Κοινό υπόμνημα των ΕΛΜΕ Στερεάς Ελλάδας: Σχετικά με τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΡΟΣ:
Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου Χρήστο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπ. Παιδείας / κ. Γαβρόγλου & κ. Μπαξεβανάκη
2. ΟΛΜΕ
24.06.2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ

ΣΕ ΠΥΣΔΕ


Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Στερεάς Ελλάδας καταδικάζουν την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης.

Κατά την περσινή σχολική χρονιά είχαμε ριζική περικοπή των αποσπάσεων εκπαιδευτικών. Μετά τους μηδενικούς διορισμούς, τις ελάχιστες μεταθέσεις, η περιστολή αυτή των αποσπάσεων έδωσε τη χαριστική βολή στους νεότερους συναδέλφους, που για άλλη μία φορά, έμειναν εγκλωβισμένοι μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και τις οικογένειές τους.
Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής καθιστά πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς, με οικογενειακά, οικονομικά και προβλήματα υγείας, ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ειδικά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της οικονομικής εξαθλίωσης των τελευταίων ετών. Πέρα από την προσωπική τους ταλαιπωρία, αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις και στις οικογένειές τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
· Ο αριθμός των περσινών αποσπάσεων ήταν ο μικρότερος των τελευταίων ετών.
· Κατά τη διαδικασία των περσινών αποσπάσεων αγνοήθηκε παντελώς το γεγονός ότι οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τόσο για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών όσο και για σοβαρούς λόγους, οικογενειακούς και υγείας.
· Κατά τη διαδικασία των περσινών αποσπάσεων δεν λήφθηκε καμία ιδιαίτερη μέριμνα για συνάδελφους με σοβαρότατα προβλήματα οικογενειακά ή υγείας (αναπηρίες των ιδίων ή άμεσων συγγενών, γονείς τρίτεκνων οικογενειών κλπ).
· Κατά τη διαδικασία των περσινών αποσπάσεων δεν ελήφθησαν υπόψη ταλειτουργικά κενά της Α/θμιας εκπαίδευσηςπου έμειναν αδιάθετα από τις αποσπάσεις σε αυτήν. Θα μπορούσαν να δοθούν για αποσπάσεις αφού πρώτα υπολογιστεί η επιθυμητή κινητικότητα συναδέλφων των κοινών ειδικοτήτων μεταξύ των δύο βαθμίδων σε επίπεδο ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ (εντός του ίδιου νομού).
· Κατά τη διαδικασία των περσινών αποσπάσεων δεν υπολογίστηκαν εκατοντάδες κενά που θα προέκυπταν άμεσα από τις κρίσεις των υποδιευθυντών και από τις μετατάξεις ΕΔΙΠ.
· Για πρώτη φορά πέρυσι, καταστρατηγήθηκαν διατάξεις και περιορίστηκε η συνδικαλιστική ελευθερία συναδέλφων.
· Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τα λειτουργικά κενά και να μην αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί στα κενά αυτά.
Αναφέρουμε ενδεικτικά περίπτωση συναδέλφου ΠΕ 04.01 μονογονεϊκής οικογένειας με σοβαρά προβλήματα, που πέρυσι υπηρετούσε σε θέση Βιολόγου στο ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας το οποίο είχε 10 πλεονάζοντες συναδέλφους ΠΕ 04.01. !
Η συνάδελφος ενώ έκανε αίτηση απόσπασης για τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα, τελικά μπόρεσε να έρθει στο ΠΥΣΔΕ Βοιωτίας μετά από πολλές προσπάθειες τον Φεβρουάριο.
Να τονίσουμε ότι στη Βοιωτία κατά σχολική χρονιά 2017-18 προσλήφθηκαν 12 συνάδελφοι αναπληρωτές ΠΕ 04, εκ των οποίων οι 5 είναι ΠΕ 04.01.
Στη Φωκίδα κατά σχολική χρονιά 2017-18 προσλήφθηκαν 4 συνάδελφοι αναπληρωτές ΠΕ 04, εκ των οποίων οι 2 είναι ΠΕ 04.01.
Στη Φθιώτιδα κατά σχολική χρονιά 2017-18 προσλήφθηκαν 5 συνάδελφοι αναπληρωτές ΠΕ 04, εκ των οποίων ένας είναι ΠΕ 04.01.

Για τους λόγους αυτούς:
· ζητάμε την ικανοποίηση του μέγιστου αριθμού των αιτήσεων απόσπασης, στα πραγματικά λειτουργικά κενά, οι οποίες, λόγω των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, των τεχνητών πλεονασμάτων, της αύξησης του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών και της πολιτικής απόκρυψης των κενών, δεν ικανοποιήθηκαν πέρυσι οδηγώντας τους συναδέλφους σε απόγνωση,
· την ικανοποίηση των αιτήσεων απόσπασης στα λειτουργικά κενά που υπάρχουν, με βάση τα μόριακαι τα κοινωνικά κριτήρια που διέπουν την πολιτική των αποσπάσεων και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των συναδέλφων λόγω των απαράδεκτων αντι-εκπαιδευτικών πολιτικών.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας

υπόμνημαΕΛΜΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα