Κοινωνική Συμμαχία: ο δούρειος ίππος των εργατικών διεκδικήσεων

Δημιουργήθηκε πρόσφατα η «Κοινωνική Συμμαχία» από τους εκπρόσωπους του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, σε μια προσπάθεια να στηθεί ένα σκηνικό διεκδίκησης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού. Σε αυτές μεταξύ άλλων συμμετέχουν και η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ (μαζί με ΓΣΕΒΕΕ, ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΑΝΩΤΑΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ). Πρόκειται για μια συμμαχία που «πολτοποιεί» βασικά εργατικά αιτήματα με ιδεολογικές νόρμες που προβάλλουν οι εργοδότες δια μέσου του ΣΕΒ αλλά και όλο το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό (από Ε.Ε μέχρι και κυβέρνηση). Είναι κυρίως αυτοί οι οποίοι πρωτύτερα διατυμπάνιζαν το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» και έγιναν εξ αρχής αρωγοί της άποψης ότι πρέπει να αποδεχθούμε τα όποια μέτρα χρειάζονται για να μείνουμε στην «Ιερά Συμμαχία» της Ε.Ε.

Έτσι με πρωτοβουλίες των κυβερνητικών συνδικαλιστών διατυπώθηκε ένας «δεκάλογος» αιτημάτων που δημιουργούν σύγχυση στο ήδη καταρρακωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Έτσι μεταξύ άλλων διεκδικούν:

«Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας …». Γνωρίζουμε ότι στο όνομα της ανάπτυξης και της καινοτομίας όλο αυτό το διάστημα έχουν παρθεί πολλά αντεργατικά μέτρα. Επειδή αυτή νοείται ευκταία από το σύστημα μόνο με την προσέλκυση κεφαλαίων, έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που «κλείνει το μάτι» στους επενδυτές και «κλείνει το στόμα» των εργαζόμενων που διεκδικούν. Δεν μπορεί το άλλοθι του συστήματος να προβάλλεται ως συνδικαλιστική διεκδίκηση, χωρίς την απαραίτητη ανανοηματοδότηση.«Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας…». Προωθείται στο σημείο αυτό ξεκάθαρα η αντίληψη μιας εκπαίδευσης που κινείται με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Στηρίζει τη σύγχρονη πολιτική βαρβαρότητα που προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι με βάση την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.«Περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης και εξάλειψη της δημευτικού χαρακτήρα εισφορολόγησης, με παροχή φορολογικών κινήτρων συνδεδεμένων με την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας…». Σε μια τέτοια διατύπωση χωρά πολύ εύκολα και η έννοια της χαμηλής φορολόγησης των μεγάλων κερδών που είναι βασικός άξονας της αναίρεσης του αναδιανεμητικού ρόλου της φορολογίας .

Εκτός όμως αυτών των συγκεκριμένων σημείων της διακήρυξης, η «Κοινωνική Συμμαχία» εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά:

Αναιρεί τη βασική αρχή της συνδικαλιστικής συγκρότησης με βάση την επαγγελματική ιδιότητα και όχι με βάση την ιδεολογία ή την πολιτική τοποθέτηση. Ο υπέρτιτλος και το σύμβολο αλλά και το περιεχόμενο και το γλωσσικό ύφος παραπέμπουν σαφέστατα σε πολιτική πρωτοβουλία με συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο και όχι σε κείμενο συνδικάτων.Αποφεύγει να θίξει τις βασικές παραμέτρους της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας. Καλούν μάλιστα «να αντιπαλέψουμε τον λαϊκισμό και την πόλωση, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, και στερούν κάθε προοπτική για τις υγιείς και παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις…» γιατί αυτά θεωρούν αιτία της κρίσης και της φτωχοποίησης. Ούτε λέξη για την καπιταλιστική κρίση, για τα μνημόνια, για την επιτροπεία, για το ρόλο της ΕΕ και του ΔΝΤ, για τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πώς μπορεί να διεκδικήσει κανείς οτιδήποτε χωρίς να έχει ένα σαφές πολιτικό σκεπτικό; Πώς χωρίς να αναδεικνύει τις βαθύτερες αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους μιας κατάστασης που καλείται να ανατρέψει;

Είναι σαφές ότι αυτή η πρωτοβουλία εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και, το κυριότερο, εκφράζει ταξικά συμφέροντα αλλότρια και ανταγωνιστικά με εκείνα των εργαζομένων και υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη, το παρόν και το μέλλον των συνδικάτων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο, να συγκροτήσουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες τους με διαδικασίες βάσης και να αυξήσουν το βαθμό της ταξικής τους αυτοσυνειδησίας.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να αποσύρει την υπογραφή της από αυτή την ανακοίνωση και να αποχωρήσει άμεσα από την «Κοινωνική Συμμαχία».Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει άμεσα αντίστοιχη απόφαση.

Πύργος 11-05-2018

ΕΛΜΕ Ηλείαςδούρειος ίπποςΚοινωνική ΣυμμαχίαΑΔΕΔΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα