Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών είναι ο ηθικός αυτουργός για τη βιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει το Γ4 - Γιατί τέτοια βιασύνη ΕΕΦ; (κείμενα για την ΕΕΦ)

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΔΙΑΒΑΣΤΕ κι εδώ: Απανωτές καταγγελίες για την ακύρωση ερωτήματος Γ4 της Φυσικής Κατεύθυνσης Κύριοι της Ένωσης Ελλήνων ΦυσικώνΥπηρετώντας τον χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης τα τελευταία 20 χρόνια και συζητώντας με αρκετούς συναδέλφους για τα επίμαχα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης, θεώρησα χρέος μου να καταγράψω μια διαφορετική άποψη και να την θέσω στην κρίση σας όσο και
στην κρίση των αναγνωστών των μέσων που θα την δημοσιεύσουν.
Ξεκινώντας θα ήθελα να αναγνωρίσω προφανώς την ορθότητα της παρατήρησής σας ότι το ζήτημα Γ4 είναι ελλιπώς διατυπωμένο. Πράγματι έχετε δίκαιο. Οι διατυπώσεις των θεμάτων πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να μην επιδέχονται επιστημονικής αμφισβήτησης. Η ανακοίνωση σας μέχρι εδώ δικαιολογημένη αν και βρίσκω τη διατύπωση «επιστημονικά λανθασμένο» λίγο σκληρή. (Προσωπικά προτιμώ το «ελλιπώς διατυπωμένο»).
Εκείνο όμως που πραγματικά με προβλημάτισε στην ανακοίνωσή σας είναι οι υπερβολές ότι «επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής». Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η «συγγνώμη προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης». Στην αρχή δε σας κρύβω ότι ασυναίσθητα έψαξα ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή, να βρω το όνομα του Βενιζέλου. Συγγνώμη αυτού του ύφους, μόνο από αυτόν έχω ακούσει. Μετά αναρωτήθηκα. Υπηρετεί πραγματικά κάποιος από σας που υπογράφετε την ΄΄μάχιμη διδασκαλία΄΄ στις τάξεις κάποιου σχολείου ή φροντιστηρίου;
Δε θέλω να σας κρύψω ότι κάπου εδώ ο προβληματισμός μου και η απορία μου έγιναν οργή.
Πότε επιτέλους κάποιος θα διαμαρτυρηθεί για την κατάντια της επιστημονικής σκέψης που προωθείται μέσα από θέματα όπως το Α4 που απλά σου ζητούσαν απομνημόνευση συχνοτήτων και μηκών κύματος;
Πότε θα πούμε στα παιδιά ότι οι θετικές επιστήμες δεν απαιτούν απλά διάβασμα αλλά μελέτη και κρίση;
Τέλος, πότε θα σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι ένας καλά διαβασμένος μαθητής πρέπει να γράφει τουλάχιστον 80 (16/20);
Ήρθε η ώρα πιστεύω να αλλάξουμε ρότα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι καθηγητές πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν σαν «καλλιεργητές» της κριτικής σκέψης και όχι ως «νοστράδαμοι» θεμάτων με σκοπό να βοηθήσουν τους αγχωμένους μαθητές.
Οι μαθητές πρέπει να σταματήσουν να επιζητούν την εύκολη λύση, αλλά να διεκδικούν τη δίκαιη κρίση που σε καμία περίπτωση δεν έρχεται μέσα από εύκολα θέματα.
Οι γονείς ας σταματήσουν να απαιτούν υψηλές βαθμολογίες και ας απαιτήσουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης.
Όσο δε αφορά στις διάφορες επιστημονικές ενώσεις όπως τη δική σας, ψάξτε και βρείτε το δημιουργικό σας ρόλο μέσα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, μέσα από προτάσεις και όχι μέσα από συγγνώμες που μόνο στόχο έχουν να σας κάνουν αρεστούς σε μαθητές και γονείς.
Μήπως λοιπόν η αμφισβήτηση της ποιότητας των θεμάτων και η επιμονή σας στην ελλιπή διατύπω
Keywords
Τυχαία Θέματα