Κεραμέως στο συνέδριο της ΝΔ: Η δική μας επιλογή συνοψίζεται στο δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο» - «αυτόνομο Πανεπιστήμιο»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Στο βήμα του ομιλητή ανέβηκε νωρίτερα η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του κόμματος, Νίκη Κεραμέως.

Διαβάστε παρακάτω την τοποθέτησή της:

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Βρισκόμαστε εδώ χθες και σήμερα, στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από έναν μεγάλο κύκλο προσυνεδριακής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που, κατά τη γνώμη μου, προέκυψαν από την πρωτόγνωρη αυτή προσυνεδριακή διαδικασία:

Πρώτον,

ότι οι πολίτες αρχίζουν να εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινά, μετά από μια περίοδο αποστασιοποίησης, και επιδιώκουν τη συμμετοχή σε ανοιχτές, διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες. Περίπου 100.000 πολίτες συμπλήρωσαν τα προσυνεδριακά μας ερωτηματολόγια.

Δεύτερον, ότι διαμορφώνεται ένα σύνολο τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων πολιτικής, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ειδικών και μη, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και αντιπολιτευτικές κραυγές.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και το παλαιοκομματικό σύστημα, το οποίο τόσο καλά υπηρετεί, έχουν καταφέρει καίρια πλήγματα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Και δεν είναι μόνο η οικονομία, η οποία στενάζει. Η δικαιοσύνη, η υγεία, η εργασία, η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια διοίκηση, αλλά και η παιδεία, ολοένα και υποβαθμίζονται και οπισθοδρομούν σε πρακτικές άλλων εποχών.

Το αποτύπωμα αυτής της κατάστασης εγγράφεται στα πρόσωπα των πολιτών, ιδιαιτέρως των νέων, οι οποίοι έχουν χάσει την αισιοδοξία τους. Απογοητεύονται, χάνουν την πίστη τους και αρκετοί από αυτούς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Υπολογίζεται ότι οι νέοι αυτοί επιστήμονες συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δις ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών που τους υποδέχονται. Γιατί να χάνονται αυτοί οι άνθρωποι από τη χώρα μας; Το πιο ενεργό, το πιο ζωντανό, το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας, αναγκάζεται να φύγει από την χώρα μας για να βρει εκτός συνόρων τα αυτονόητα: ευκαιρίες εξέλιξης και αξιοκρατία που θα τους οδηγήσει σε ό,τι πραγματικά αξίζουν.

Το δικό μας ύψιστο στοίχημα είναι η νέα γενιά να μείνει και να δημιουργήσει στη χώρα της, να μείνει από επιλογή και όχι από ανάγκη. Και οι προσπάθειες μας θα ενταθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπάθειες σε όλο το φάσμα της πολιτικής, και πρωτίστως στην πολιτική για την παιδεία.

Το δικό μας όραμα, το δικό μας σχέδιο για την παιδεία που θα λάβουν οι νέοι μας αύριο, οικοδομείται πάνω σε τρεις βασικές αξίες: αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία. Οραματιζόμαστε ένα σύστημα, στο οποίο οι μέτριοι θα κινητροδοτούνται για να γίνονται καλύτεροι και οι άριστοι θα επιβραβεύονται για τις επιδόσεις τους. Η δική μας λογική στέκεται στον αντίποδα της ισοπεδωτικής λογικής της παρούσας Κυβέρνησης, που επιδιώκει να γίνουν όλοι ίσοι, αλλά ίσοι πώς; Ίσοι προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας.

Η δική μας επιλογή συνοψίζεται στο δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο» – «αυτόνομο Πανεπιστήμιο». Σχολεία και Πανεπιστήμια, που μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διαφοροποιούνται και να αυτενεργούν. Σχολεία και Πανεπιστήμια, που δεν ελέγχονται ασφυκτικά από το Υπουργείο Παιδείας. Εντός αυτού του πλαισίου, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτάσεών μας για την παιδεία

- ξεκινώντας από κάτω, από τα θεμέλια, ξεκινώντας απο το ηλικιακό φάσμα 0-6, από την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, αλλά και του νηπιαγωγείου,

- συνεχίζοντας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, με ενίσχυση του ψηφιακού σχολείου, με εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, με αναβαθμιση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, με ενισχυση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, με κεντρικό ρόλο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που από λύση ανάγκης, πρέπει να γίνει συνειδητή επιλογή

- και φτάνοντας στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντί να διώχνυμε σημερα 60.000 φοιτητές στο εξωτερικό να σπουδάσουν και πολυάρισθμους καθηγήτες στο εξωτερικό να διδάξουν, θα παλέψουμε για να καταστήσουμε τη χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έναν φάρο γνώσης στη Νότια Ευρώπη που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο, με τη σημαντική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με ξενόγλωσσα προγράμματα που η σημερινή Κυβέρνηση αποστρέφεται, με συνέργειες με ξένα ιδρύματα, με ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον στο οποίο θα εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη και δεν θα επιτρέπει τα ιδρύματά μας να μετατρέπονται σε ορμητήρια βιας και ανομίας, και ΝΑΙ με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κυρίες και κύριοι, η συλλογική μας υπόσχεση σήμερα προς όλους τους νέους αυτής της χώρας, είναι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, και στον τομέα της Παιδείας, για να γίνουμε μια κανονική, επιτρέψτε μου την έκφραση, ευρωπαϊκή χώρα, μία αξιοκρατική χώρα, στην οποία η νέα γενιά θα αποφασίζει να ζήσει από επιλογή και όχι από ανάγκη.

Γιατί ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Σας ευχαριστώ.

Νίκη ΚεραμέωςΝ.Δ
Keywords
Τυχαία Θέματα