Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Κλαίει κατά την Παρουσίαση Έκθεσης

Η Ντίλμα Ρούσεφ με δάκρυα στα μάτια παρουσίασε χθες στο κοινό τα αποτελέσματα της έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής της Βραζιλίας για την Αλήθεια, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια της χούντας.

Η Πρόεδρος της Βραζιλίας, η οποία και η ίδια είχε βασανιστεί από το στρατιωτικό καθεστώς του 1970, και παρόλο που είναι γνωστή για την ατσάλινη συμπεριφορά της, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια.

Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της, δήλωσε πως: «H Βραζιλία αξίζει την αλήθεια. Οι νέες γενιές

αξίζουν την αλήθεια. Και πάνω απ 'όλα, εκείνοι που αξίζουν την αλήθεια είναι εκείνοι που έχασαν μέλη της οικογένειας τους, φίλους, συντρόφους και συνεχίζουν να υποφέρουν».

Επίσης, η Πρόεδρος είπε: «Ελπίζω αυτή η έκθεση να βοηθήσει ώστε τα φαντάσματα από ένα θλιβερό και οδυνηρό παρελθόν να μην είναι πλέον σε θέση να βρουν καταφύγιο στη σιωπή».

Η Εθνική Επιτροπή για την Αλήθεια της Βραζιλίας εξέδωσε καταδικαστική έκθεση σχετικά με τις δολοφονίες, τις εξαφανίσεις, τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια που διαπράχθηκαν από κυβερνητικούς πράκτορες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας 1964-1985 στη χώρα.

Η επταμελής επιτροπή, που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο και ορκίστηκε μπροστά από τη Ρούσεφ το 2011, δεν έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, και ένας νόμος του 1979 που είχε περάσει από το στρατιωτικό καθεστώς δίνει αμνηστία και εμποδίζει τους υπεύθυνους των εγκλημάτων αυτών από το να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Η έκθεση απευθύνει έκκληση για άμεση κατάργηση της αμνηστίας αυτής.

Στην έκθεση, η οποία πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να εκδοθεί, αναφέρεται επίσης ότι "απορρίπτεται εντελώς η εξήγηση που δόθηκε μέχρι σήμερα ότι οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούσαν μερικές μεμονωμένες πράξεις ή υπερβολές που προέκυψαν από το ζήλο λίγων στρατιωτών".

Η έκθεση 2.000 σελίδων παραδόθηκε την Τετάρτη στην Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, πρώην αντάρτισσα, η οποία υπέφερε σκληρά βασανιστήρια και μακρά φυλάκιση στις αρχές του 1970. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δικτατορία. Σπάνια μιλάει για τις παραβιάσεις που υπέστη υπό κράτηση, όπου την είχαν δέσει και κρεμάσει ανάποδα, που την σφυροκοπούσαν στο πρόσωπο και της έκαναν ηλεκτροσόκ.

Οι γείτονες της Βραζιλίας, Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη ερευνούν επίσης τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από στρατιωτικά καθεστώτα στην ίδια εποχή.

ΠΗΓΗ: barbudosdesierramaestra.blogspot.gr

Tags: Βραζιλίαβασανιστήρια
Keywords
Τυχαία Θέματα