Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ: Και τώρα δουλειά!

Και τώρα, δουλειά!
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προσέφερε δυνατότητες για ριζική αναστροφή της πορείας της ΕΜΕ. Το πλήθος των Ελλήνων μαθηματικών εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από την Εταιρεία, αλλά και οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν είναι ικανοποιημένοι.
Αυτή η πραγματικότητα επιβάλλει στην Κίνησή μας διπλή δράση εντός και εκτός ΕΜΕ. Μέσα στην ΕΜΕ η

δράση μας θα έχει τρεις άξονες:
1. Εκδημοκρατισμός και διαφάνεια
2. Συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη των Μαθηματικών και την αναβάθμιση της μαθηματικής εκπαίδευσης
3. Μαθηματικά και κοινωνία
Εκδημοκρατισμός και διαφάνεια:
1. Θα απαιτήσουμε την ταχύτατη υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΓΣ για τη δημιουργία επιτροπών μελέτης αλλαγής του καταστατικού και επίλυσης του οικονομικού προβλήματος. Οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να είναι ανοιχτές και να μπορούν να συμμετέχουν μέλη από όλα τα παραρτήματα.
2. Η επιλογή των προσώπων σε θέσεις ευθύνης θα απαιτήσουμε να μη γίνεται με βάση την παραταξιακή ένταξη, αλλά την αποδεδειγμένη ικανότητα και διάθεση ενεργού συμμετοχής.
3. Η προσφορά των συναδέλφων θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ανιδιοτελής. Αυτό δεν περιορίζεται στις υλικές απολαβές, αλλά και στην προβολή μέσω τίτλων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών οι διάφοροι τίτλοι δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Ένας υπεύθυνος κατά νόμο από το ΔΣ είναι αρκετός. Τα υπόλοιπα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής πρέπει να είναι ισότιμα και να μετέχουν σε σταθερή βάση.
4. Τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ και της ΕΕ πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Πρέπει ακόμη να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των συνεδριάσεων από απόσταση για να μπορούν να ενημερώνονται άμεσα τα παραρτήματα.
Συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη των Μαθηματικών και την αναβάθμιση της μαθηματικής εκπαίδευσης:
1. Τα συνέδρια της ΕΜΕ επιβάλλεται αφενός να γίνουν πηγή για τη δημιουργία θέσεων της Εταιρείας πάνω σε όλα τα καυτά ζητήματα της μαθηματικής εκπαίδευσης, αφετέρου να έχουν και χαρακτήρα επιστημονικό - ενημερωτικό για τις εξελίξεις της επιστήμης μας. Προτείνουμε, αντί των εισηγήσεων που πολύ συχνά ελάχιστη σχέση έχουν με τις θεματικές των συνεδρίων, να οργανώνονται ομάδες εργασίας (workshops) τα πορίσματα των οποίων να συζητούνται στην ολομέλεια.
2. Τα περιοδικά που «απευθύνονται» στους μαθητές, να απευθύνονται στους μαθητές. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Ασκήσεις βρίσκουν τα παιδιά παντού και τους μοιράζουν σε φυλλάδια κι οι δάσκαλοί τους. Μόνο κάτι εξαιρετικό, με την έννοια του διαφορετικού, πρέπει να δημοσιεύεται σε ό,τι αφορά ασκήσεις. Το ίδιο ισχύει και για παρουσιάσεις της θεωρίας με πρωτότυπο τρόπο. Πώς θα γεμίσει λοιπόν η ύλη; Πρώτα πρώτα με άρθρα σχετικά με τα Μαθηματικά, τις εφαρμογές τους, κουίζ, χιούμορ, ειδήσεις κ.τ.λ. Όσο οι διαγωνισμοί διατηρούνται με τη σημερινή τους μορφή, θέματα βοηθητικά για τα παιδιά που θα λάβουν μέρος σ’ αυτούς είναι χρήσιμα. Τέλος, με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρχουν άρθρα μαθητών με ιδέες τους και απόψεις για τα Μαθηματικά. Μια τέτοια ριζική αλλαγή του περιεχομένου των περιοδικών για να εφαρμοστεί χρειάζεται αυτόνομη συντακτική επιτροπή που να πάρει οδηγίες από ομάδα εργασίας η οποία στα πρώτα βήματα των νέων περιοδικών θα έχει αυξημένη ευθύνη συγκέντρωσης υλικού.
3. Οι διαγωνισμοί θα πρέπει να έχουν θέματα των οποίων η δυσκολία να μη βρίσκεται τόσο στην επινόηση τεχνασμάτων, όσο στη βαθύτερη κατανόηση της θεωρίας, και να είναι πιο κοντινά στις γνώσεις του μέσου μαθητή που αγαπά τα Μαθηματικά, ενώ σε τοπικό επίπεδο καλό θα ήταν η θεσμοθέτηση διαγωνισμών όπου οι διαγωνιζόμενοι θα δουλεύουν σε ομάδες, με περιεχόμενο που θα παράγει εκπαιδευτικό αποτέλεσμα για τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από την επίδοσή τους. Επειδή το θέμα είναι πολύπλευρο και συνδέεται και με τους διεθνείς διαγωνισμούς, θεωρούμε ριψοκίνδυνο να διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις σ’ αυτή τη φάση. Ένα workshop στο επόμενο συνέδριο μπορεί να αποτελέσει τη βάση εργασίας για αλλαγές προς νέες κατευθύνσεις, με έμφαση στο να δοθούν ευκαιρίες προσέγγισης των Μαθηματικών από όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά.
4. Το επίπεδο των νέων μαθηματικών είναι αρκετά ανεβασμένο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επίσης υψηλού επιπέδου υπάρχουν και δρουν εντός της ΕΜΕ. Αρκετοί βρίσκονται και στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές. Η ενημέρωση των συναδέλφων για τις νεότερες κατακτήσεις της επιστήμης με ακαδημαϊκού τύπου πληροφόρηση είναι και εφικτή και αναγκαία. Χωρίς ιδιαίτερο κόστος ακόμη και στο μικρό αμφιθέατρο της ΕΜΕ ή σε κάποια σχολικά συγκροτήματα μπορεί να εγκαινιαστεί σειρά διαλέξεων που θα βιντεοσκοπούνται και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο για την ενημέρωση όλων.
5. Η ανάπτυξη μαθηματικής κουλτούρας, η προβολή των ποικίλων εφαρμογών των Μαθηματικών, η μύηση των μαθητών στις χαρές της ενασχόλησης με τα Μαθηματικά είναι τομείς με τους οποίους ασχολούνται πολλοί εκπαιδευτικοί. Κάποιος πρέπει να τους συντονίσει, να τους φέρει κοντύτερα, να μεταδώσει τις ιδέες τους και να αξιοποιήσει τις διδακτικές τους εμπειρίες και προτάσεις. Μία διαρκής επιτροπή συγκέντρωσης αυτού του υλικού και παρουσίασής του σε ημερίδες ή και στα πλαίσια των συνεδρίων είναι νομίζουμε και εφικτή και αναγκαία. Στο ζήτημα αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη η συνεννόηση με το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ.
6. Ζωτικής σημασίας δράση της ΕΜΕ πρέπει να είναι η επαφή με τους δασκάλους. Πρέπει να ανοίξει διάλογος για το πώς η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο θα είναι όσο γίνεται πιο ομαλή. Στην επαφή αυτή εμείς οι μαθηματικοί δεν έχουμε μόνο να δώσουμε, αλλά και να πάρουμε πληροφόρηση από του δασκάλους για την κατάσταση που βρίσκεται η μαθηματική εκπαίδευση στο Δημοτικό, αλλά και για παιδαγωγικές αρχές και πρακτικές που θα βοηθήσουν τους μαθηματικούς της πρώτης Γυμνασίου να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. Προτείνουμε την άμεση έναρξη διαλόγου με τη ΔΟΕ και το επιστημονικό της όργανο (ΙΠΕΜ) προς την κατεύθυνση αυτή.
7. Τέλος, όπως προτείναμε και στη διακήρυξή μας, η εταιρεία είναι χρήσιμο να οργανώσει ημερίδες παρουσίασης με εκλαϊκευμένο τρόπο σημαντικών μαθηματικών εννοιών σε μη μαθηματικούς ενήλικες που θέλγονται από τα Μαθηματικά.
Μαθηματικά και κοινωνία
Το ζήτημα αυτό είναι το πλέον υποτιμημένο από την ΕΜΕ. Για πολλούς είναι άβατο, καθώς θεωρείται ότι ένα επιστημονικό σωματείο δεν πρέπει να εμπλέκεται με ό,τι γενικότερα αναφέρεται στην πολιτική. Όμως η μη εμπλοκή με πολιτικά ζητήματα είναι σαφώς πολιτική στάση. Τα μέλη της εταιρείας είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, ανήκουν κατά κανόνα στα μικρομεσαία στρώματα που στις μέρες μας έχουν φτωχοποιηθεί, έχουν υλικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται και αξιοπρέπεια που πολύ συχνά τσαλακώνεται από την εξουσία. Επειδή ακριβώς αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται από την εταιρεία ούτε είδαμε διακηρυκτικά να υπάρχουν σε άλλες διακηρύξεις πλην της δικής μας και της Πανεπιστημονικής, μάλλον αυτό το δρόμο θα τον βαδίσουμε περισσότερο έξω, παρά μέσα στην ΕΜΕ. Επειδή εξάλλου και στο προηγούμενο ζήτημα κυρίως της μαθηματικής εκπαίδευσης η έμφαση στο «Μαθηματικά για όλους» δεν είναι κυρίαρχη σε άλλες παρατάξεις, εκτός από την προσπάθεια να επηρεάσουμε την πλειοψηφία και να κερδίσουν πόντους στις δικές της δράσεις, κάποιες δράσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα τις παλέψουμε υποχρεωτικά και εκτός εταιρείας. Όμως είμαστε ακόμη λίγοι. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους μαθηματικούς που έχουν παραπλήσιες με τις δικές μας αγωνίες να συμμετάσχουν στην Κίνησή μας είτε δουλεύοντας μέσα στην εταιρεία είτε έξω απ’ αυτήν σε διοργάνωση συζητήσεων, διατύπωση θέσεων, αλλά και άλλων δράσεων μαζί με το σύνολο του αγωνιζόμενου λαού.

email:kinisi.allagi.eme@gmail.com

Κίνηση για την αλλαγή στην ΕΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα