Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής, παράγοντας σταθερότητας, αλλά και φορέας αξιών που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη η διεθνής κοινότητα», αναφέρει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, αποτιμώντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ενώ τονίζει την ιδιαίτερη, όπως λέει, σημασία των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τάχιστα και πως το ΔΝΤ

δεν θα απαιτήσει νέα μέτρα.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της χώρας, αισιοδοξία που πηγάζει όπως λέει «από τα αποτελέσματα, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με τον νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, και την αντιπαράθεση που προκάλεσε, υποστηρίζει ότι «ένα πολιτικό, νομικό, οικονομικό σύστημα που μπορεί προασπίζεται το δικαίωμα του "ενός" σε ένα κοινωνικό ζήτημα στέλνει σήμα ότι μπορεί και ξέρει να κάνει το ίδιο για τον καθένα σε οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα».

Για το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, η αρμόδια υπουργός αναφέρει ότι σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις προσφερόμενες θέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων.

Σχετικά με την αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, επισημαίνει ότι παρά την αποχή που κήρυξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, αναγνωρίζοντας «το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης».

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι σύντομα το ψηφιακό Δημόσιο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια αυτή «να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στους Κυριάκο Θεοδωρακάκο και Απόστολο Μιχαλούδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κυρία Υπουργέ, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Ποιο ήταν κατά την γνώμη σας το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης και πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όλγα Γεροβασίλη: Με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις του με την αμερικανική ηγεσία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής, παράγοντας σταθερότητας, αλλά και φορέας αξιών που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη η διεθνής κοινότητα.

Πέρα από τους προφανείς συμβολισμούς που όλοι αναγνώρισαν στη θερμή υποδοχή του Λευκού Οίκου στον Αλέξη Τσίπρα, αξίζει κανείς να εστιάσει στο έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε ο πολιτικός, επιχειρηματικός και δημοσιογραφικός κόσμος των ΗΠΑ. Όπως αξίζει κανείς να επισημάνει την εξαιρετική προετοιμασία που έγινε από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα τα επιχειρήματα να ακουστούν σε ένα ευρύτατο ακροατήριο και να τύχουν της αποδοχής του.

Να μην παραβλέπουμε, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τάχιστα και πως το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει νέα μέτρα, αλλά απεναντίας θα συνεργαστεί για την επίτευξη του στόχου της ελάφρυνσης του χρέους, που παραμένει στο τραπέζι.

Με την ίδια σοβαρότητα και με επιμονή στους διακηρυγμένους στόχους μας θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διεθνή θέση της χώρας σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Προκειμένου να καταστεί σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση κι ότι ποτέ δεν θα ξαναβρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: O πρωθυπουργός επανειλημμένα και στην ομιλία του στη ΔΕΘ έχει δηλώσει πως ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία έως τον Αύγουστο του 2018. Έχουν προηγηθεί, βέβαια, πολλά χρόνια ύφεσης με αρνητικές επιπτώσεις, όπως η υψηλή ανεργία ιδιαίτερα των νέων. Είστε αισιόδοξη για την πορεία της χώρας;

Όλγα Γεροβασίλη: Η αισιοδοξία μας πηγάζει από τα αποτελέσματα, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας στην ελληνική κοινωνία. Δεν ήταν εύκολο να αναστρέψουμε την αρνητική πορεία και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας πάντα σημείο αναφοράς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη, όπως δεν έκανε κανένας εκ των προκατόχων μας. Δείχνουμε, όμως, πολιτική βούληση, έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και υπάρχουν πλέον χειροπιαστές αποδείξεις για την ορθότητα των επιλογών μας.

Συγκεκριμένα, έχουμε καταφέρει και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς να έχουμε φέτος ανάπτυξη κοντά στο 2% και το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση, περίπου 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, έχουμε εξέλθει επίσημα από τη διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, σημειώνουμε θετικές επιδόσεις στους περισσότερους οικονομικούς δείκτες και θετικές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για την ανεργία, σας θυμίζω ότι την περίοδο 2010-2014 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια μειώθηκαν κατά 260.000. Μόνο το πρώτο 9μηνο του έτους αθροίζουμε 265.871 νέες θέσεις εργασίας. Τα συμπεράσματα, λοιπόν, δικά σας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εφησυχασμό. Γιατί, πλησιάζοντας πια στο τέλος αυτής της οδυνηρής περιπέτειας, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο η κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά η κυβέρνηση που έβαλε τα θεμέλια για να μην ξαναζήσει η χώρα τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπερψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

Όλγα Γεροβασίλη: Η ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να προωθεί γενναίες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία στον 21ο αιώνα. Και ανέδειξε για άλλη μια φορά την ειδοποιό μας διαφορά με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Για την Αριστερά, η συνέπεια θέσεων, αρχών και πράξεων είναι αδιαπραγμάτευτη. Στον αντίποδα, είδαμε ένα κόμμα που θέλει να λέγεται «προοδευτικό» να υποχωρεί στην συντηρητική ατζέντα, οι δε υποψήφιοι για την αρχηγία του, άλλοι να κρύβονται εντελώς και άλλοι να ψελλίζουν μισόλογα, παρά την «κεντροαριστερή» τους προέλευση.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η φιλελεύθερη ταυτότητά εξαφανίστηκε ακαριαία, υπό το φόβο της δυσαρέσκειας της κομματικής της πελατείας, διεκδικώντας προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους χώρους.

Η κυβέρνησή μας προωθεί και θα προωθεί σταθερά τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην ελληνική κοινωνία, παραμένοντας πιστή ιδεολογικά και πολιτικά στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ούτε παίζουμε με την αγωνία των συμπολιτών μας που ζητούν ίσα δικαιώματα. Αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτό που λέμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέτωπο της οικονομίας αποτελεί ένα αδιατάρακτο πολιτικό συνεχές με την κοινωνική πολιτική στο πεδίο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιες εκτιμάτε πως είναι σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη «συντήρηση» και την «πρόοδο» και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι σε πολιτικές αντιπαραθέσεις για κοινωνικά θέματα σαν αυτό οι διαφορές δεν εντοπίζονται μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά, σε κάποιο βαθμό, τέμνουν παράλληλα το πολιτικό σύστημα;

Όλγα Γεροβασίλη: Σας περιέγραψα ήδη πώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Είναι ιστορική επιταγή η Ελλάδα να βρεθεί ξανά στην πρωτοπορία των κοινωνικών κατακτήσεων. Το να αποδείξουμε έμπρακτα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τεκμήριο προόδου και ανάπτυξης συνιστά ένα καίριο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας στη μεταβλητή πολιτική γεωμετρία της εποχής μας.

Στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα θα προχωρήσει επικαιροποιώντας τις καλύτερες ανθρωπιστικές της παραδόσεις, θα προχωρήσει ως σημείο αναφοράς για το συγκριτικό πλεονέκτημα του κοινωνικού της πλούτου. Αυτή η αναπόδραστη κατ' εμέ προοπτική είναι που αίρει τις παγιωμένες διαχωριστικές γραμμές στο εγχώριο πολιτικό φάσμα.

Θέλω εδώ να σταθώ σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το θέμα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Θα δίναμε τη νομική δυνατότητα «και ένας να είναι».

Ένα πολιτικό, νομικό, οικονομικό σύστημα που μπορεί προασπίζεται το δικαίωμα αυτού του «ενός» σε ένα κοινωνικό ζήτημα στέλνει σήμα ότι μπορεί και ξέρει να κάνει το ίδιο για τον καθένα σε οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα. Καθιστώντας τη χώρα επικράτεια δικαιωμάτων, ευκαιριών, συλλογικής προοπτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιείται μετ΄ εμποδίων εξαιτίας της αποχής που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Τελικά η διαδικασία «θα μείνει στα χαρτιά», όπως διακηρύσσουν οι συνδικαλιστές; Με δεδομένο ότι τα πρώτα στοιχεία από δήμους και νοσοκομεία δεν είναι ενθαρρυντικά, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για τους υπαλλήλους που αρνούνται να αξιολογηθούν;

Όλγα Γεροβασίλη: Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας μεγάλη συμμετοχή. Τα δε μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι ο κόσμος του Δημοσίου στο σύνολό του αναγνωρίζει το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης, παρά την αρχική δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και παρά τις «ομόφωνες» αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων.

Ωστόσο, συνολική εικόνα θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τις 23 Οκτωβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Και τότε θα φανεί αν οι αποφάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας απεικονίζουν τη βούληση των εργαζομένων.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια διαδικασία αξιοκρατική, απολύτως διασφαλισμένη και θωρακισμένη θεσμικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως συνέβη με την αξιολόγηση επί των ημερών Μητσοτάκη, που προδιέγραφε τα αποτελέσματα βάσει ποσοστιαίων αναλογιών.

Απεναντίας αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαλλήλων, στη βελτίωση των δομών, στην ανάδειξη του παραγόμενου διοικητικού έργου. Και, βεβαίως, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συνεισφέρει στο συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου συστήματος κινητικότητας και της επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο;

Όλγα Γεροβασίλη: Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξυπηρετεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα αυτή και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 αιτήματα από φορείς της δημόσιας διοίκησης κυρίως Υπουργεία για πλήρωση κενών θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Επιπλέον, η πλατφόρμα του ΕΣΚ έχει συνδεθεί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τα ήδη υφιστάμενα ηλεκτρονικά εργαλεία διοίκησης προσωπικού.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων που πληρούν τα κριτήρια της σχετικής νομοθεσίας.

Πλέον, με την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας μπαίνει τέλος σε μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντικές αλλαγές προκειμένου να χτυπηθεί η γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα, «μέσα από την απλοποίηση-ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών». Θα γίνει πράξη το ψηφιακό Δημόσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

Όλγα Γεροβασίλη: Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να έχει πρόσβαση στη γνώση, στην πληροφορία, στα κοινωνικά αγαθά, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε όλα εκείνα τα μέσα που συντελούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς του. Απαντούμε στο κοινωνικό αυτό αίτημα με αξιοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Αρχές που ανέκαθεν η Αριστερά υπηρετούσε, σήμερα τις ενσωματώνει στις κυβερνητικές πολιτικές.

Μια πολιτική προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση ασκούμε και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο φιλικός προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, παράλληλα, να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα για την υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων.

Το ψηφιακό κράτος, στο οποίο στοχεύουμε να φτάσουμε το 2020, έχει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αξιοκρατία. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο στο φορολογούμενο πολίτη, ενώ λιγότερη είναι και η αυτοπρόσωπη παρουσία του για την εξυπηρέτησή του.

Επίσης, το ψηφιακό Δημόσιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως η απλούστευση των διαδικασιών, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ψηφιακό Δημόσιο προωθεί πολιτικές ανοιχτής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων για τα ανοιχτά δεδομένα, η διάθεση των οποίων συνδέεται και με την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με την πολιτική των ανοιχτών δεδομένων η Δημόσια Διοίκηση γίνεται εξωστρεφής, καθώς η επαναχρησιμοποίηση των συνόλων δεδομένων από την άσκηση δημόσιων πολιτικών δημιουργεί υπεραξίες και ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά.

Μιλάμε, λοιπόν, για στέρεα βήματα, βάσει σχεδίου που ξεδιπλώνεται σταδιακά και που σύντομα θα καταστήσει το ψηφιακό Δημόσιο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιές είναι οι προσδοκίες από το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, που ξεκινά αύριο στα Ιωάννινα;

Όλγα Γεροβασίλη: Το Περιφερειακό Συνέδριο είναι ένα από τα 13 που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαμορφωθεί στην τελική του μορφή το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η συζήτηση, για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η μετάβαση από την εποχή της κρίσης στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Έχει σημασία να ενσωματώσουμε στη θεσμική «μνήμη» της χώρας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάταση της κοινωνίας. Η «δίκαιη ανάπτυξη» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά αποτυπώνει στο πεδίο τη σύγκλιση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τον δημοκρατικό σχεδιασμό. Που είναι προϋπόθεση για ένα κοινωνικά βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, συνεκτικό στον σχεδιασμό του και αποτελεσματικό στην εφαρμογή του. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι διαβουλεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς κάθε περιφέρειας συνιστούν συναίνεση στη βάση, προκειμένου να καταγραφεί αξιόπιστα ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα για την Ήπειρο σημαίνει κατ' αρχάς την οριστική άρση της απομόνωσης που επέβαλαν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και η αδιαφορία, οι στρεβλώσεις και οι λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού αποδείχτηκε έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για άμεσες λύσεις στην Ήπειρο, που ανοίγουν κυριολεκτικά και μεταφορικά το δρόμο για νέες πρωτοβουλίες, για μια νέα παραγωγική και επιχειρηματική κουλτούρα.

Διερευνούμε σε βάθος τις παραγωγικές δυνατότητες και την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειάς μας, παρουσιάζουμε και αξιολογούμε όσα ήδη έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις προτάσεις που γίνονται. Ο συντονισμός των ενεργειών κάθε πλευράς θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε από κοινού ακόμη πιο δυναμικά και αποτελεσματικά. Θεωρώ ότι το επόμενο διήμερο στα Ιωάννινα θα ακουστούν ουσιαστικές θέσεις.

Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η Ήπειρος να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, έχοντας πίστη στο ανθρώπινο κεφάλαιο και γνωρίζοντας καλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Είμαι αισιόδοξη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλγα Γεροβασίλη
Keywords
ελλαδα, υπουργειο δικαιοσυνης, αλέξης τσίπρας, ΔΝΤ, νέα, ηλεκτρονική, μεταταξεις, συμμετοχή, απε-μπε, τσιπρας, ηπα, ΔΕΘ, αποδειξεις, σημαίνει, βουλη, ψηφοφορία, ΑΔΕΔΥ, εσκ, ιωαννινα, μνήμη, απε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ημερομήνια, οικονομικη κριση, αποσπασεις, πως ειναι σημερα, ηλεκτρονική, το θεμα, γνωμη, γνωση, δουλεια, εξοδος, εργαλεια, ηγεσια, ηπα, ηπειρος, θεμα, νεα μετρα, οδικος χαρτης, πλαισιο, αγορα, αγωνια, αδιαφορια, αισιοδοξια, αιτησεις, αξιζει, ανεργια, ανθρωπινα δικαιωματα, απε, απε-μπε, ατζεντα, αφορμη, βγαινει, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, διημερο, εγινε, ευκολο, ευρω, ειπε, ειρηνη, εκθεση, εβδομαδα, εννοια, εξελιξη, εξυπηρετηση, εποχη, ερημην, εσκ, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κομμα, λειτουργια, λογο, μηνυματα, μορφη, νεες θεσεις εργασιας, νεες επιχειρησεις, νομικη, νοσοκομεια, μπε, παντα, ολγα, ουασιγκτον, πεδιο, περιφερειακο, πιστη, υπογραφη, πρωτοπορια, ρολο, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, σχεδιο, ταυτοτητα, τεκμηριο, τριτη, υψηλη, φορα, ψηφοφορία, ψηφιακη, ψηφιακο, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, γεωμετρια, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κομματι, μεινει, μια φορα, ομαδες, σημαίνει, σημα, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα