Η «λάμψη» του Λονδίνου δεν μπορεί πλέον να κρύψει τη φτώχεια που μαστίζει τη χώρα

Tweet

Εάν η Μεγάλη Βρετανία εγκατέλειπε την ΕΕ και αποφάσιζε να αποτελέσει την 51η πολιτεία των ΗΠΑ, θα γινόταν μία από τις πιο φτωχές πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο «The Spectator show» και αναδημοσιεύει το Russia Today. Πίσω από τη λάμψη του Λονδίνου που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως η πόλη με την μεγαλύτερη επιρροή,

κρύβονται τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, με τις πέντε πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας να έχουν συσσωρεύσει πλούτο όσο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Fraser Nelson συντάκτη του περιοδικού «current affairs» η Βρετανία εάν εντασσόταν στις ΗΠΑ θα αποτελούσε μία από τις πιο φτωχές πολιτείες μαζί με το Κάνσας, την Αλαμπάμα και το Μιζούρι που πρόσφατα έγινε το επίκεντρο των κοινωνικών διακρίσεων που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος πήρε τα στοιχεία για το ΑΕΠ κάθε πολιτείας των ΗΠΑ τα διαίρεσε με τον πληθυσμό και τα συνέκρινε με τα αντίστοιχα στοιχεία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο συντάκτης του θέματος γράφει ότι σε ζητήματα αγοραστική δύναμης των πολιτών μόνο οι κάτοικοι της πολιτείας του Μισισιπή έχουν χαμηλότερη οικονομική δύναμη από τους Βρετανούς.

Μάλιστα τα στοιχεία εκπλήσσουν όσους μιλούν για τα επίπεδα της φτώχειας στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την οικονομική κυριαρχία του Λονδίνου, το οποίο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ανακηρύχθηκε ως η πόλη με την μεγαλύτερη επιρροή εξαιτίας της πληθώρας επενδύσεων και επιχειρηματικών συμφωνιών.

Αν και οι δύο χώρες πλήττονται από τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι είναι λιγότερο εμφανείς. Το «Luxemburg Income Study database» έδειξε ότι το πιο φτωχό 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ, επιβιώνει καλύτερα από το αντίστοιχο 20% των πιο φτωχών της Βρετανίας.

Ταυτόχρονα γίνεται γνωστό ότι οι πέντε πιο πλούσιες οικογένειες της Βρετανίας έχουν συσσωρεύσει πλούτο μεγαλύτερο από αυτόν που διαθέτει το 20% των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων της χώρας. Οι πέντε πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας μοιράζονται πλούτο αξίας 28,2 δισ. λιρών ή 46,9 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα τις τελευταίες δύο δεκαετίες το πλουσιότερο 0,1% του πληθυσμού της Βρετανίας είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά 4 φορές περισσότερο από το 90% του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους στη Βρετανία αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς και η κακή διατροφή εξελίσσεται σε μάστιγα, το ποσοστό των ανθρώπων που νοσηλεύονται εξαιτίας της κακής διατροφής αυξήθηκε κατά 19%. Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας συνδέει την αύξηση με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν ποιοτικό φαγητό.

Μία στις τρεις οικογένειες της Βρετανίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας την ώρα που κατά την ίδια περίοδο η Βρετανική οικονομία διπλασιάστηκε σε αριθμητικά μεγέθη.

Πηγή: rt.com via pontiki.gr

Tags: φτώχειαΛονδίνοΑγγλία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα