Καταδίκη 42χρονου για ψεύτικη αναγνώριση τέκνου

Μετά τους σικέ γάμους για την απόκτηση άδειας παραμονής αλλοδαπών, τώρα σκαρφίζονται και ψεύτικες αναγνωρίσεις πατρότητας τέκνων. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η υπόθεση που συζητήθηκε χθες στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. 29χρονη Βολιώτισσα αναγνώρισε ψευδώς ως φυσικό πατέρα της ανήλικης κόρης της 42χρονο Πακιστανό.

Ωστόσο, σήμερα ο αλλοδαπός διαμένει στο Κορώπι Αττικής. Στο δικαστήριο δεν παραβρέθηκε ούτε και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και εφέσιμη και στον Πακιστανό και

στην 29χρονη μητέρα του παιδιού.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Κατερίνας Μαρούγκα στον "Ταχυδρόμο" του Βόλου, η περίεργη υπόθεση αποκαλύφτηκε το 2015 προφανώς σε έλεγχο του Ληξιαρχείου Βόλου. Η αναγνώριση πατρότητας που έκανε ο 42χρονος Πακιστανός διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν ήταν αληθής αλλά ήταν ψευδής και με κίνητρο. Ο φυσικός πατέρας του παιδιού ήταν ο σύντροφος της 29χρονης.

Στο εδώλιο του κατηγορητηρίου που δικάστηκε η υπόθεση, δεν παραβρέθηκε κανένας από τους κατηγορούμενους. Παραστάθηκε μόνο ως συνήγορος υπεράσπισης δικηγόρος της 29χρονης. Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης για το οποίο βαρύνονταν, αλλά ένοχοι για την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Όπως διαπιστώθηκε από την ακροαματική διαδικασία, τα περιστατικά έλαβαν χώρα τον Ιανουαρίου 2015. Οι δύο κατηγορούμενοι πέτυχαν να εξαπατήσουν το ληξιαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη συμβολαιογράφου από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορούμενοι επισκέφτηκαν από κοινού συμβολαιογράφο στην Αθήνα και δήλωσαν ψευδώς ότι ο 42χρονος Πακιστανός ήταν ο φυσικός πατέρας του αβάπτιστου παιδιού της 29χρονης, το οποίο ήταν τότε ηλικίας τριών ετών.

Με τον τρόπο αυτό κατέστησαν τον αλλοδαπό ως γονέα Έλληνα υπηκόου, καθώς συντάχθηκε συμβόλαιο. Η 29χρονη πήρε στη συνέχεια το εν λόγω συμβόλαιο και το προσκόμισε αυτοπροσώπως στο Ληξιαρχείο Βόλου, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο, η πράξη της εκούσιας αναγνώρισης να καταχωρηθεί στο αρχείο του Ληξιαρχείου.

Ωστόσο, το ψέμα δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Από την περαιτέρω έρευνα που διεξήχθη, αποδείχτηκε ότι ο φυσικός πατέρας του παιδιού ήταν ο σύντροφος της 29χρονης.

Η Εισαγγελία Βόλου άσκησε δίωξη εναντίον των δύο δραστών.

Στόχος των δύο καταδικασθέντων, όπως διαπιστώθηκε, ήταν να αποκομίσει ο 42χρονος Πακιστανός άδειας παραμονής.

Τις εισαγγελικές αρχές έχουν απασχολήσει και άλλες φορές υποθέσεις με υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων με αντίστοιχο κίνητρο. Η Εισαγγελία Βόλου, τον Ιούνιο του 2016 διέταξε προκαταρκτική εξέταση για ζευγάρι που διαπιστώθηκε ότι είχε έρθει εις γάμον κοινωνίαν μόνο και μόνο για την απόκτηση άδειας παραμονής του «συζύγου» αλλοδαπού. Απόκτηση άδειας παραμονής με αναγνώριση πατρότητας τέκνων για τον ίδιο σκοπό, ίσως είναι από τις σπάνιες φορές που απασχολεί.

καταδίκηαναγνώριση τέκνου
Keywords
Τυχαία Θέματα