ΚΚΕ: Αντιπαράθεση και για το καθεστώς των Δωδεκανήσων

Συνεχίζει η Αγκυρα να βάζει θέματα στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας τις πάγιες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε, ότι: «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων είναι πλήρης, δίχως ουδεμία εξαίρεση, δοθέντος ότι,

κατά τις ρητές διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα αλλά και οι παρακείμενες νησίδες, ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη). Αρα στα Δωδεκάνησα - όπως και σε όλο το Αιγαίο - κατά το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες", όπως ορισμένοι επινοούν από άγνοια και, πολύ περισσότερο, από δόλο», προσθέτοντας ότι «επειδή το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων πρέπει να ερμηνεύεται και υπό το φως της εκ μέρους της Ελλάδας άσκησης του δικαιώματος προληπτικής άμυνας έναντι της Τουρκίας, η Ελλάδα, στο πλαίσιο της πλήρους κυριαρχίας της επί των Δωδεκανήσων, έχει - όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο - πλήρη διακριτική ευχέρεια να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της αμυντικής θωράκισής τους».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε με ανακοίνωσή του να απαντήσει καταλογίζοντας στον Ελληνα ΠτΔ «σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου». Παραπέρα, υποστηρίζει ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, έχει θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά και καθήκον για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας, να εναντιωθεί στη στρατιωτικοποίηση των νησιών, στην οποία έχει προχωρήσει η Ελλάδα.

Επιπλέον, σε αυτό το ανησυχητικό κι επικίνδυνο μπρα-ντε-φερ μεταξύ των δυο πλευρών, ισχυρίζεται πως ενώ η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, οι «προκλητικές» δηλώσεις του Ελληνα ΠτΔ αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη προς την ΕΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη, για το ποια πλευρά κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο...

Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι ενώ η Ελλάδα επιμένει στη σημασία του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο, αποφεύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ανακοινώνει, δε, προς τη διεθνή κοινή γνώμη ότι, παρά την «προκλητική» στάση και ρητορική της Ελλάδος, η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη «δέσμευσή» της απέναντι στις «ευθύνες» και στα «δικαιώματα» που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και στην «κρατική σοβαρότητα».
Απαντώντας στις τέτοιες τοποθετήσεις, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω απ' όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».

ΔωδεκάνησαΚΚΕΆγκυρααντιπαράθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα