Κατάληψη στα γραφεία της ΠΝΟ από ναυτεργάτες - Ζητούν εκδημοκρατισμό του κινήματος

Κατάληψη στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας πραγματοποιούν ναυτεργάτες με τη στήριξη της ΠΕΝΕΝ, διαμαρτυρόμενοι για "το "αντιδημοκρατικό αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ισχύει για το Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το οποίο παραμένει ανέπαφο όλη την μεταπολιτευτική περίοδο".

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "η ΠΝΟ και άλλα Σωματεία σε ότι αφορά την εσωτερική τους καταστατική λειτουργία διέπονται από βασιλοχουντικά διατάγματα και η τελευταία τροποποίηση των καταστατικών τους έγινε

με βάση τον αντιδραστικό νόμο 330/76.

Το ίδιο ισχύει για την ναυτική νομοθεσία η οποία στο σύνολό της είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική (ΚΔΝΔ – ΚΙΝΔ – εσωτερικοί κανονισμοί εργασίας) και η οποία έχει θεσπιστεί την προδικτατορική περίοδο και μέσα από αυτήν εφαρμόζεται ένα σκληρό και αδυσώπητο καθεστώς εργασιακών σχέσεων που παρομοιάζει με την χειρότερη περίοδο στην ιστορία του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος στην χώρα μας.

Με αυτό το άθλιο αντιδημοκρατικό καθεστώς η ΠΕΝΕΝ και οι Ναυτεργάτες είναι σε μια διαρκή σύγκρουση και απαιτείται η ριζική αλλαγή και η προσαρμογή του στις σημερινές συνθήκες, τις ανάγκες των Ναυτεργατών και τον σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών."

Την ίδια ώρα η ΠΕΝΕΝ τονίζει:

"Στο πλαίσιο αυτό η ΠΝΟ είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση στην χώρα μας που δεν έχει εκλεγμένη Διοίκηση. Την Διοίκησή της την αποτελούν εξ οφιτσίου οι εκάστοτε Πρόεδροι των κλαδικών Ναυτεργατικών Σωματείων!!!!

Είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση που δεν έχει εκλεγμένο Προεδρείο και η μόνη θέση εκλογής είναι αυτή του Γενικού Γραμματέα ο οποίος περιστοιχίζεται, από το ίδιο το αντιδραστικό καταστατικό, από υπερεξουσίες και αρμοδιότητες οι οποίες τον καθιστούν πανίσχυρο στο εσωτερικό της ΠΝΟ.

Στο ίδιο αυτό αντιδημοκρατικό καταστατικό υπάρχει πρόβλεψη ότι κανένα Ναυτεργατικό Σωματείο δεν μπορεί να εκπροσωπείται στο Γενικό Συμβούλιο και το Συνέδριο με πάνω από το 1/10 του συνόλου των εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Με τον τρόπο αυτό από την ΠΕΝΕΝ και άλλα Ναυτεργατικά Σωματεία αποκλείουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους!!!"

Λίγο παρακάτω περιγράφεται μία άλλη διάσταση της κατάστασης:

"Ο Γ.Γ της ΠΝΟ συνάπτει συμβάσεις με τους εφοπλιστές των ανασφάλιστων ελληνόκτητων με σημαίες ευκαιρίας πλοίων, με τις οποίες εισπράττει 5000 έως 6000 δολάρια ανά πλοίο σε ετήσια βάση τα οποία προέρχονται από τους χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους αλλοδαπούς Ναυτεργάτες.

Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών η ΠΝΟ εισπράττει, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού της για το 2017, το ποσόν 3.684.000. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλες 564.000 από τα πλοία ελληνικής σημαίας. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται ακολούθως από τον Γ.Γ της ΠΝΟ και την ελεγχόμενη από αυτόν πλειοψηφία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για να στηρίζονται οικονομικά σωματεία σφραγίδες με μηδενική δράση και παρουσία στα προβλήματα και τους αγώνες και με τον τρόπο αυτό διατηρείται αλώβητη η αντιδημοκρατική κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΝΟ και το εφοπλιστικό κεφάλαιο να έχει την υψηλή εποπτεία και τον έλεγχο στην ΠΝΟ.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Προέδρου της ΕΕΕ σε συνάντησή του με τον πρώην Υπουργό Ε.Ν ο οποίος απεύθυνε προειδοποίηση λέγοντας: «Η ΠΝΟ είναι ένα καράβι στο οποίο την Διοίκηση πρέπει να έχει Πλοίαρχος και όχι Ναύτης ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα»."

Ακόμη, υπογραμμίζεται:

"Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο ετήσιος μισθός του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Χαλά είναι σε ετήσια βάση 183.000 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 15.250 τον μήνα. Τέτοιο μισθό δεν έχει ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε ανώτερα στελέχη του ιδιωτικού τομέα!!".

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι η νομοθεσία για το ναυτικό επάγγελμα θα πρέπει αλλάξει στην κατεύθυνση ενός εκσυχρονισμού και μιας ουσιαστικής βελτίωσης με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ εφαρμόζεται για όλη την έκταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα από το 1982 με τον νόμο 1264, δεν ισχύει για το ναυτικό συνδικαλιστικό κίνημα και πως η κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευθεί, αλλά και με τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή, ότι θα προχωρήσει στον εκσυχρονισμό του ναυτικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κατάθεση σχετικού νόμου ή τροπολογίας.

ΠΕΝΕΝΠανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδίαναυτεργάτεςκατάληψησυνδικαλισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα