Καθησυχαστικός ο Τσελέντης για τα ρήγματα στην Ελλάδα - Δεν κινδυνεύουμε με σεισμούς όπως αυτός του Ιράν

Ο κ. Τσελέντης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του "ΣΚΑΙ", επεσήμανε "τέτοια ρήγματα και μεγάλους σεισμούς δεν έχουμε στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει πολλά ρήγματα αλλά είναι μικρά. Ακόμα και το περίφημο ρήγμα της Αταλάντης δεν "σπάει" ολόκληρο" για να προσθέσει πως οι μεγαλύτεροι σεισμοί που ήταν και καταστροφικοι στη χώρα μας ήταν μεγέθους 6.5 ρίχτερ. Οι υποδομές της

χώρας σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών αντέχουν τέτοιους σεισμούς, καθώς το επίκεντρο τους εντοπίζεται σε θαλάσσιους χώρους, εάν όμως γίνουν στη ξηρά, θα έχουμε "τρομακτικές ζημιές", ειπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενες στις περιπτώσεις της Πάρνηθας και της Πάτρας. "Στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει κανένας επιστήμονας που θα πει πως δεν θα γίνει σεισμός, απλά ευχόμαστε να γινει στη θάλασσα", κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

"Το ρήγμα της Αμοργού είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε που εντοπίστηκαν στην πρόσφατα έρευνα, του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και πραγματοποιηθήκε με βαθυσκάφος. Το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιήθηκε το 1956 και είχε κάνει τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρα στη Φολέγανδρο και 10 μέτρα στην Αστυπάλαια.Το ρήγμα αυτό το ξεχναμε γιατί ενεργοποιείται καθε πολλές εκατοντάδες χρόνια", δήλωσε ο κ. Τσελέντης.

Η αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολείων είναι σκοπός της ζωής μου, δήλωσε ο κ. Τσελέντης. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, έχουν εγκατασταθεί σε σχολικά συγκροτήματα ειδικές συσκευές - σεισμογράφοι - δονητές.

Επιπλέον το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχει αναπτύξει ένα μοναδικό δίκτυο με ραδόνια. "Εχουμε βρει οτι το ραδόνιο πριν από μεγάλους σεισμούς αφήνει σημάδια. Εχουμε εγκαταστησεί 5 σταθμούς, εξοπλίζοντας τους με συσκευές από τη Ρωσία, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα κέντρο προδρόμων", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης.

Άκης Τσελέντηςσεισμικά ρήγματασεισμόςΙράν
Keywords
Τυχαία Θέματα