κριτήρια με τα οποία μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τις θεωρίες και τα ερωτήματα  γιατί βρίσκονται σε αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ τους σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή διατύπωσης, το ουσιαστικό νόημα και το σκοπό.      

Όλοι συμφωνούν ότι μας απασχολεί το ερώτημα της βεβαιότητας, αλλά συνήθως καταλήγουν σε απροσδιόριστες καταστάσεις στο βαθμό που αποσυνδέονται από το ερώτημα της αρχής, της προέλευσης, της ουσίας και εμμένουν στην άρνηση, την αβεβαιότητα, την αμφιβολία ή το σχετικισμό.

          Το πρόβλημα που προκύπτει είναι τι πρέπει να διδαχθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έτσι ώστε ο μαθητής να μάθει ότι διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις και διαφορετικά προβλήματα με τη μορφή διαδοχικών βεβαιοτήτων, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα η άρνηση ή αμφιβολία να είναι μια διάσταση ή ένα μέρος του προβληματισμού.

          Τα φιλοσοφικά προβλήματα είναι Ιστορικά γιατί γεννιούνται και διατυπώνονται  μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και αναφέρονται στη Φύση, την Κοινωνία, τη Νόηση, τη Λογική  και τη Συνείδηση.

          Μπορούμε να παραθέσουμε καθολικά ερωτήματα όπως: της Αρχής (προέλευση, πηγή),  της Ουσίας (αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ο κόσμος, δηλ. η αντικειμενική πραγματικότητα), της Γνώσης (πηγή της νόησης, του Λόγου,), της Βεβαιότητας (θεμελίων ή εξωτερικού κόσμου) , της Νομιμότητας (Ηθική, Νόμος), της Γλώσσας και του Νοήματος. Τα ερωτήματα αυτά είναι ισοδύναμα ως αντικείμενα γνώσης και έρευνας εφόσον παραδεχόμαστε  ότι ο Κόσμος που μας περιβάλλει ως άτομα  και σύνολα  είναι άπειρος, αιώνιος, ανεξάντλητος, σε σχέση με το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης.

          Αυτές οι απλές παραδοχές μπορούν να μας οδηγήσουν στη θέση ότι η φιλοσοφία μπορεί να διδαχθεί ως Ιστορία της Φιλοσοφίας, δηλ. των φιλοσοφικών ρευμάτων, θεωριών, ερωτημάτω, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

          Θα εξεταστούν οι αντίθετες και αντικρουόμενες κατευθύνσεις  όπως  ρεαλισμός- μη ρεαλισμός, υλισμός – ιδεαλισμός, ορθολογισμός – εμπειρισμός, φαινομενολογία-θεωρία νοήματος-ανάλυση γλώσσας, που δίνουν απαντήσεις χωρίς τέλος, αφού υπάρχει διαρκής φιλοσοφική-ιδεολογική διαμάχη. Το κάθε φιλοσοφικό ρεύμα εκφράζει μια κοινωνική ομάδα και τάξη σε κάθε στάδιο εξέλιξης της Ιστορίας.

                   Τα φιλοσοφικά ερωτήματα στην εξέλιξή τους είναι κοντά τις επιστήμες και πολλά γεννιούνται στο πλαίσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα