Κάθε γαζί κι ένα όνειρο καλύτερης ζωής

Το αλληλέγγυο πρόσωπο της μόδας δείχνει το κοινωνικό εργοστάσιο, SOFFA, το οποίο προωθεί την εργασία σε όσους ξέφυγαν από τον εφιάλτη του trafficking και σε πρόσφυγες, παράγει ρούχα από φυσικά ή ανακυκλώσιμα βιοδιασπώμενα υλικά, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα μέλη του σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την ηθική και βιώσιμη μόδα.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φιόρη Ζαφειροπούλου, ιδρύτρια του κοινωνικού εργοστασίου μόδας SOFFA, συντονίστρια του κινήματος Fashion Revolution

στην Ελλάδα και ακαδημαϊκός, η ίδρυση και διαχείριση της ομάδα αποτελείται από ταλαντούχους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, κοινωνικούς επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και δημιουργικούς σχεδιαστές.

«Πρόκειται για δομή παροχής τεχνικής εκπαίδευσης κι ένταξης στην εργασία σε θύματα ανθρώπινου εμπορίου και πρόσφυγες. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε παραγωγικά εκπαιδευτικά εργαστήρια τα οποία τα λειτουργούμε στους χώρους όπου διαμένουν και φιλοξενούνται τα θύματα trafficking, αλλά έχουμε εκπαιδεύσει και πρόσφυγες σε δομές», λέει και προσθέτει: «Η όλη εκπαίδευση γίνεται πάνω σε πραγματικές παραγγελίες που παίρνουμε από πελάτες για αυτό και στόχος μας είναι κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Το SOFFA, όπως εξηγεί η κ. Ζαφειροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λειτουργεί με βάση τρεις πυλώνες: το SOFFA Hub που εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες μόδας προκειμένου να καταπολεμήσει την ανεργία, το SOFFA Factory, στο οποίο παράγονται ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ, προσελκύοντας σχεδιαστές, και τέλος το SOFFA Textile, η αναζήτηση βιώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών και η παραγωγή προϊόντων από αυτά.

Η νέα χρονιά, βρίσκει το SOFFA με όραμα την επέκταση των δραστηριοτήτων του. «Μάλιστα έχουμε νέες μεγάλες παραγγελίες κυρίως από το εξωτερικό, ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό, με καινούργιες επαγγελματικές μηχανές. Για αυτό και έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα, μια καμπάνια crowd funding που βγαίνει στον αέρα σε λίγες μέρες. Μάλιστα, ανάλογα με το χρηματικό ποσό που δίνει κάποιος παίρνει κι ένα δωράκι, ένα προϊόν από το εργοστάσιό μας είτε αυτό είναι ένα πορτοφόλι, μια τσάντα ή κάποιο άλλο αντικείμενο», λέει η συντονίστρια του προγράμματος.

Από φέτος θα λειτουργήσουν ακόμα τέσσερα νέα εργαστήρια που «στήνονται» σε συνεργασία με ΜΚΟ όπως η Action Aid, Caritas, Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, Generation 2.0. «Το όραμα συνεχίζεται ώστε να μπορεί να απορροφηθεί επαγγελματικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ατόμων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς ελπίζουμε ότι δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία», λέει η κ. Ζαφειροπούλου και συνεχίζει: «Στην αρχή, όπως είναι αναμενόμενο, οι γυναίκες θύματα trafficking είναι επιφυλακτικές, τραυματισμένες ψυχικά, φοβισμένες. Και έπειτα βλέπεις να αποκτούν αυτοπεποίθηση, νιώθουν αξιοπρέπεια, μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να ζήσουν τον εαυτό τους ή και τα παιδιά τους. Όσον αφορά στους πρόσφυγες βλέπεις ότι αρχίζουν να εμπιστεύονται τους άλλους ανθρώπους, νιώθουν ότι εντάσσονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον».

Εκτός από το κοινωνικό κομμάτι του κοινωνικού εργοστασίου μόδας όπου προσφέρεται σε γυναίκες-θύματα μοντέρνας σκλαβιάς εργασιακή απασχόληση, εκπαίδευση, απόκτηση δεξιοτήτων και ομαλή μετάβαση στην παραγωγική δομή, το SOFFA συνεργάζεται με άνεργους σχεδιαστές, παράγοντας προϊόντα μόδας από 100% βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά. «Χρησιμοποιούμε υφάσματα που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά, όπως βιολογικό πιστοποιημένο βαμβάκι, μαλλί, κάνναβη, τσουκνίδα, βρώμη, μπαμπού, μανιτάρια. Μάλιστα, συνεργαζόμαστε κατά το πλείστον με ελληνικές εταιρείες για πρώτες ύλες για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και την εγχώρια παραγωγή» υπογραμμίζει η κ. Ζαφειροπούλου.

Το SOFFA λειτουργεί στον χώρο του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κι όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την εκπαίδευση και να αναζητήσει μετέπειτα εργασία στο κοινωνικό εργοστάσιο, μπορεί να βρει πληροφορίες στο www.soffa.gr . «Κάποιος που έχει μια ιδέα και θέλει να τη μετατρέψει σε μια -οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά- βιώσιμη επιχείρηση, απευθύνεται σε εμάς κι εμείς τον καθοδηγούμε βήμα-βήμα», επισημαίνει η κ. Ζαφειροπούλου.

Κάτια Παπαδοπούλου

(ΣΣ: Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται έχουν παραχωρηθεί από την ιδρύτρια του Soffa, Φιόρη Ζαφειροπούλου)

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

μετανάστεςπρόσφυγες
Keywords
Τυχαία Θέματα