Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Λαύριο

Στην ανάγκη να αποτελέσει η τραγωδία στο Μάτι έναυσμα για τομές στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλοντας και μια σχετική δέσμη μέτρων, με το σημαντικότερο να είναι κατεδάφιση 3.200 κτισμάτων που έχουν τελεσίδικα χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετα.

Τόνισε πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνει την ευθύνη για την ολιγωρία στα φαινόμενα αυθεσιών και αναλαμβάνει

δράση για την εξάλειψή τους.

Σε άλλο σημείο δήλωσε πως αποτελούν μέτρα που θα έπρεπε να ισχύουν και να εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες ενώ απέδωσε την οπισθοδρόμηση σε ζητήματα διαφάνειας στο καθεστώς που στήθηκε με τις δοσοληψίες του πολιτικού κατεστημένου με τις εργολαβίες και τους ψηφοφόρους.

Στο τέλος της ομιλίας του, ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση όφειλε να κάνει και την απαραίτητη αυτοκριτική για τα παραπάνω φαινόμενα.

Αναλυτικότερα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.
«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο.
«Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το "πώς και το γιατί", θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Ποτέ ξανά! Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε στην ομιλία του στο Λαύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», συνέχισε.
«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αυτό, όπως είπε, θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής.

Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση αλλα και η στήριξη κάθε αρμόδιας αρχής. Χρειάζεται η στήριξη όλης της Ελλάδας. Πρέπει να απαλλαγούμε απο την επικίνδυνη κληρονομιά ενός φαύλου παρελθόντος. Το μέλλον δεν μπορεί να υποτάσσεται στους ιδιοτελείς σκοπούς μιας μειοψηφίας. Πρίν απο λίγο είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω στην σύσκεψη με τους δασάρχες και τους εκπροσώπους των κρατικών φορέων και κουβεντιάσαμε για τις άμεσες παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης. Θα σας παρουσιάσω 20 παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των νόμων αλλά και άλλες δράσεις.

Προχωράμε στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων που έχουν ήδη πρωτόκολλα κατεδάφισης. Κτίσματα στην ζώνη του αιγιαλού και σε δασικές εκτάσεις και που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την δημόσια Ελλάδα. Τα 3.200 αφορούν την Αττική.

Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που βρίσκεται σε φάση κατασκευής θα κατεδαφίζεται. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις.

Ξεκινα άμεσα η καταγραφή των περιφράξεων. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες κατεδαφίσεων περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων απο τον αιγιαλό. Κατεδαφίσεις εξπρές περιφράξεων. Χρειάστηκαν να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να υλοποιηθεί ενας νόμος του 1983.

Αν κάποια αρχή επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια να ξέρει θα υπάρξουν κυρώσεις.

Αλέξης ΤσίπραςΛαύριοαυθαίρετη δόμησηομιλία
Keywords
Τυχαία Θέματα