Κοινωνική καταστροφή είτε με «σχέδιο Α», είτε με «σχέδιο Β»

Κοινωνία

Επιμέλεια: alfavita.gr

Χιονοστιβάδα δηλώσεων, δημοσιευμάτων και άλλων αντιδράσεων προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο του Γιούρογκρουπ για ελεγχόμενη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας, καθώς συνεχίζονταν και χτες τα παζάρια για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης.

Την ίδια ώρα οι συζητήσεις με το Ρώσικη πλευρά χρεοκοπούν, στο φόντο

των οξυμένων ανταγωνισμών που είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα εκμεταλλευτούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα.

Ο εκβιασμός της Τρόικα συνεχίζεται, όπου σύμφωνα με Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιμένει ότι πρέπει το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ από «κούρεμα» των καταθέσεων, ποσό που αποτελεί τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τίθεται ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Κύπρου επιδιώκει μια «λύση» με τη συμμετοχή της τρόικας και στα εναλλακτικά σενάρια που παρουσίασε, χτες, στους τεχνοκράτες προκρίνει ένα «μεικτό σχέδιο», το οποίο περιλαμβάνει «κούρεμα», πώληση τράπεζας και έκδοση ομολόγων.

Το εναλλακτικό σχέδιο ακόμα και αν νοηματοδοτείτε ως κάτι διαφορετικό, παραμένει στο μήκος κύματος των περικοπών, που υποτίθεται δεν θα γίνουν δίχως αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, θα παρουσιάσει σήμερα, το λεγόμενο "σχέδιο Β" που σύμφωνα και με πληροφορίες του Ριζοσπάστη περιλαμβάνει τα εξής σενάρια:

Α) Δημιουργία εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, η οποία μέσω πώλησης ομολόγων με εγγύηση την περιουσία του Δημοσίου και τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, θα αντλήσει περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα θα αγοραστούν κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία (που διαθέτουν αποθεματικά περίπου 5 δισ. ευρώ) και από ιδιώτες, με στόχο τους Ρώσους κεφαλαιοκράτες. Προβλέπεται ακόμα η πώληση της «Λαϊκής Τράπεζας» (πιθανόν στον ρωσικό τραπεζικό όμιλο «Gazprombank») καθώς και η παρακράτηση των τόκων των καταθέσεων που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες (πρόκειται για μια άλλη μορφή «κουρέματος»). Στόχος, η άντληση περίπου 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ.

Β) Διαχωρισμός των κυπριακών τραπεζών σε «καλές» και «κακές» με τη δημιουργία «τραπεζών γέφυρας». Στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ, στις οποίες υπάγονται και τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Τα χρήματα που θα μεταφερθούν στις «κακές τράπεζες» θα υποστούν μεγάλο «κούρεμα», επαναφέροντας σενάρια που προέβλεπαν επιβολή φόρου ακόμα και πάνω από 15% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Παρά τις λεγόμενες εναλλακτικές το κόστος για τον Κυπριακό λαό θα είναι τεράστιο και σίγουρα όχι προς όφελός του. Τα «εναλλακτικά σχέδια» της κυβέρνησης της Κύπρου θα οδηγήσουν σε αφανισμό των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, σε παράδοση μέρους του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια. Σε συνδυασμό με μέτρα περικοπών που θα συνοδεύσουν το μνημόνιο με την τρόικα, θα οδηγήσουν στη ραγδαία φτωχοποίηση του κυπριακού λαού. Όπως διέρρεαν χτες κυβερνητικές πηγές, ένα σενάριο που θα συνδέεται με τα αποθεματικά των Ταμείων για την εξεύρεση των 5,87 δισ. ευρώ «θα το έβλεπε με καλό μάτι η τρόικα».

Tags: Κύπροςκρίσησχέδιο β
Keywords
Τυχαία Θέματα