Η ΟΛΜΕ απαντά σε δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ με τίτλο "μετεξεταστέοι... στο ωράριο"

Tweet

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338

mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 26/8/14ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΘΝΟΣ»

Κύριε διευθυντά,

Με αφορμή το ρεπορτάζ της κ. Αφροδίτης Δριμάλη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας (20-8-2014) με τον τίτλο «Μετεξεταστέοι… στο ωράριο», επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε τα εξής.

Το είδος της δημοσιογραφίας που υπηρετεί αυτό το άρθρο βασίζεται στη διαστρέβλωση

της πραγματικότητας και σε ανακριβή στοιχεία με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να διαφωτίσει το αναγνωστικό κοινό σχετικά με κρίσιμα εκπαιδευτικά προβλήματα, όπως είναι αυτό των κενών εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά, αντίθετα, συσκοτίζει την εκπαιδευτική πραγματικότητα και συμβάλλει στη διαιώνιση προβλημάτων που θα έπρεπε να επιλυθούν άμεσα προς όφελος της εκπαίδευσης της νεολαίας μας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Από την πρώτη σελίδα του φύλλου σας οδηγείτε τους αναγνώστες σας στη δημιουργία μιας στρεβλής εικόνας σχετικά με το θέμα, επικαλούμενοι την «αποκάλυψη» του ρεπορτάζ ότι «έως και το 65% των εκπαιδευτικών δεν συμπλήρωναν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας», σύμφωνα με δύο πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Όταν σημειώνετε μια τόσο γενικευτική και άδικη κρίση, θα έπρεπε να αποσαφηνίσετε ευθύς εξαρχής στο αναγνωστικό σας κοινό δύο στοιχεία τουλάχιστον, που δεν αναφέρετε στην πρωτοσέλιδη αναφορά σας, αλλά στο κύριο σώμα του ρεπορτάζ (στη σελ. 16): Πρώτο, ότι τα πορίσματα αυτά αναφέρονται σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ελάχιστα, επιλεγμένα σχολεία στη χώρα, μετρημένα κυριολεκτικά στα δάκτυλα των δύο χεριών -επτά για την ακρίβεια-, τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου των σχολείων της χώρας. Δεύτερο, ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενα σχολικά έτη (ο ένας στο διάστημα από το 2008 ως το 2012 και ο άλλος το 2013), με άλλα λόγια «περσινά ξινά σταφύλια».

Αυτά, φυσικά, δεν εμποδίζουν την συντάκτρια του ρεπορτάζ να αναφέρεται σε «όργιο κακοδιοίκησης και σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» αναφερόμενη στο παρόν πλέον, με τη διατύπωση: «Αποκαλύπτουν (τα πορίσματα) ότι ποσοστό έως και 67% των εκπαιδευτικών δεν συμπληρώνουν (σημείωση δική μας: «σήμερα», δηλαδή) το υποχρεωτικό από το νόμο ωράριο διδασκαλίας». Τι κι αν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας παραδέχεται κατ’ επανάληψη ότι υπάρχουν 22.500 κενά στην εκπαίδευση; Τι και αν όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα την αναγκαιότητα για άμεσους και μαζικούς διορισμούς; Όταν το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών «δεν συμπληρώνουν το ωράριό τους», γιατί να γίνουν νέοι διορισμοί;

Έτσι, αντί να πληροφορείται το αναγνωστικό σας κοινό την ουσία του προβλήματος, την ανάγκη άμεσων διορισμών εκπαιδευτικών, οδηγείται έμμεσα στην αποδοχή του συμπεράσματος ότι το υπάρχον προσωπικό είναι επαρκές και το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσει η κακοδιαχείριση.

Αλλά, κι αν ακόμα δεχτούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν σε εκείνους που έχουν την ευθύνη αυτής της αξιοποίησης, δηλαδή τους αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες του υπ. Παιδείας.

Θα παρατηρούσαμε επίσης πως θεωρείται από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης «κακοδιαχείριση» η λειτουργία τμημάτων όταν έχουν λιγότερους από 25 μαθητές και όχι λιγότερους από 30, όπως ξαναεπέβαλε η μνημονιακή πολιτική. Εμείς θεωρούμε θετική αυτή την πρακτική και για τους μαθητές μας αλλά και τους εκπαιδευτικούς, γιατί βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες μάθησης.

Εξάλλου, μειωμένο ωράριο για ορισμένους εκπαιδευτικούς με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας προβλέπεται από την επίσημη νομοθεσία. Επίσης, και εμάς ως εκπαιδευτικούς δεν μας αρέσει να ασχολούμαστε με γραμματειακή εργασία στα σχολεία, δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα από αυτά δεν διαθέτουν οργανωμένη γραμματεία και το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό. Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον, αν κάποτε εισαγγελείς ή ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ασχολούνταν και με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για τα τεράστια κενά που παρατηρούνται στα δημόσια σχολεία κάθε χρόνο. Και να αναζητούσαν τις ευθύνες αυτών που «ψηλά βρίσκονται».

Κύριε διευθυντή,

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τέτοια ρεπορτάζ δεν συμβάλλουν στην υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση και διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αντιθέτως συσκοτίζουν την αλήθεια, μετατοπίζουν τα προβλήματα και δεν συμβάλλουν στη λύση τους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Tags: ΟΛΜΕ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα