Κατάργηση του νόμου-πλαισίου προτείνουν οι πρυτάνεις

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/5/2012

Του Αποστολου Λακασα

Κονδύλια χωρίς αξιολόγηση και μη εφαρμογή του νέου νόμου ζητούν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων! «Διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση» είναι η τέταρτη πρόταση για αλλαγές στον νέο νόμο-πλαίσιο 4009/2011, την οποία κατέθεσε

χθες το Συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων στη μεικτή επιτροπή που συνέστησε ο νυν υπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Ουσιαστικά, οι πρυτάνεις ζητούν πλήρη επαναφορά στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτιώσεων. Ο νόμος είναι νεκρός και πρέπει να καταργηθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης.

Ειδικότερα, χθες ολοκλήρωσε τις εργασίες της η επιτροπή που συγκρότησε το υπ. Παιδείας προκειμένου να εξετάσει τις δυσλειτουργίες του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία από την προηγούμενη Βουλή. Η πλευρά των πρυτάνεων κατέθεσε έξι προτάσεις, που οδηγούν ουσιαστικά σε επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, καθώς οι πρυτάνεις ζητούν εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών με βάση το παλιό καθεστώς και τη μη εκλογή Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.), όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Εξι αλλαγές

«Από την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση και από 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (σύγκλητοι και πρυτανικές αρχές), καθώς επίσης σε πολλές Σχολές και Τμήματα δεν θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι» ανέφερε το Συντονιστικό. Και πρότεινε τις ακόλουθες έξι αλλαγές, οι οποίες πλήττουν ευθέως τη φιλοσοφία του νέου νόμου (πλην της αλλαγής περί της φοιτητικής μέριμνας):

- Αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων.

- Επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

- Αμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.ά.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. (Το Συντονιστικό δεν ξεκαθαρίζει εάν πρέπει να εκλεγούν πρυτάνεις σε όλα τα ΑΕΙ ή μόνο σε αυτά όπου λήγει η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών).

- Διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση.

- Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.ά.).

- Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής, που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών (σημ: έχουν αρμοδιότητα εκλογή Σ.Ι.) και τη θέσπιση της ταξινομικής ψήφου. (Δηλαδή, το Συντονιστικό προτείνει τη μη εκλογή Σ.Ι.).

Με θέμα την κατάσταση στα ΑΕΙ οι πρυτάνεις συναντήθηκαν χθες και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε τον νόμο ανεφάρμοστο. «Αν υπάρξει κατάληξη για μεταβατική κυβέρνηση είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα φροντίσουμε να υπά

Keywords
Τυχαία Θέματα