Η Τέχνη, μια αξία που παραμένει άγνωστη, της Μαρίας Δουκάκη
Η Τέχνη, μια αξία που παραμένει άγνωστη
(με αφορμή την εκτόπιση των μαθημάτων που αφορούν τις τέχνες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
Πώς βρισκόμαστε σήμερα στη θέση να πρέπει να εξηγήσουμε την αξία της τέχνης, αφού θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η τέχνη παράγει πολιτισμό; Γιατί «οι νεοέλληνες» δεν καταλαβαίνουν την τέχνη; Ποια είναι η τέχνη που υπερασπιζόμαστε και θεωρούμε αναγκαία συνθήκη για το σύγχρονο πολιτισμό, όπως άλλωστε για κάθε πολιτισμό;
Ο πολιτισμός, τα
Η Ελλάδα παρήγαγε πολιτισμό χιλιάδες χρόνια πριν -πράγμα αδιαμφισβήτητο- όπως συνέχισε να παράγει και σε όλη την πορεία της μέχρι τώρα -κάτι που αμφισβητείται καθημερινά! Στις αέναες, άσκοπες, όλο γκρίνια και απαξίωση συζητήσεις που κάνουμε σήμερα, ποιος δεν έχει πει το ανεκδιήγητο «η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα»; Και όμως, όσοι είμαστε μέσα στην τέχνη γνωρίζουμε πως οι Έλληνες Δημιουργοί παράγουν. Συνθέτες, ζωγράφοι, γλύπτες, θεατράνθρωποι και κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και τραγουδιστές καταπιάνονται με «το υψηλό» μαζί με «το ανθρώπινο» και δημιουργούν. Απομονωμένοι, μέσα στην απαραίτητη μοναξιά που χρειάζονται για να δημιουργήσουν, εγκλωβίζονται στο περιθώριο της κοινωνίας όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσα από το έργο τους. Ο ίδιος αυτός χώρος της τέχνης περιθωριοποιεί τους δημιουργούς και αποξενώνει το έργο τους. Έτσι, το φαινόμενο της τέχνης παραμένει ανολοκλήρωτο και η κοινωνία αμέτοχη σ' αυτό.
Ανέκαθεν η τέχνη είχε αυτό το πρόβλημα: ενώ δημιουργείται από ανθρώπους για τους ανθρώπους, δυσκολεύεται να διαμοιραστεί, να επικοινωνήσει και να γίνει κατανοητή, ώστε να ολοκληρώσει το ρόλο της. Πολλά κινήματα της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα ανέδειξαν αυτό το θέμα και πολλοί καλλιτέχνες με το έργο τους θέλησαν να διευρύνουν το κοινό της τέχνης και να την κάνουν αυτό που θα έπρεπε: το βλέμμα της ανθρωπότητας, την έκφραση του ανθρώπινου πνεύματος και την ελευθερία της καθολικής ψυχής. Όσες στιγμές υπήρξαν που η τέχνη συνάντησε το ευρύτερο κοινό είναι αυτές που κατάφεραν να δώσουν στίγμα στον πολιτισμό και να γράψουν την ιστορία του. Και αυτό έγινε σε κοινωνίες και εποχές που η παιδεία προσανατολιζόταν στην καλλιέργεια της διάνοιας, στην ενίσχυση της βούλησης, στην ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου.
Οι καλλιτέχνες στο βαθμό που παράγουν τέχνη επιτελούν το χρέος τους προς την κοινωνία. Η κοινωνία και οι άνθρωποι θα γευτούν την τέχνη όταν γνωρίζουν, όταν ενδιαφέρονται για το ωραίο, όταν αποδέχονται το διαφορετικό και αξιολογούν το επαρκές και το αληθινό. Όταν η νέα γενιά μαθαίνει να ζητά τις αξίες της ζωής μέσα από τη δημιουργία. Τότε, «το πρόβλημα της τέχνης» θα λυθεί και οι άπειρες εκφάνσεις του φαινομένου της θα διαμοιραστούν σε όλους.
Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη την τέχνη γιατί αυτή είναι ικανή να διαφυλάξει την ελευθερία της ψυχής του. Η τέχνη εξαρτάται από την παιδεία γιατί χωρίς την εκπαίδευση των κοινωνιών μένει ανολοκλήρωτη. Η παιδεία χωρίς την τέχνη δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ψυχικές ανησυχίες και επιδιώξεις των ανθρώπων μιας κοινωνίας. Οι πρόγονοί μας γνώριζαν πολλά κι εμείς μαθαίνουμε από αυτά που μας διδάσκουν. Δίπλα μας έχουμε τους Δημιουργούς και τους Δασκάλους. Αυτούς έχουμε ανάγκη και αυτούς πρέπει να διαφυλάξουμε.
Μαρία Δουκάκη (Εικαστικός, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου για το μάθημα των Εικαστικών)
15 Αυγούστου 2013
Με εκτίμηση
Μαρία Δουκάκη
Tags: τέχνηεικαστικά μαθήματα Tweet Share onView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου: "I am Greek"
- «Κάνει πολύ κρύο και τρέμω - Προσευχήσου για μας, μητέρα» έγραψε λίγο πριν σκοτωθεί
- Aλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού - Έρχονται καταιγίδες σήμερα, Παρασκευή
- To tweet του Θανάση Αυγερινού για τον Πούτιν
- Νέες μαρτυρίες για το θάνατο του 19χρονου - Σήμερα η κηδεία του άτυχου Θανάση
- Ο Τσίπρας έπαθε ηλίαση στους Αντίπαξους και πάει στο χωριό του
- EΛΛΑΔΑ - Ρατσιστική επίθεση με μαχαίρια κατά μεταναστών στην Κρήτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Η Τέχνη, μια αξία που παραμένει άγνωστη, της Μαρίας Δουκάκη
- Εκκαθαριστικά και ΦΑΠ στο γραμματοκιβώτιο
- «Είσαι πιο τζάμπας κι από τους τζαμπατζήδες...»
- Κι όμως το παιδί είχε εισιτήριο
- Το «χρίσμα» της αγοράς… είναι κάλπικο !
- Τουλάχιστον 525 νεκροί σε μια μέρα στην Αίγυπτο - Φωτογραφίες
- Ατελείωτες ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ
- Ψήφισμα Κοινού Αγώνα του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Ν. Ηρακλείου
- Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας από καθηγητές Ηλεκτρονικών του 2ου ΕΠΑΛ Αχαρνών
- Μια άποψη για το νέο σχεδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο, του Θοδωρή Ανδριόπουλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 845 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στην Πάτρα
- iWatch: φουτουριστικά τα concepts που μας άρεσαν περισσότερο
- Νέο Ford Focus σε πιο «πράσινη» έκδοση
- Δένδιας: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση ως την Κυριακή
- Όλο και υψηλότερες θερμοκρασίες έως το 2020
- Πυρκαγιά στην Αχαΐα
- Στο σφυρί ακίνητα-«φιλέτα»- του δημοσίου
- Η AMD επιβεβαίωσε ότι οι AMD APUs με την κωδική ονομασία Kaveri - See more at: http://ghz.gr/2013/08/10/%CE%B7-amd-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-amd-apus-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%C